Reportaj

Canalul de irigații de la Mărăcineni a fost preluat de la ANIF de către organizația utilizatorilor de apă

… iar din 15 martie 2024 va fi dat drumul apei de irigații pe acest canal cu care sunt udate, potrivit datelor statistice din sezonul agricol 2023, peste 400 de hectare.

deviație, sat

Informația a fost furnizată chiar de către primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, principalul artizan al păstrării acestui canal pentru irigarea grădinilor cu legume sau a livezilor din arealul de peste 400 de hectare, areal care însă nu aparține doar comunei Mărăcineni, ci și comunei vecine din amonte, de pe Valea Slănicului. Totul, clar pentru a fi păstrată vie tradiția legumiculturii în comună, desigur, cu nenumărate efecte sociale și economice.

primar Constantin Dumitru

Întâi, argumentul necesității ca din 15 martie, cu două săptămâni mai devreme decât în 2023, să fie furnizată apă de irigații pe canal, vine imediat de la interlocutorul nostru, primarul Constantin Dumitru.

AU SEMĂNAT DEJA CEAPA. Poate și 200 de hectare au fost deja semănate cu ceapă de apă de Buzău, știți, celebra Bot-de-Vulpe despre care am scris AICI, dacă luăm drept reper istoricul anului agricol 2023. Pentru ca oamenii să nu-și vadă munca, dar și sămânța extrem de costisitoare de ceapă de apă de Buzău, dar și ceapă galbenă, irosite de seceta actuală, primarul Constantin spune că este imperios necesar să fie apă pe canal exact din 15 martie. Așa se face că deja curățenia de primăvară pe acest canal gravitațional a fost finalizată pe raza comunei Mărăcineni. Avem detalii mai departe…

Noutatea anului de irigații pentru sezonul 2024 o constituie colaborarea cu o importantă asociație de cultură mare care va face parte din Organizația Utilizatorilor de Apă de Irigații Mărăcineni. Iată ce arată primarul comunei despre acest aspect.

DE LA ANIF LA OUAI. Și mai interesant devine când discuția duce către preluarea de către OUAI Mărăcineni a acestui canal de irigații de la ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare). Constantin Dumitru pune, așadar bazele unei structuri de irigații solide la nivel județean ce are viitor. Auzim.

APEL LA UTILIZATORI. Ca de obicei, curățenia de primăvară pe canalul de irigații de la Mărăcineni se face aproape exclusiv cu locuitori din comună ce primesc ajutor social, și foarte, dar foarte rar intervin și utlizatori ai acestui canal pentru a lucra. Tocmai de aceea, iată care este apelul primarului Constantin Dumitru.

CANALUL ARE VIITOR. Potrivit informațiilor din acest text oferite chiar de către primarul comunei Mărăcineni, canalul de irigații are viitor și chiar va fi dezvoltat, dându-le astfel oamenilor din areal siguranța lichidului vital pentru palma de pământ pe care o lucrează. Sens dă imediat tot interlocutorul nostru.

APLOMB. Deci, apă de irigații în bazinul legumicol Mărăcineni va fi din 15 martie 2024.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole