Advertorial

Buzaul, vizibilitate maxima in Uniunea Europeana

Una dintre sansele de prezentare in Europa mare ii apartine timp de doua zile, pe 30 si pe 31 mai, chiar judetului Buzau.
  • #BuzauFest, festival cu ministrul Bogdan Trif la Sarata Monteoru
  • Referendum pentru satul-statiune

Important este sa fim stabili ca natiune si sa beneficiem de aprecierea cuvenita in grupurile internationale din care tara noastra face parte. Forta vine realmente de la popor si tot la el este necesar sa se intoarca si beneficiile fiecarei actiuni a alesilor sai. Apartenenta la platforma europeana naste unitate si in sanul romanilor. Componenta tanara a societatii noastre dovedeste ca este vizionara si pusa pe treaba! Cele sase luni de conducere a presedintiei rotative a Uniunii Europene de catre Romania sun considerate sanse multiple ca intreg poporul sa se puna in valoare in fata continentului batran si celebru, dar care invata sa se adapteze pe de o parte societatii in renastere, pe de alta parte impactului in plan mondial.

Una dintre sansele de prezentare in Europa mare ii apartine timp de doua zile, pe 30 si pe 31 mai, chiar judetului Buzau. Isi poate etala tinerii de valoare, arta si cultura, dar mai ales gastronomia care combina cultura in fel si chip de la iute si pana pe firul sezonului.

Cand Europa vine la Buzau

Pentru ca Buzaul va avea vizibilitate maxima in plan european, dar mai ales pentru ca la final de luna mai reuniunea informala a UE pe probleme de afaceri comerciale este continuata firesc de BuzauFest, editia a III-a, am stat de vorba cu presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu.

Oficial, 87 de delegati, majoritatea ministri pentru afaceri din Uniunea Europeana vin la Buzau intr-o intalnire care va incepe pe 30 mai la ora 9.00, in sala recent modernizata Gheorghe Filipescu a Consiliului Judetean. Grupul pentru chestiuni comerciale din UE parafeaza, potrivit obiceiului, aspectele comerciale potrivit acordurilor la nivel continental legate strict de statele membre ale UE.

Buzaul, asadar, trebuie sa fie gata pe 29 mai cu orice forma de pregatire. Daca tinem cont ca inca din luna martie sau poate mai devreme au loc anumite etape ale activitatilor din 30 si 31 mai 2019, acum poate doar retusurile sa fie in toi. Spre exemplu, spune presedintele Petre Emanoil Neagu, nu au avut loc pregatiri aparte in toata aceasta perioada premergatoare.

Oaspetii europeni sosesc la Buzau pe 30 mai. La Bucuresti, in aeroport vor fi asteptati de 28 de elevi voluntari ai Colegiului National B.P. Hasdeu, spune Roxana Robu, consilier al presedintelui CJ Buzau si omul care a coordonat actiunile pe acest proiect. Elevii sunt  vorbitori de engleza, franceza sau germana si detin si cunostinte vaste despre istoria, cultura, prezentul si traditiile judetului Buzau. La ora 17.30, estimativ, oaspetii europeni vor vizita Muzeul Judetean din Buzau.

Pe 31 mai, lucrarile reuniunii UE incep in sala Gh. Filipescu a CJ Buzau la ora 10 si se termina la ora 12 cu o poza de grup. Oaspetii vor pleca spre tarile lor imediat dupa pranz.

Desigur, suvenirul pregatit de Ministerul Afacerilor de Comert si Antreprenoriat va contine si un simbol al judetului Buzau, o sticla cu vin de la Statiunea Viti-vinicola Pietroasa, iar in fiecare dintre cele doua seri, de la micul dejun si pana la cina, meniul este unul traditional romanesc bine gandit de catre gazde cu multa vreme in urma.

Vorbim desigur despre un eveniment cu efecte comerciale pe termen lung. Buzaul, ca si alte orase din Romania care au fost gazde in cele sase luni de mandat ale tarii noastre la conducerea UE are sansa de a fructifica astfel de eveniment si a prezenta el insusi in intalniri propria-i parte comerciala, dar si nazuintele de colaborare ale micilor si poate mai putin ale marilor afaceri. Spun asa, deoarece in general marile companii si-au croit deja de ani buni propria cale in Europa, acum pot servi poate ca model sau pot sa-si aduca aportul in inlesnirea anumitor cai economice pentru cei care doresc sa se ridice.

