Fiecare eveniment care se organizeaza in urbe are in mod sigur un scop clar. Fie ca vorbim despre promovarea tinerilor instrumentisti intr-un festival de muzica clasica, fie ca stergem praful de pe istorie si o invioram modern astfel incat sa fie ingurgitata de generatia Z sau ca aplaudam la scena deschisa munca micilor palmasi din gradinile Buzaului, el oras sau judet, toate evenimentele potenteaza la scara nationala orasul ramas blocat pana nu demult intre Braila si Ploiesti la o distanta de minim trei mandate de primar. Este clar ca sunt destule categorii sociale si profesionale care inca nu s-au regasit in actiunile organizate centralizat mai ales de catre Primaria Municipiului Buzau si asteapta maraind la colt! Numai ca este timp suficient pentru ca alte tipuri de evenimente sa aiba loc si alti buzoieni sa fie prezentati comunitatii. Si este normal ca o anumita ordine sa existe si poate ca bine este sa se tina cont si de reprezentativitatea la nivel de oras si nu numai a unei anumite categorii socio-profesionale. Si asa se intampla!
Intre timp insa, dedicam toamna celor care au trudit langa tarlaua cu ardei sau varza, langa animalele din camp, care au indraznit sa cultive flori sau care au pornit o gradina cu bostani sau dovleci de placinta crezand ca viitorul este si al afacerilor de nisa! Este ziua a doua a targului Toamna buzoiana, eveniment ajuns la editia a 13-a si deschis din 19 si pana pe 23 septembrie in spatiul alocat traditional Dragaicii.
In articolul de ieri, 19 septembrie, https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/toamna-buzoiana-gradina-imensa-din-oras/ va aratam cum a procedat actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea cand a ajuns in spatiul amplu destinat agricultorilor din bazinul Buzau. Astazi, trag speranta sa aflu de la Constantin Toma, primarul orasului Buzau daca nu cumva pentru acesti oameni care spun da cu fiecare ocazie de reprezentare nationala nu ar trebui realizat un proiect cumva mai indraznet, poate chiar intregul lant al domeniului legumicol mai ales.
Reporter: Cum a fost prima zi la Toamna buzoiana?
Primarul Constantin Toma: Cred ca editia din acest an s-a bucurat si se va bucura de cel mai mare succes de pana acum. Cu mine, ca primar al Buzaului este la a treia editie, insa are o vechime de 60-70 de ani pentru ca noi am preluat si am facut acest targ dupa Revolutie si am ajuns la 13 editii noi. Incercam sa ne recuperam identitatea ca Buzau si ca buzoieni pentru ca e un lucru care ne place si pentru ca promovam adevaratii producatori.
Reporter: Este foarte corect ce ati precizat si important de stiut cum faceti diferentierea producator – intermediar? Ma refer, desigur la cei prezenti la Toamna buzoiana.
Primarul Constantin Toma: Este foarte foarte simplu. Prin Directia Agricola Buzau si prin fiecare primar identificam fiecare producator. Sa spunem ca este producator de legume din comuna Maracineni, de langa noi, de langa Buzau. La targ vin inclusiv primarii care certifica si de fapt lista a fost facuta de ei pentru a-si promova producatorii din satul lor, din comuna lor. Ma bucura foarte mult pentru ca in general sunt producatori care produc pentru ei si surplusul il aduc la Toamna buzoiana. Sunt producatori care pastreaza din tata-n fiu, cum se spune, semintele din soiuri romanesti. Sunt produse sanatoase!
Reporter: Puteti face o comparatie cu 2017? Din variate puncte de vedere.
Primarul Constantin Toma: De exemplu, din punctul de vedere al numarului de producatori. Anul trecut probabil nu au fost increzatori si am mai facut o greseala anul trecut si de aceea trebuie sa rectificam pe an ce trece. Ne-am dus cu Toamna buzoiana tocmai spre jumatatea lunii octombrie. Nu ne-a ajutat! Din cauza sezonului cald practic nu mai erau fructe si legume, se intrase puternic la cules de struguri. Am invatat din lectia anului trecut si iata ca avem 75 de producatori adevarati si foarte multa marfa si mai ieftina decat in Piata Mare.
Reporter: Doi. Ca spatiu?
Primarul Constantin Toma: Ca spatiu am mai castigat circa un hectar. Am mai investit mult. Printr-un contract am reusit sa facem rost de mai multe corturi astfel incat le-am adus aici si oamenii sa-si poata expune marfa, iar in situatia in care nu se vinde peste zi, si avem situatii putine, am dat voie cu ajutorul politisitilor locali sa aprovizioneze fiecare stand si fiecare cort astfel incat sa se bucure si ei si sa castige bani pe perioada asta si sa ii ajute sa-si dezvolte mica afacere.
Reporter: Putem spune ca modernizarea strazilor, evenimentele culturale de prim rang national, dar si Toamna buzoiana potenteaza economic orasul Buzau?
Primarul Constantin Toma: Cu siguranta, iar pe aceasta zona incercam si mai mult pentru ca vrem si incercam sa punem in valoare un obiectiv in care cred foarte mult. Este vorba despre un lant total de la acea banca de gene care sper sa se infiinteze la Buzau si pentru care hotararea este la Parlament. Este o banca de gene care ar ajuta toata agricultura romaneasca si viitorul Romaniei. Aceasta banca de gene pentru legumicultura, floricultura, plante medicinale si aromatice ar contribui extraordinar de mult la a avea produse foarte sanatoase intr-un viitor apropiat, dar mai ales indepartat. In acelasi timp, am vorbit la Universitatea de Agronomie – Facultatea de Horticultura sa infiintam aici o sectie pentru ca in judetul Buzau avem trei entitati extraordinare care apartin de USAMV Bucuresti – Statiunea Pietroasa pe vie – cea mai veche statiune din Romania si Istrita pe pompicultura – la fel, cea mai veche din Romania in pomicultura, dar si Statiunea de Cercetare Legumicola, tot prima infiintata in tara. Va dati seama ca aici se poate face si cercetare, dar si viitorii profesori si cercetatori din legumicultura ar avea foarte foarte mult de invatat. In acelasi timp avem un liceu agricol care culmea nu are profil horticol, desi avem o multime de specialisti in cele trei statiuni fantastice.
Suntem aproape sa obtinem si o hotarare de Guvern pentru 12 hectare la marginea Buzaului care este al Jandarmeriei si pe care nu-l foloseste de zeci de ani si pe care sa infiintam o baza logistica, un centru engros cu frig astfel incat sa avem cel mai mare centru engros in care sa fie depozitate in conditii foarte bune si la costuri bune marfuri. Spre exemplu, ii raman omului 300 de kg de rosii sa stea doua-trei luni acolo si cand isi gaseste client le valorifica.
Punem punct noutatilor aduse de primarul Constantin Toma in mod special domeniului legumicol din zona orasului Buzau, in fapt zona in care la sfarsit de secol al XVIII-lea, bulgarii, carora in timp le-am spus sarbi, au infiintat primele gradini de legume. In acest moment, in oras mai sunt doar cativa urmasi get-beget pe strada Luminii ai acestor legumicultori de elita, de odinioara. Ma refer la acei sarbi care spun ca inca isi coc vinete pe piatra incinsa si o despica la mijloc de zi cand odihnesc sapa. Pun usturoi deasupra si inting in ea ca intr-o friptura delicioasa. Si ei ar avea si seminte de dat bancii de gene, dar mai ales o istorie pe care putini o mai stiu. Si ei chiar cultiva inima de bou si ardei iute ca odinioara!
Felicitări ilinca moise si respect domnului primar.