Drăgaica buzoiană scrie realmente istorie începând cu acest an. Fiecare seară a avut o poveste, spectatori aparte, atmosferă diferită. Buzoienii au venit pentru că a fost IRIS, WRS, apoi Festivalul național concurs Benone Sinulescu și pe scenă au poposit Gheorghe Zamfir și dirijorul Daniel Jinga, buzoian get-beget care a dus misterul muzicii clasice în amosfera diferită a Drăgăcii, apoi Diana Bișinicu, zeci de nume de găsit pe afișele puse la dispoziție de către organizatorii de la Primăria Municipiului Buzău.

Seara de marți a fost a lăutarilor vechi ai României care au mai poposit în aceeași stare pură doar o singură dată la Buzău, dar într-o instituție și cu număr limitat de locuri și cu vreo 10 ani în urmă. Și atunci sala de spectacole a fost plină până la refuz. Județul Buzău nu este doar pepinieră de generali de armată, ci și de lăutari. De data aceasta, lăutarii despre care vorbim vin din Clejani.
Pe 21 iunie 2022 am simțit în Drăgaică, la metri buni de scenă, printre oamenii simpli ce înseamnă să cânte pe scena aceasta de Drăgaică un taraf de renume internațional, Taraf de Caliu. Au venit să-l salute pe Caliu sau să tocmească petreceri când și dacă ar mai avea liber anul acesta perechi tinere care se pregătesc de nuntă, dar și lăutarii Cândeștiului și dinspre Mihăilești care-l stimează aparte pe Caliu.

Caliu și-a dovedit lui însuși că este maestrul unic din țară care cântă la păr de cal și a făcut demonstrație de virtuozitate într-un moment în care s-a făcut puțin mai multă liniște în fața scenei din Drăgaică. Caliu e Caliu! Și nimeni nu a mai scos vorbe, doar vraja se așternea din vioara lui Gheorghe Anghel, descendent al celei de-a treia generații Caliu din Clejani, Giurgiu și punea stăpânire pe Drăgaica buzoiană. Pe el l-am asculta ore în șir fără oboseală, însă există și o notă ce arată că la anumite versuri interpreta tarafului ar fi trebuit să aplice cenzură pentru buna educație a tinerei generații.
Caliu a ieșit magistral de pe scenă arătând în modul său special iubire către publicul pe care știe că îl găsește în orice spectacol public, oricând și oriunde în lume pentru simplul fapt că e lăutar veritabil, e Caliu!
Miercuri, pe 22 iunie e seara nostalgică, iar generația care a depășit 40 de ani va fi la rând pentru a lua parte la întâlnirea cu Laurențiu Cazan, dar și cu 3 SUD EST și cu Amintirile acestora care au fost fredonate ani de-a rândul.

O singură întrebare scrisă azi, însă cu răspuns luni, pe 27 iunie 2022: cine va primi mai multe aplauze Caliu sau buzoianul Ionel Tudorache, cap de afiș la închiderea Drăgăicii din 25 iunie 2022? Fărâmiță, cum i se spune printre prietenii de taraf, este buzoian get-beget, crescut în cele mai bune săli de spectacole din țară și iubit de casele de discuri cele mai alese, aplaudat și interpretul poae a celei mai bune versiuni a celebrei melodii La Chilia-n port. Vedem luni, Caliu sau Tudorache?

Add Comment