Rachetomodelismul este un sport aviatic ce constă în proiectarea, construirea și lansarea de rachetomodele. Mici sau mai mari oameni de știință sunt sutele de sportivi pe care astăzi i-am văzut liniștiți, cu propria rachetă aproape, în așteptarea primei zile de Campionat Mondial de Rachetomodele, eveniment ce ține din 2 și până pe 8 octombrie pe aerodromul Costești, situat la 7,5 kilometri distanță față de orașul Buzău.
Deschiderea oficială a beneficiat de prezențe internaționale notabile în domeniul aeronauticii, în general. Spre exemplu, alături de primarul Constantin Toma, reprezentantul organizatorului principal, Primăria Municipiului Buzău, a stat Dumitru Prunariu, românul care a dat astăzi aripi celor mai mici privitori să ia zborul ca pe o normalitate și să iubească machetele pe care azi le lansează pe un aerodrom, iar peste timp le-ar putea lansa în spațiu, la forme și dimensiuni diferite.
13 țări aduc în competiție și juniori, toate 16 delegații merg în Campionatul Mondial de Rachetomodele de la Buzău și cu seniori.
Primarul Constantin Toma spune că este recunoscător Federației Aeronautice Internaționale pentru că a aprobat acest eveniment de la Buzău, mai ales că de doi ani sportivii din modelism nu au luat parte la nici un fel de competiție, iar în acest moment este singura din lume în desfășurare în 2021. O gură de exigen, spun sportivii, care doi ani au stat doar la masa de lucru.
Ioana Dumitru, secretarul general al Federației Române de Modelism arată că spectatorii sunt admiși în zilele de concurs ce vor începe din 3 octombrie de la ora 8.00, dar cu respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID-19.
Cea mai numeroasă delegație, ca în extrem de multe sporturi, este delegația Federației Ruse. Încurajată și decisă să câștige cât mai multe clase de rachetomodele este, desigur echipa condusă de buzoianul Lucian Șercăianu, echipa națională a României care are în lot inclusiv doi frați – o fată și un băiat. Extrem de aplaudați au fost deopotrivă olandezii și spaniolii, iar suprize, spun sportivii înveterați pot veni de la fiecare echipă participantă tocmai datorită pauzei competiționale extrem de mari.
Despre prezența femeilor în acest sport a notat și Narve Jensen, președintele internațional al juriului Campionatului Mondial de Rachetomodele 2021 care exemplifică esențial cu situația din Australia.
De notat și spectacolul scris pe cer de către militarii Bazei Aeriene Boboc. Pentru a arăta cât mai convingător că suntem la Buzău, patrie a parașutismului militar, dar și nod remarcabil al rachetomodelismului românesc, militarii au salutat din aer publicul, sportivii, dar și pe oficialii prezenți astăzi la Buzău.
Seniorii își dispută la Buzău opt titluri mondiale la opt clase de zbor diferite, desigur. Juniorii intră la Mondiale de la Buzău tot la opt clase de rachetomodele. Președintele juriului este Narve Jensen din Norvegia seondat de Zoran Pelagic din Slovacia și Mihail Zanciu din România. Rezerve pentru juriu sunt Andras Ree din Ungaria și Alexandru Nica din România.
Pentru prima dată la un campionat mondial va fi înmânat trofeul Hermann Oberth, român născut la Sibiu și considerat părintele aeronauticii. Trofeul va fi oferit de Fundația Culturală Bartoc, sculptorul trofeului fiind artistul Daniel Petria. Trofeul se află și pe masa oficială la conferința de presă. Trofeul va ajunge la acel sportiv senior care va câștiga clasa S7 a Mondialelor de la Buzău.
Potrivit programului FAI, mâine, de la 8.30 primele clase de lansare sunt S6A seniori și S3A juniori.
buzaulinreportaje.ro vă aduce duminică de la Campionatul Mondial de Rachetomodele povestea perseverenței, dar și a exactității din acest sport. De vorbă, desigur cu maeștrii care au privilegiul să vadă de unde începe zborul!
Add Comment