Reuniunea informala comerciala a UE la Buzau este una interministeriala si punctuala. Buzaul va avea sigur de castigat si poate nu doar pe nisa, ci vom vedea deschiderea pentru intreg judetul, insa in timp.

BuzauFest cu ministrul Trif la Sarata Monteoru

Delegatii europeni sunt invitati insa de autoritatea judeteana sa ia parte si la festivalul judetului Buzau. O parte dintre ei, probabil vor ramane pentru ziua de 1 iunie – ziua de varf a actiunilor din cadrul festivalului care duce judetul in legenda.

Buzoienii, dar si cateva mii de turisti au invatat deja drumul statiunii fanion Sarata Monteoru la inceput de iunie si celebreaza ce are judetul mai frumos timp de patru zile, in acest an. Din 30 mai, de la ora 15, in oras, la Sala Sporturilor, se da start petrecerii cumva exclusiv pentru copii. Gasca Zurli, o trupa de divertisment pentru copii, sustine doua spectacole succesive, orele 15 si 17, pentru ca pe 31 mai de la ora 21, orasul Buzau sa fie luat din nou cu asalt, insa de data aceasta de garzile care recompun istoria locuitorilor teritoriului romanesc. Parada cu torte incepe din fata Catedralei Arhiepiscopale, continua pe bulevardele Unirii si Nicolae Balcescu si se opreste in Parcul Crang. Sunt sase trupe de garzi. La eveniment participa si structuri din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica.

Pe 1 iunie, in Sarata Monteoru au loc principalele actiuni din BuzauFest: cros pentru elevi, ateliere dacice, reconstituiri prin teatru si dans ale momentelor istorice nationale, iar la ora 12 este practic deschiderea oficiala a BuzauFest. Pe terasele superioare ale stadionului din Sarata Monteoru vor fi prezenti mesterii si artizanii populari care in acest an aduc probabil cea mai mare diversitate care a fost vreoadata vazuta la vreun eveniment public in judetul Buzau. Pe 2 iunie, de la ora 10 si pana la 15, tot in Sarata Monteoru sunt ateliere mestesugaresti si un program al artistilor nostri de la Centrul de Cultura si Arta.

In acest an, BuzauFest se poate spune ca se axeaza pe valorificarea ideii de statiune balneoclimaterica de interes national pentru zona Sarata Monteoru. Tocmai de aceea, arata presedintele Petre Emanoil Neagu, pe 1 iunie, la eveniment vine insusi ministrul Bogdan Trif. Sarata Monteoru de interes national si inca doua statiuni deocamdata de interes local – Siriu si Balta Alba, o ambitie interesanta si de urmarit ca si derulare in perioada imediata.

Sarata Monteoru – comuna de interes turistic si de sine statatoare

Este privita deocamdata ca un vis, insa in tara, astfel de zone dedicate turismului si mai ales daca au rang national intr-adevar traiesc pe propriile picioare si nu tin de o unitate administrativ teritoriala separata. Presedintele Petre Emanoil Neagu arata ca despartirea zonei Sarata Monteoru de comuna Merei se poate face doar prin referendum. Adica, acei aproximativ 800 de locuitori ai satului statiune balneara vor face parte dintr-o comuna speciala – probabil singura exclusiv turistica din judetul Buzau privita ca fiind de importanta nationala. In 2009, spun date de la Ministerul Turismului, in aceasta zona era cea mai mare denisitate de pensiuni agroturistice si unitati de cazare per metru patrat din Romania. Aportul economic al satului-statiune este de peste 30 la suta la  veniturile comunei Merei. In mod clar, conducerea locala traieste o perioada de neimaginat fara Sarata Monteoru intrucat se bazeaza pe acest aport financiar venit din statiune. Desi, ideea a fost spusa in urma cu mult timp, insa nedusa pana la finalizare, aceasta spera sa fie la fel ca in acea perioada. Practic, lipsa de vizibilitate, de implicare si de actiune a conducerii locale din Merei poate fi in acest fel sanctionata si poate trezita la realitate: se traieste lejer pe spatele statiunii, e momentul sa-si identifice o noua cale de urmat!

Summit UE, BuzauFest, ministrul Turismului in statiunea Sarata Monteoru, referendum pentru dezlipirea satului-statiune de comuna Merei si probabil cei mai multi turisti la evenimentul care trebuie sa redefineasca buzoianul anului 2019!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole