Pana duminica, 26 ianuarie 2020, nu am vazut atat de multi oameni, locuitori ai unei comune buzoiene dornici sa devina parte a proiectelor desfasurate de conducerea administrativa. In acelasi timp, prezenti la o adunare publica la care nu s-a oferit nici macar un covrig de 40 de bani sau un pahar cu apa de la chiuveta. Dar toti, ochi si urechi si fara sa aplaude la vreo comanda vazuta sau neobservata. Localnici interesati ca intregii lor comunitati sa ii fie mai bine. Sa vina cu propuneri pentru administratia publica, sa ridice pe un ton rezonabil propria problema de convietuire si confort si mai ales sa inteleaga ca anumite demersuri administrative chiar cer o cale lunga.
Suntem la Maracineni, cartierul de langa municipiul Buzau.
15 la suta au venit la camin
O sala de camin cultural este la fiecare sfarsit de luna, exclusiv duminica la amiaza, sala de luat notite, de comunicare cu cei care o data la patru ani isi dau votul pentru unul dintre ei, de diseminarea a informatiei, cum spun specialistii care ar fi avut ce sa observe in Caminul Cultural din Potoceni. Cam 15 la suta din numarul total al locuitorilor din comuna Maracineni au luat parte fara sa fie siliti, chemati sau platiti la intalnirea lunara a conducerii comunei cu localnicii. Este o intalnire de traditie in zona cu scopul de a prezenta ceea ce se deruleaza, dar mai ales de a se sfatui cu oamenii despre ce urmeaza. De circa un an de zile tot programez sa fiu prezenta la dezbaterea lunara de la Maracineni si iata ca ziua cea mai “primavaratica” din iarna a fost de bun augur. Sala micului camin a fost arhiplina! Si nu pentru a aplauda! Am sa spun pana la final de text! Ci pentru a se informa, a-si spune propriile probleme si solutii la ceea ce propune conducerea locala. Cati primari din judetul Buzau fac asa ceva? Cati primari aloca minim doua ore din ziua de duminica pentru a sta de vorba cu cetatenii nefiind campanie electorala? De fapt, cator primari le pasa de cei care ii aleg? Dupa atat amar de documentare in teren in judetul Buzau va spun raspicat: trei alte exemple am mai intalnit, insa nu au aceeasi frecventa intalnirile, nu sunt lunare. Deci, despre ce mers inainte vorbim in judetul Buzau? Este doar asteptare.
Dar sa intram in sala caminului cultural de la Maracineni! Cu zece minute inainte de ora 14, drumul judetean 203K in dreptul acestei institutii s-a imbracat brusc cu masini care coborau sau urcau in coloana spre Potoceni. Chiar nu am vazut asa ceva in alta parte! Tineri multi. Localnici sub 50 de ani, cam 40 la suta dintre ei. Comunicativi si cu gand bun. Seniorii sunt mai ales din breasla legumicultorilor. Au venit sa afle si ce se face cu gazele la Maracineni, dar si daca vor avea apa de irigat pe canal anul acesta, si vor avea, caci ar mai pune o brazda cu ceapa de apa si fasole, imi spune un batran pe care l-am gasit in vara in gradina de pe malul raului Buzau in timp ce taia varza de toamna.
Cu cateva minute inainte de fix 14 vin administratorul Constantin Dumitru, primarul Victor Potoceanu si viceprimarul Emil Bunea, preotul satului Potoceni si angajati ai Primariei Maracineni – divizia munca in teren, ca sa spun plastic. Va dau toate detaliile poate va faceti temele si ne invitati la dezbaterile dumneavoastra din comunitate pe proiecte in derulare, stimati alesi care aveti un singur obiectiv major: jocul de sah politic si unul secundar: privirea pe alocarile bugetare!
La Maracineni oamenii nu au asteptari excentrice, ci vor dezvoltare si mai inainte de toate vor sa existe conducta de alimentare cu gaze naturale dupa o epopee ce dureaza deja 30 de ani. Explicatiile sunt date in fata celor peste 200 de oameni de administratorul comunei Constantin Dumitru.
Oamenii vor ca Maracineniul sa fie realmente cartier! Sunt un conglomerat social care deja se axeaza pe alt nivel economic, nu despre ajutoare sociale se discuta aici. Si iata cum apreciaza administratorul Constantin necesitatea gazelor naturale in comunitate.
In 2019, in Maracineni au fost asfaltate 50 de strazi si doar 20 la suta din intreaga comunitate nu are acces la sistemul de canalizare fie ca nu vrea sau pentru ca trebuie extinsa canalizarea. Vorbim despre proiecte cu bataie lunga: s-a marcat un loc pentru inca o biserica in Potoceni, un alt spatiu pentru cimitir in comuna, exista un spatiu de un hectar pentru panouri fotovoltaice, se pune problema construirii a doua locuri de joaca pentru copii si a unei sali de sport de 900 de metri patrati.
Maracineniul va avea complex multifunctional, cu atentie pe batranii comunitatii si pe copii, rampa de gunoi – unica in judet, intai va aduna gunoiul de grajd pentru ca asa ii obliga APIA pe fermieri si la scurt timp dupa startul functionarii va incerca sa produca si bani. Si mai este ceva: comuna aceasta are nu mai putin de 628 de cereri de teren pentru ridicarea de locuinte pentru tineri pe Legea 15/2003! Si un total de peste 15.000 de locuitori care folosesc un singur drum judetean de iesire catre municipiul Buzau unde au cei mai multi locuri de munca! O concentratie spectaculoasa de populatie intr-un cartier, dar in mediul rural buzoian.
Ma uit pret de doua ore si 20 de minute la fiecare figura in parte din aceasta sala. Vad si aprecieze, dar vad si neincredere, speranta, toleranta, dar si dezavuare. Identific la seniori o altfel de moralitate decat la tinerii Maracineniului, ei sunt oamenii lucrurilor concrete: vor sa se implice in dezvoltarea comunitatii, dar sa aiba parte de facilitate rapida si sigura, cum ar fi gazele in propria locuinta.
La Cornel Soimaru ma opresc pret de un paragraf pentru ca este localnicul care si-a asumat un rol: de communicator intre autoritatile locale si satenii care utilizeaza o celebra retea de socializare. Are un grup de socializare si ii tine pe oameni la curent cu tot ce se intampla in comunitate. In sala, un preot i-a cerut ca informatiile sa fie verificate, insa tanarul nu este nici jurnalist si nici autoritate pentru a verifica, el este cel care disemineaza o informatie si se implica doar sa ajunga la oameni care pot da raspunsuri. Punct. Cati dintre noi ne asumam asa ceva? Stiu bine ca in fiecare comunitate exista un astfel de lider de comunicare si ca majoritatea gresesc spre exemplu facand partizanat politic sau din start aducand injurii si acuzatii economice si administrative, insa aici dau nota bene! Un rol de mijloc fara propaganda!
Intru din nou in sala pentru ca problematica aductiunii de gaze nu este nicidecum la final. Constantin Dumitru le vorbeste oamenilor despre o realitate: chiar este un process dificil soldat cu 32 de avize necesare, iar Maracineniul este in fata celor din urma doua avize. Completez informatia si spun ca aceasta comuna face parte dintr-o asociatie de dezvoltare cu zonele Sapoca, Cernatesti si Beceni, asociatie special creata pentru acest proiect. Dintre toate cea mai interesata administratie de aductiunea cu gaze fiind din pacate ultima asezata geografic, Beceniul.
Opresc putin prezentarea de la Potoceni si aduc in atentie punctul de vedere al presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu. Acesta spune ca zvonistica potrivita careia gazele sunt scumpe nu “ii mai incalzeste” pe buzoieni, acestia chiar doresc racordarea locuintele la aceasta utilitate. Mai mult, presedintele Neagu anunta inca din 2018 ca un sfert din judet va urma demersul alimentarii cu gaze.
Logic si corect este sa ne ancoram si in realitatea politica a Romaniei. Proiectul de alimentare cu gaze a Vaii Slanicului, in speta a Maracineniului, a fost pornit atunci cand la guvernare se afla PSD, acum Ludovic Orban si PNL decid destinul tarii, iar la inceput de an 2020, primul ministru roman a pus accent in mod deosebit pe infintarea de retele de alimentare cu gaze naturale in Romania. Argumentul: doar 36 la suta dintre romani beneficiaza de confortul modernitatii. Orban insa nu se gandeste expres ca Guvernul sa finanteze aceste lucrari, ci vrea ca negocierile pentru acordul de parteneriat cu UE pentru exercitiul financiar 2021-2027 sa cuprinda finantari europene pentru astfel de proiecte. Deci, UE sa dea bani Romaniei pentru a fi finalizate sau a fi incepute proiecte pentru gaze. Cel mai interesant aspect declarat de Ludovic Orban este insa ca din 2012 practic in Romania nu a mai fost racordata la sistemul national de alimentare cu gaze nici o localitate.
Corect este insa sa nu mizam pe planuri, ci pe finantari concrete in cazul Maracineni – localitate pentru care Transgaz Medias a pus in asteptare o supralucrare internationala si a desfasurat rapid primii pasi in aductiunea cu gaze naturale in 2019. In acest sens, am transmis si noi o solicitare de informatii catre societatea din Medias si vom reveni firesc cu informatiile. Intre timp, il intreb pe administartorul Constantin Dumitru care a spus in sala ca se ia in calcul si un imprumut bancar al Primariei Maracineni de doua milioane de euro numai sa se faca aductiunea, daca politicul ofera incertitudine.
Deci, concret gaze vor exista in 2020 in Maracineni la statia de reglare-masurare din Potoceni, iar locuintele oamenilor vor fi racordate din 2021, aspect de altfe spuse in acest ziar din 2019: https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/2020-anul-gazelor-naturale-in-maracineni/ si https://buzaulinreportaje.ro/articole/pole-position-in-alimentarea-cu-gaze/.
Fireasca a fost concluzia administratorului Dumitru Constantin in sala de la Potoceni.
Spuneam ca in cazul canalizarii, 20 la suta dintre locuitorii din Maracineni fie nu vor sa le fie racordate proprietatile, fie canalizarea nu a ajuns la ei inca. Dar la gaze cum va fi? Cati se vor racorda? Analiza realizata din start de catre administratia din Maracineni pentru a vedea succesul proiectului.
Printre oamenii de la Caminul Cultural Potoceni, doi tineri. Au venit din oras pentru a-si creste la casa copiii. Ridica amandoi problema canalizarii in Prelungirea Serban.
Pentru ca tinerii au fost de o nesperata bunavointa si au o drointa aparte de a se implica social l-am contactat telefonic astazi pe Constantin Dumitru pentru a intreba concret cand va fi extinsa canalizarea in zona acestei prelungiri de strada: imediat ce se termina de realizat canalizarea in zona cartierului rezidential Premier din apropierea DN2E85 se intervine in zona Potoceni, insemnand zile, nu luni de asteptare.
Trebuie sa concluzionez? Mai merg la astfel de sedinte publice si sociale care mie imi definesc comunitatile. 2020 nu este 1990, este un an de claritate, lucuri ferme. Nimeni nu isi poate permite sa mai caute inca directia, ci este nevoie de implicare sociala! Ca la Maracineni!
COPIEREA ACESTUI MATERIAL ESTE PERMISA IN LIMITA PREVAZUTA DE LEGE!
Add Comment