Reportaj

Care este legătura dintre prețul apei potabile și defragmentarea sistemului de furnizare a acesteia?

Suntem la finalul Săptămânii Mondiale a Apei/World Water Week 2024, cumva o continuare, dar la nivel planetar, a ExpoApa, din 11-13 iunie 2024 – Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est 2024, desfășurat la Brașov. dar și a World Water & Exhibitiona, Toronto, Canada, de la mijloc de lună august.

Săptămâna Mondială a Apei are anul acesta ca temă Depășirea granițelor, apă pentru un viitor pașnic și durabil. Evenimentul prezent, desfășurat online, cere cooperare în domeniul apei, cooperare care să promoveze pacea și securitatea în diferite dimensiuni, securitatea umană, securitatea alimentară și nutrițională, securitatea ecosistemelor, securitatea energetică și relațiile complexe dintre aceste domenii, se arată în prezentarea Asociației Române a Apei. În România, totul are loc pe fondul celor 628 de localități în care oamenii suferă din ce în ce mai acut de sete, la propriu. Situația aparține tot ARA și este publică AICI .

PROFESIONIȘTII, PREȚUL ȘI TARIFUL APEI. Privită cu atenție, lista localităților cu restricții privind alimentarea cu apă potabilă, cele mai afectate zone sunt cele unde nu există un sistem centralizat și unitar. Zona Botoșani este campioană – acolo există fântâni individuale in zone private sau ale statului și care au secat. Pentru Buzău este specificată doar acumularea Siriu pentru care există atenționare-avertizare pentru industrie, irigații și populație. Deci, seceta care a dus la secarea râurilor Miletin și Bahlui, plus alte sute de efecte în țară, ridică din ce în ce mai sus problema sistemelor de alimentară cu apă potabilă, sisteme defragmentate.

Așadar, pornim discuția cu directorul general al Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu, manager prezent în luna iunie a acestui an la ExpoApa, platforma ARA care cheamă anual profesioniștii din industria apei la seminarii, ateliere și dezbateri despre subiecte care sunt în pas cu realitatea din țara noastră, dar și ca punct de avangardă cu ceea ce este în străinătate.

Despre ExpoApa am scris în www.buzaulinreportaje.ro și în 2023, așa că trecem în revistă participarea operatorului regional de apă și apă uzată din județul Buzău, CAB, în 2024 cu ajutorul directorului general Simona Săvulescu.

Așadar, temă centrală și pentru mediul social, dar și pentru cel profesional, pe lângă inovațiile din industria apei, este și cea referitoare la tarif.

În partea audio de introducere, directorul general al CAB, Simona Săvulescu vorbește despre defragmentarea sistemului de alimentare cu apă potabilă care provoacă efecte asupra tarifului și prețului apei potabile.

SISTEMUL PUBLIC DE APĂ ȘI CANALIZARE, PROIECT DE ȚARĂ. Am pornit cu argument de reportaj de la Săptămâna Mondială a Apei, ilustrată cu situația statistică privind localitățile cu restricții de furnizare a apei potabile, în țara noastră, iar accentul poate fi pus pe nord-estul țării unde sistemul are la bază fântânile. Județul Buzău are operatorul regional Compania de Apă ce furnizează apă potabilă în 36 de comune și orașe și care dezvoltă proiecte cu peste 300 demilioane de euro finanțare europeană prin POIM în zeci de localități.

Un noroc, ar zice vecinii din jurul Buzăului care au constant probleme cu furnizarea apei potabile către populație. Plusăm și cu apeductul Lipia-Amaru despre care v-am spus recent aici, dar și intenția de construire a noului apeduct Siriu despre care am relatat aici. Despre necesitatea celor două, în contextul alcătuirii unui sistem unitar în județul Buzău, revine și vorbește Simona Săvulescu, director general al CAB.

70% din județul Buzău ar urma să fie acoperit la capitolul livrare a apei potabile prin cele două apeducte.

O performanță ce poate fi măsurată, fără a fi specialist în domeniu prin suita de alarme date de către instituțiile abilitate și care se referă la secarea unor surse istorice de apă potabilă, de peste tot din țară.

Fix pe ideea ExpoApa, axa perspectivei este importantă în domeniul apei potabile, tocmai pe fondul secetei care se acutizează de la un an la altul. Directorul general al CAB detaliază aici. Ascultăm!

MINISTER AL APEI CU GUVERNE LOCALE. Este cererea de ani de zile la nivel de operatori din domeniul apei și al ARA, centralizat. Directorul general al CAB Simona Săvulescu duce problematica defragmentării sistemului de apă potabilă ce influențează tariful și prețul către necesitatea existenței unui minister al apei. Un minister al apei!

Ar fi coerent coordonat sistemul apei potabile și cel al apei uzate. Iată unul dintre defectele, spus plastic, al existenței multor instituții de stat cu drept de control în domeniu. Exemplul dat este cel ce se referă la preluarea unei comune în operarea CAB. Directorul general al CAB, Simona Săvulescu aduce detalii, dar și întrebări.

Nu suntem unii vânători și alții vânați, spune directorul general al CAB, tocmai de aceea un minister al apelor sal al apei care să reunească toate instituțiile abilitate din domeniu este un subiect de interes de stat.

APLOMB. Mii de milioane de euro a atras România toată pentru ca sistemele defragmentate de furnizare a apei potabile și apei uzate să fie nu doar modernizate și funcționale, ci și unitare în cele din urmă, în fața consumului ridicat pe fondul temperaturilor extreme din timpul verii și care au secat râuri și lacuri, surse importante aflate chiar la dispoziția oamenilor, adică a noastră a tuturor. În inserturile audio, directorul general al CAB dă un semnal – echipamentele necesare derulării optime a proiectelor de mii de milioane de euro din țară să fie produse acasă, adică în România. Însumate toate, duc spre perspectiva dorită de fiecare dintre noi – să nu rămânem nici măcar o zi fără apă!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole