Argument

Cand inflatia tine pe loc sanatatea animalelor

Imbatraneste Buzaul si se pierde si ocupatia de baza a romanilor: cresterea animalelor. Scade numarul fermelor mari, iar tinerii, putini care mai sunt in sat, nu dovedesc putere economica sa-si ridice ferme mari de animale. In acelasi timp, medicii veterinari ii invata pe oameni ca prevenirea bolilor este mama sanatatii. Din breasla aceasta razbate insa strigatul insuficientei financiare: muncesc mai mult pe sume aferente anilor de mult trecuti.

O altfel de lume. Una in mana careia se afla sanatatea care ne da noua, oamenilor, sanatate! I-am gasit pe medicii sanitar-veterinari din judetul Buzau stransi in grupuri mici, aflate in permanenta regrupare si discutie. Se revad periodic in astfel de intalniri. Le place sa-si povesteasca unii altora despre ce se intampla nou in zona lor de activitate, insa cel mai interesenat este ca breasla aceasta stie sa fie unita, sa se asocieze pentru un scop comun, iar asocierea are loc instantaneu, nu dupa mai multe apeluri din partea celor alesi sa-i coordoneze.

Vorbim despre acei oameni in baza carora sta sanatatea unui intreg sat. Este medicul veterinar pe care crescatorul de animale il suna si cand are vaca vreo boala grava si cand e sa intrebe despre cum sa-si sporeasca propria gospodarie. E omul bun la toate de fapt, imi spune la intalnirea periodica a Colegiului Medicilor Sanitar-Veterinari din Buzau un medic din zona apropiata orasului Buzau. El insusi a petrecut in meseria aceasta peste 40 de ani si spune ca a vazut cresteri, iar acum descresteri in ceea ce priveste numarul de animale detinut de o comunitate, deoarece batranetea afecteaza si acest domeniu, iar tinerii au putine sanse sa porneasca o ferma nesustinuti: Paradoxal, la noi cred ca este comuna cu aproape cele mai multe animale din judetul Buzau. Bine, este si cea mai mare ca populatie… Vorbesc despre Vadu Pasii. Foarte multe bovine. Sunt mai mult exploatatii nonfamiliale. La Focsanei, in gura Buzaului, pe islazul de pe prundul Buzaului sunt multe turme.

De vreo doi ani de zile, fermierii au constientizat ca daca amelioreaza un animal au de castigat. Am cativa care prin monta artificiala ori cumparand rase ameliorate au de castigat si prin subventiile primite, dar si prin calitatea animalelor. Am in zona fermieri, patru-cinci, care se ocupa de cresterea vacilor – e baltata romaneasca, cea cu negru. Se intereseaza foarte tare de asa ceva. In zona mea nu sunt oi de carne din rase straine. Este un singur crescator care vrea sa amelioreze cu Tigaie ca sa intre la o subventie aparte, insa nu are suprafata de pasunat. In general, pana la urma, toti se descurca. Noi, medicii, mai mult preventie facem. Nu sunt boli epizootice majore. Vreo 15 ani in urma am avut leucoza, am lichidat-o. In rest nu. La mine in zona sunt putini fermieri tineri. Profesez de 40 de ani. Sunt medic de libera practica, deja pensionar.

Noi, medicii sanitar-veterinari suntem buni la toate in sat. Asa ne spunea si la facultate. Are parti f rumoase si parti urate meseria noastra, dar daca iti place e foarte bine. Nu am fost medic in multe locuri, insa acolo unde am fost m-am atasat. Problema numarul unu la noi este ca nu mai are cine sa creasca animale. Tineretul pleaca afara unde are mai multe posibilitati, fie merg la oras, caci e aproape Buzaul. Fermierii nostri duc laptele si branza la oras, la usa, la bloc. Trec cu sticlele dimineata de dimineata. La fiecare producator se da un carnet de sanatate. Nu am avut nici o problema, arata medicul Gheorghe Danila, omul care de 40 de ani are grija de sanatatea animalelor din comunitati ale judetului Buzau, acum raspunzand de comunitatea Vadu Pasii.

Caut sa aflu care este motivul intalnirii acestor specialisti in luna iunie a acestui an. Seful de lucrari Mihai Cornila, cadru didactic in Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti si lector in cadrul Programului National de Educatie Continua, unul dintre cei trei profesori universitari de la Bucuresti veniti la Buzau pentru a prezenta ce e nou in medicina sanitar-veterinara, pe anumite paliere, imi spune ca in toate judetele avem patru teme pentru instruirea medicilor veterinari. Drept pentru acest aspect, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari organizeaza cate patru seminarii de pregatire. Azi, avem la Buzau trei teme pentru educatie continua. Eu prezint urgentele respiratorii la animalele de renta, iar colegii mei vor prezenta teme de diagnostic si tratament pe boli infectioase la animalele de renta. Noi incercam sa aducem in actualitate problemele de medicina de preventie, in principal, desigur coroborate cu toate proiectele nationale. Sunt convins ca ne-am aliniat cu legislatia si masurile de preventie la nivel european si mondial. Acesta este si scopul prelegerilor noastre in tara. Eu cred ca oamenii deja au constientizat impactul pe care aceste boli infectioase il pot avea asupra sanatatii populatiei umane, dar si din punctul de vedere al impactului financiar. E mai usor sa previi. Deci, oamenii sunt mai constiinciosi sa ia parte la preventie decat sa cheltuie orice resursa!

Profesorul Cornila este specialistul care vede zilnic in aulele facultatii tanara generatie de medici. Il intreb cum se face predarea stafetei si argumentez cu multe tample albe pe care le vad la medicii buzoieni prezenti la intalnirea aceasta. Numai ca profesorul Mihai Cornila nu este de acord: Imi permit sa va contrazic. Este o generatie tanara aici, la Buzau. Eu am 42 de ani si vad fosti studenti ai mei. Ne-am si salutat! Rata de inlocuire din profesia medical-veterinara este una foarte tanara si observ cu placere la astfel de seminarii ca vine o generatie tanara si, inca o remarca, din ambele sexe. Femeile au o activitate deosebita nu numai pe palierul animalelor de companie, ci merg si spre animalele de renta. Latura traditionala regreseaza, mergem spre industrial. Vorbim despre exploatatii de la 20 de animale in sus. Mediul este favorabil, apreciaza prof. Cornila.

Medicii buzoieni pun in discutii libere diverse subiecte care deriva din meseria lor. Precum se intampla si in alte domenii ale vietii economico-sociale, si aici in centrul oricarei dezbateri este banul pentru ca aprecierea muncii depuse nu este conforma efortului, calitatii si cantitatii oferite. Dr. Florin Sangiu, presedintele Colegiului spune ca asteptarea medicilor este deja de durata si parca nu mai poate fi suportata: Avem 180 de medici sanitar-veterinari in judetul Buzau. 60 sunt concesionari, de comuna, restul sunt de libera practica pe animale mici, mai sunt medici sanitar-vetrinari si functionari publici. Preventia e la baza muncii noastre. E mult mai usor sa previi, decat sa combati boala. Nu avem focare, poate avem suspiciuni, dar sunt imediat anuntate la DSV prin sistem de alerta. Toti medicii rezolva aceasta problema.

Medicii veterinari concesionari respecta programul de la inceput de an: vaccinari anticarbunoase, recolta de sange, tuberculinari la ovine si bovine, urmeaza vaccinarile antipseudopestoase la pasari. Problema numarul unu a medicilor este cea financiara. Noi avem contractele de concesiune si prestari servicii care nu au mai fost reviziuite din 2013, sunt cinci ani in care inflatia nu a fost adusa la nivelul preturilor de azi. Mereu am avut negocieri cu autoritatile sanitar-veterinare, insa nu s-a reusit nimic! Speram ca in viitor sa reusim aceasta marire de tarife asteptata de toti colegii din judetul Buzau, dar si de catre cei din tara, este concluzia medicului Sangiu.

Revin printre medici pentru ca sunt extrem de captivante povestirile din teritoriu, viata vie pe care ei insisi o petrec acolo unde muncesc si, in majoritatea cazurilor unde au si propriile familii. Cunosc un altfel de medic: Pogoanele si Caragele alcatuiesc o zona in care sunt inca sunt animale, dar efectivul a scazut foarte mult daca ne raportam la anii anteriori, din mai multe cauze. Una este pretul. Atat la sacrificat, cat si in viu, preturile nu au mai crescut. Populatia a imbatranit, oamenii nu mai pot sa faca aceasta treaba. In zona mea sunt doua ferme de animale. Amandoua de vaci de lapte, cate o suta de capete fiecare aproximativ. Sunt stationare, nici nu au inmultit, nici nu au scazut. Mai sunt si cateva ferme de oi cu 300-500 de capete.

Mai este o ferma de taurasi la ingrasat. Eu cu ceilalti frati ai mei avem 500 de tauri la ingrasat. Crestem baltata romaneasca, tineret. Cumparam taurasi de la 70 la 100 de kg, mergem pe lapte cu ei pana la 60 de zile si pe urma furaj combinat si grosiere – paie-iarba. Noi doar ingrasam, nu avem vaci de carne. Ii vindem la 300 de kg la export si peste 500 de kg pentru abatorizare. Piata romaneasca nu prea este pregatita pentru carnea de vita pentru ca in Romania carnea de vita este scumpa. Se consuma foarte putina carne de vita in Romania. Din acest motiv nici nu se dezvolta foarte tare acest sector. Activitatea mea ca medic se concentreaza si pe acest subiect. Sunt boli in zona, este inevitabil, insa nu grav. Noi activam pe preventie foarte mult. Sunt si dificultati din ambele parti, organe de stat si oameni, isi spune rapid povestea medical Adrian Carbunaru, medic sanitar-veterinar de libera practica in circumscriptiile sanitar-veterinare Pogoanele si Caragele.

 

Trag concluzia unei intalniri profesionale cu ajutorul medicului Marijan Milea, directorul general al Directiei Sanitar-Veterinare. In amalgamul acesta dinamic al veterinarilor buzoieni, varsta tanara, accesul femeilor si la partile grele ale meseriei, dar si slaba tarifare par a fi cele trei fire rosii ale zilei: Am avut o perioada in care diferenta de varsta, spun anii 1990, era mare. Atunci am intrat si eu in Directie (n.r. Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentatiei Buzau). Eram putini tineri. Acum a inceput sa se regleze echilibrul. Colegii tineri vin in reteaua sanitar-veterinara. Pentru o femeie e mai usor sa lucreze intr-o ferma de pasari sau porci, dar e mai greu intr-una de bovine, spre exemplu. Femeia mai are si alte obligatii. Aprecierea ca Buzaul este un judet sanatos o las sa o faca oamenii care locuiesc in teritoriu si mai ales ca in 2005-2006 am avut acele focare de gripa aviara cu care ne-am trezit dinspre alte localitati, dovada ca suntem judet de transit. Noi am gestionat bine aceasta problema. Zile ca aceasta de azi sunt necesare. Intalnirea cu medicii trebuie sa se faca si mai des. Eu am o vorba: chiar daca mesele sunt patrate, ele trebuie sa fie rotunde! Daca nu discutam si nu ne informam nu avem de unde sti cum evolueaza bolile, ce probleme sunt la nivelul fiecarei comunitati, cu ce probleme se confrunta colegii din teritoriu, cum evolueaza insasi viata!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole