Reportaj

Ce facem cu turismul de la Cheile Buzaului?

Din cand in cand, omul isi da seama de valoarea de langa el si ii tine hangul prin actiuni menite sa ii sustina frumusetea si sa adune in jurul ei alti oameni dornici de frumos. Incet, dar prea incet, in judetul Buzau se naste turismul!

Povestile sunt scrise in judetul Buzau, acesta al anului 2020, mai ales de catre natura. Si tot natura devine mai apoi agent de marketing si reuseste sa se promoveze singura in mod exceptional! Din cand in cand, omul isi da seama de valoarea de langa el si ii tine hangul prin actiuni menite sa ii sustina frumusetea si sa adune in jurul ei alti oameni dornici de frumos. Incet, dar prea incet, in judetul Buzau se naste turismul! Este o forma ajunsa la nivel general intr-un stadiu mereu incipient, iar luata individual avem parte inclusiv de turism premium destinat high class, bussines class si corporate class. Acolo unde turismul ar trebui sa fie mancat pe paine si dimineata si la pranz si seara, dar si in miez de noapte e liniste, iar in zonele limitate ca frumusete si numar de obiective turistice avem parte de mic dejun cu ou posat si trufe rase, rata cu lichior Cointreau si dulceata de trandafiri de Damasc servite dupa metoda slow-food de catre turisti veniti de peste mari si tari!

 

Baile Siriului, perla turismului din 20202

Atunci nu zic bine: ce facem cu turismul acolo unde zicem noi ca e la el acasa, la Cheile Buzalui? Cum poate fi ajutat pentru ca vointa are! Adica, sus la Siriu unde specialistii de la Asociatia Tinutul Buzaului, conducerea Consiliului Judetean si zeci de gazde din areal spun ca este diamantul, perla sau surpriza Buzaului. Acolo avem lacul si barajul de acumulare Siriu cu peste 100.000 de turisti care admira privelistea in sezonul cald, dar si izvoarele termale despre care v-am spus povestea intr-un amplu reportaj si in care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si-a adus putin, extrem de putin aportul in punerea in explorare a lor. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/siriu-cenusareasa-turismului-buzoian/

 

Din februarie 2019, de cand am scris prima data despre baile de la Siriu si pana in prezent s-au intamplat cateva lucruri bune. Corneliu Dumitrescu, primarul in functie al Siriului vorbeste si in acest moment despre primirea acestui aviz de explorare a celor doua izvoare, insa ramane marea nemultumire ca nu este insotit de cel de exploatare pe care tot ANRM il acorda. Dincolo de zona Siriu, dupa ce am adus in atentie publica punga de aur de la capat de judet, inclusiv presedintele de Consiliu Judetean, Petre Emanoil Neagu a recunoscut ca atractivitatea turistica a acestui areal este nepretuita si ca este cea care realmente poate deschide judetul Buzau.

 

La discutia de atunci cu presedintele Neagu a existat si o promisiune: la CJ Buzau va fi infiintat un departament de dezvoltare a turismului din judet. Si s-a intamplat asa. Este coordonat de Ana Maria Dobrescu, consiliera a presedintelui, care spune ca in curand vom vorbi despre cum pot fi scoase in lume lucrurile si frumoase, dar si valoroase ale turismului cu eticheta de Buzau! Cateva luni mai tarziu, directorul unui hotel din statiunea Sarata Monteoru spunea deschis ca aceste doua izvoare termale care stau ascunse de apa lacului Siriu sunt de fapt perlele pe care trebuie si poate sa marseze acum orice conducere administrativa sau economica, iar domnul acesta conduce de o viata un hotel care merge foarte bine in industria turismului balneoclimateric al Romaniei! Aspect stiut si de Corneliu Dumitrescu.

 

Barajul Siriu, panorama excentrica a Buzaului

Pai, nu el sta de veghe deasupra judetului Buzau? Si nu tot el ar putea sa fie fantana imensa care sa ne dea apa potabila si la jumatate de pret din cat este acum? https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/barajul-siriu-singura-sansa-a-unui-pret-mai-mic-la-apa/. Planurile sunt atat de vechi incat au capatat deja valoare inestimabila, sunt sterse de praf si aduse in prezent.

Pentru sirienii Buzaului este oricum o fantana imensa si pretuita. Ei au apa cea mai buna din judet in acest moment si siguranta ca nu vor ramane curand fara aceasta utilitate. Oglinda imensa este icoana pentru locuitorii Siriului: pe marginea ei se bucura o data pe an, https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/sarbatoare-pe-marginea-lacului-siriu/, isi primesc oaspetii si le etaleaza o frumusete rara si tot acolo isi plang in liniste suferintele si se roaga cerului sa primeasca o speranta reala. Oamenii acestia sunt aparte si am cunoscut pe parcurs exponenti de baza ai acestei zone de munte, sirieni care conduc ferme, pensiuni, mici restaurante, ba si o piata, mici intreprinzatori, dar mai ales oamenii simpli care scriu cel mai bine povestea prezentului din aceasta zona. Daniela Achim si cafeaua bauta in fiecare dimineata pe veranda care da spre Lacul Siriu.

 

https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/satul-de-munte-in-care-se-produc-ghete/. Satul Muscelusa se vede din drumul national 10. Astazi l-am vazut parca cel mai bine. De la capatul dinspre Buzau si pana la cel dinspre Brasov.

Un sat in lungul unui drum national, insa peste apa raului Buzau. De data aceasta am vazut Muscelusa care se pregateste pentru sezonul cald pentru a-si reface case, semne ale viitoarelor constructii am zarit.

Siriul anului 2020 are circa patru kilometri din cei 6,5 km in total, imi spune primarul Corneliu Dumitrescu asistat cu atentie de specialistul in finantari europene al Primariei Siriu, asfaltati. Sunt in total doar trei drumuri comunale in Siriu: pe Casoca un km, Bontu Mare un alt kilometru si in Muscelusa 1,230 km si multi kilometri de drumuri satesti.

 

Infrumusetarea comunei Siriu este o activitate pe care conducerea din localitate vrea sa o continue si in acest an, iar marea realizare va fi sosirea sistemelor fotovoltaice pentru cinci gospodarii din Gura Siriului, zona pentru care s-a incercat aplicarea unui proiect indraznet de electrificare, insa solutia financiara este extrem de scumpa, ca atare alocarea prin Administratia Fondului de Mediu a cinci astfel de sisteme este un prim pas. Cei doi reprezentanti ai Primariei Siriu spun ca in derulare este si un proiect prin care lucratorii acestei institutii vor urma sa lucreze cu echipamente informatice noi.

Turismul, blestem sau bucurie?

https://buzaulinreportaje.ro/articole/turismul-din-siriu-si-instanta-de-judecata/ Nici nu stiu pentru care sa pledez. Vad clar ca se dezvolta micile sau marile intentii de cazare si alimentatie destinate turistilor si aflate fie in zona cu munte sau chiar pe marginea lacului Siriu, dar vad si ca exista un buton nevazut care inchide valul de turisti astfel incat Valea Prahovei sa ramana la fel de expansiva.

In fata seniorilor turismului romanesc, Siriul ar trebui lasat sa treaca de la ridicat in picioare la nivelul de incercat alergatul in turism. Ma uit cu atentie la multi dintre cei cu care dezbat insasi dezvoltarea turismului din judetul Buzau si cam toti spun la fel: nu este lasat sa mearga inainte! Nici unul nu spune cu nume si prenume cine nu da voie daca este o persoana, doar Petre Emanoil Neagua precizat mai devreme ca insasi strategia nationala in acest domeniu a fost nedreapta cu o parte a tarii in care este inclus si Buzaul! Dar ceva-ceva adevar ar cam fi si la Siriu, altfel viaductul Giurca ar fi fost deja reparat astfel incat rulotele turistilor straini sa nu mai ramana intepenite pe el si mai apoi sa faca desigur cale intoarsa nu sa intre in Siriu. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/viaductul-care-saraceste-jumatate-din-judet/. Dupa aparitia acestui reportaj parca un singur lucru semnificativ s-a intamplat: prefectul de atunci al judetului Buzau, Carmen Ichim a amanat cu o saptamana sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a gandi, echilibra, da masura corecta: pe viaduct sa treaca si mijloacele de transport in comun, dar si cele de marfa si care sa nu depaseasca 7,5 tone. Masura este si astazi in vigoare, iar pe viaduct este o singura schimbare: gaurile au fost plombate, insa o banda de trafic tot blocata este. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/giurca-podul-pasarii-responsabilitatii-intre-doua-guverne/.

 

In alte zone ale tarii, santierele sunt deschise deja. La Giurca, fiind zona de munte probabil se asteapta stabilizarea temperaturilor pozitive astfel incat sa inceapa renovarea si repararea viaductului care tine pe loc economia a jumatate din judetul Buzau, dar mai ales turismul!

Caci asa imi spune si primarul comunitatii Siriu, Corneliu Dumitrescu: vrem ca Gura Siriului sa fie statiune balneoclimaterica de interes local si Siriul statiune turistica! Actele sunt deja avansate, zic asa in sensul in care s-au facut mai multi pasi, la Ministerul Turismului care din octombrie 2019 face parte din Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si este condus de Virgil Popescu. Intr-o ultima incercare, in partea a doua din 2019, specialistii acestui minister au mai solicitat acte prin care sa se dovedeasca autenticitatea frumusetilor naturale si din iunie 2019 este asteptata vizita ministrului in functie. O asteptare care este de actualitate, de altfel! https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/poarta-de-intrare-in-judetul-buzau-va-fi-statiune-turistica/ Iar la Siriu numarul turistilor, arata specialistii din Geoparcul Tinutul Buzaului a trecut de 100.000 pe sezon. Interesanta este si opinia primarului Dumitrescu, cel care spune ca “in iulie si august, sambata si duminica trebuie sa ai rabdare ca sa poti traversa in siguranta DN 10”! Nemaipomenit! Asa se face diferenta in turism! https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/diferenta-in-turism/

Nu putem pune pariu, ci mai degraba lansam speranta care ne insoteste de fapt permanent ca la Cheile Buzaului se deschide asa cum trebuie turismul, ca vin si investitorii interesati sa construiasca infrastructura turistica existenta deja sub forma a circa 30 de pensiuni agroturistice, plus zeci de case de vacanta puse la dispozitia turistilor pentru cazare. Drum bun este pana la viaductul Giurca, dar si el va fi reparat macar in urma presiunii sociale, obiective turistice slava cerului ca sunt nenumarate spre exemplu Casoca https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/bucuria-casoca/, satul care in fapt a si deschis in judetul Buzau turismul, Cel care alaturi de Monteoru ne-au invatat cum sa ne comportam ca gazde noi, buzoienii.

Peste toate insa trebuie sa fie unitatea sirienilor in a vrea sa fie pe agenda agentiilor de turism, in mintea turistilor romani si straini si de a dovedi ca pot fi ei insisi impreuna in dobandirea statutului de statiune turistica https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/poarta-de-intrare-in-judetul-buzau-va-fi-statiune-turistica/!

Siriul are insa un mare atu: localnicii! Sunt mare parte dintre locuitori, stiu povestile de pe lacul cu pesti uriasi sau nu, cu haiducii lui 7 Cai si aurul de pe Muntioru, dar si reteta de odinioara a cascavalului de Penteleu care de aici a pornit roata spre Romania!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole