Trei zile. Atâtea mai sunt până pe 26 septembrie 2021, zi în care are loc referendumul de unire dintre orașul Buzău și comuna Țintești, eveniment susținut de cei mai importanți primari de mari orașe din România și care are rol important nu doar pentru dublarea teritorială a municipiului reședință de județ de la noi astfel încât să se rezolve inclusiv problema traficului rutier din ce în ce mai aglomerat în oraș, dar și să fie acceptate noi investiții ce duc la dezvoltare economică și socială, ci croiește un drum pe care au anunțat că vor merge imediat numeroase zone urbane din țară.
Dacă orășenii analizează mai ales avantajele pe care ei le vor avea dacă referendumul trece la votul din ultima duminică din septembrie, la 11 kilometri distanță de Buzău, 4.518 ținteșteni privesc după alte criterii unirea provocată dinspre urban spre rural. Au la bază valențele educaționale ale referendumului, economico-sociale și mai ales ridicarea nivelului de trai – Țintești este comuna fără sistem de apă potabilă curentă, fără aducțiune de gaze naturale, desigur fără sistem de canalizare, dar cu mare parte dintre drumuri asfaltate, spune Aurel Stoica, primarul care renunță de bunăvoie la mandatul de ales al comunității sale pentru ca aceasta să devină cartier urban.
Primul exemplu despre cum văd ținteștenii efectele referendumului vine de la o doamnă care s-a mutat din orașul Buzău la Țintești în dorința de a cultiva pământul. Noi am întâlnit-o în târg, la Toamna buzoiană, căci primarul Constantin Toma a dat asigurări că vor fi producători din arealul Țintești încă de la conferința de presă de anunțare a evenimentului ce are loc în zona Drăgaică până pe 25 septembrie. Iată opinia producătoarei de fructe din Țintești.
Oamenii din Țintești vorbesc despre locuri de muncă pe care le au în oraș dintotdeauna, despre copiii lor care merg la școli și grădinițe chiar, tot în oraș, despre roadele muncii lor vândute, desigur în orașul Buzău. Interesantă este referirea făcută în ultima lună de zile în spațiul public la pagina de istorie ce arată că în 1908 satul Odaia Banului, azi component al comunei Țintești, făcea parte din comuna Simileasca, parte componentă a mediului urban. Totul până la reforma administrativă din 1968 când Odaia Banului s-a întors în mediul rural.
După 55 de ani există premisa ca satul să devină din nou cartier al urbei, în funcție desigur de rezultatul referendumului. Iată însă opinia preotului Florin Niculiță din sat care prezintă poate cel mai bine auspiciile sub care are loc acest referendum, fără însă să se fi gândit decât din prisma omului care locuiește efectiv în Odaia Banului.
În sat, la Maxenu, Toma Marin privește spre viitor prin pârghia celui ce muncește zdravăn la doar 32 de ani, are doi copii și deja magazine în orașul Buzău cu produse lactate obținute de la vacile din fermă, 35 la număr dintre care 30 cu lapte, mai adaugă viței, câțiva cai…. fermă mare! Nu-i displace să miroasă a bălegar, spune relaxat, fermierul, căci așa miroase munca atunci când vrei să faci ceva în viață. Pentru copiii lui își dorește educație la oraș, iar pentru el, ușurarea muncii de acum și un magazin acasă, la Țintești.
Refrendumul din 26 septembrie 2021 cheamă la urne deopotrivă orășenii din Buzău, cât și pe ținteștenii de la 11 km distanță față de urbe.
Add Comment