Reportaj

Când se toarnă asfalt spre Bisoca?

Și se va asfalta de la Vintilă Vodă și până pe granița satului Poiana Mărului, din Bisoca, zonă vecină cu județul Vrancea!

Aproape 147 de milioane de lei costă refacerea și modernizarea drumului lui Ceaușescu, metaforic spus, desigur, drumului județean 204 C Vintilă-Vodă – Bisoca.

Cei 24,5 kilometri de drum montan de o spectaculozitate deosebită, unică la Curbura Carpaților cel puțin, unicul drum buzoian croit integral prin munte sunt șantier în lucru din 16 iunie 2020, despre momentul de start informații necesare se află AICI.

De atunci, desigur, localnicii celei mai pitorești comune montane din județul Buzău, Bisoca – graniță a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului cu județul Vrancea, au devenit nerăbdători, neîncrezători, apoi cu speranțe concrete pentru că au văzut lucrări de amploare la poarta lor, pentru ca acum să nu mai spere din nou la primul strat de asfalt. Atunci, 202, drumul arăta așa…

Iată însă, că informația oficială de la specialiștii în infrastructură și cei în comunicare ai Consiliului Județean Buzău arată clar că în funcție de condițiile meteo se preconizează ca de pe 15 mai 2023 să se treacă la așternerea primului strat de mixtură asfaltică!

Nici nu se poate veste mai frumoasă pentru zona pitorească a județului Buzău care, probabil va avea parte în anii următori ai finalizării lucrărilor de refacere și modernizare a DJ 204C, de de cea mai mare dezvoltare din teritoriul nostru, preconizată de fiecare dată public chiar de către Petre Emanoil Neagu, președinte al CJb. Ce nu știe președintele cu exactitate este că Bisoca este un tărâm în care se retrag sistematic chiar profesori, ingineri și jurnaliști de prim rang ai domeniului care au renunțat la viața agitată de București și orașe limitrofe pentru palma de pământ binecuvântată din Munții Buzăului.

În prezent, specifică aceleași surse de la CJ Buzău, sunt în execuție lucrări la așternere a stratului de piatră spartă și la rectificarea zonelor deteriorate din cauza precipitațiilor din ultima perioadă. De asemenea, se fac șanțuri din beton, podețe transversale, sunt montați blocheți din beton pentru consolidarea terasamentelor.

De reținut, este aspectul care arată că termenul de execuție a contractului este 31.12.2023, iar suma totală se ridică la 146.867.328 lei.

Nota reporterului este că, probabil, acest șantier a avut caracter unic la nivelul județului Buzău – chiar s-a lucrat susținut și mai ales cu forță de muncă numeroasă pe toate tronsoanele deschise.

Un singur lucru ar mai fi de definit foarte clar – dacă asfaltarea începe dinspre Poiana Mărului, de pe hotarul cu Vrancea spre Vintilă Vodă sau invers? Una dintre ipoteze ar fi turnarea primului strat de jos în sus și de coborât cu al doilea strat de asfalt de la Poiana Mărului până la primul kilometru al DJ 204C. Acest detaliu tehnic este încă în discuție, esențial este că bisocenii vor vedea, în sfârșit, asfalt pe drumul creat în urmă cu circa 50 de ani doar pentru o partidă de vânătoare a fostului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu!

Și se va asfalta de la Vintilă Vodă și până pe granița satului Poiana Mărului, din comuna Bisoca, cu județul Vrancea!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole