Reportaj

Ce gazoduct joacă rol esential pentru racordarea comunelor de pe Valea Slănicului?

Speranțe. 34 de ani de speranțe a avut comuna care astăzi are rol special pentru o întreagă vale. 34 de ani și câteva generații de locuitori care au tot sperat să scape de scos cenușa din vatra sobei consumatoare de lemne! Valea Slănicului câți ani va acumula? Președintele CJ Buzău consideră ca ar putea fi o perioadă mai mică.

În sala Căminului Cultural din satul Potoceni, mijlocul zilei de vineri, 13 octombrie 2023, a venit cu fapte concrete, nu cu speranțe ca în ultimii 34 de ani – 15.500 de locuitori cu acte în regulă la Mărăcineni sunt la distanță de două luni, de a vedea finalizate lucrările de înființare a rețelei de distribuție a gazelor naturale în sate și la maxim opt luni de prima flacără sub oala cu mâncare. Mai mult, răbdarea față de lucrările de refacere a DJ 203 K maxim două săptămâni mai are de făcut față, iar traficul rutier care se ridică în prezent la zeci de mii de mașini zilnic ar putea fi împărțit, în timp, și cu un pod ce va fi construit peste râul Buzău în amonte de podul de pe E85.

Șapte voci – prima este cea a primarului Constantin Dumitru, cel care știe proiectul de la vis la instalarea țevii la fiecare poartă în parte, de la schiță la primul refuz, ba și la al doilea și până la prima promisiune de finanțare înăbușită inexplicabil până în prezent, de la directori care au fost la diferite instituții abilitate cu avizarea, la secretari de stat care azi sunt la ei în județe, dar și de la măsurat în teren și până la căutat căi de acces printr-un tunel a magistralei ce avea să vină spre Mărăcineni.

Altă voce este a celui care a concluzionat audio mai sus. Este Traian Popa, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în 2005 și director general azi al Întreprinderii de Reparații și Instalații și Construcții Impex SRL București, constructorul care tocmai se apropie de finalizarea a trei mari proiecte ce privesc epopeea gaze la Mărăcineni, un proiect premium nu doar pentru județul Buzău, ci pentru zona Curburii Carpaților deoarece promisiuni sunt extrem de multe, împliniri sau fapte, cum e la modă, mai puține. A treia voce este a președintelui de județ, după cum îl arată la propriu cu degetul oameni din sală pe Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean, oficial care a ținut în multe situații piept și constructorilor care au cerut ba termene de lucru extinse, ba sume mai mari, ba…. acum nu mai contează nici dacă e vorba despre refacerea DJ 203K, nici dacă accentuăm proiectul de gaze.

Se adaugă trei alte voci cu rol cheie – cea a senatorului Lucian Romașcanu, apoi a deputaților Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș, reprezentanți ai PSD, iar Constantin Cristea, subprefectul județului Buzău este vocea autorității pe la care trec în final actele oficiale ce țin de fiecare comună în parte. 7 pentru Mărăcineni în fața a circa 100 de locuitori pe care îi știe bine primarul Constantin Dumitru de la diversele etape de pe teren. O zi de vineri cu prezentarea celui mai mare proiect din istoria comunei situată la trei kilometri distanță de orașul Buzău!

O prezentare ce va fi urmată în decembrie 2023 de raportul final. Rămânem în sală unde Bianca Costin, angajată a Primăriei Mărăcineni și manager al celui mai mare proiect, acesta ce privește alimentarea cu gaze naturale a comunei, prezintă etapa în care se află execuția, aplaudă verbal locuitorii care au dat dovadă de răbdare și deopotrivă le mulțumește. De cuvinte frumoase au parte și oficialii prezenți vineri la Mărăcineni pentru că în fiecare pas către înainte sau chiar înapoi a fost nevoie ca un factor administrativ și chiar politic să susțină epopeea gaze la Mărăcineni.

Amfitrion al momentului și poate cel mai emoționat dintre vorbitori, primarul din Mărăcineni, Constantin Dumitru notează așa.

10 ani din viață. Atât de dificil a fost ca un proiect să devină realitate, să vadă oamenii că are loc subtraversarea râului Buzău dinspre Vernești spre Potoceni, prin grădinile cu legume, că se fac săpături și, în șanț rămâne țeava pentru gaze naturale și că la fiecare dintre cele peste 4200 de gospodării există deja racord gata de dus în casă. 10 ani din viață, a spus cu sinceritate debordantă primarul Constantin că a însemnat acest proiect de anvergură chiar la Curbura Carpaților.

Că este așa aflăm rapid de la Traian Popa, directorul companiei constructoare. În sală se face liniște și oamenii ascultă.

Domnul acesta unul dintre cei șapte care au marcat pe 13 octombrie apropierea de finalizare a megaproiectului de alimentare cu gaze naturale a gospodăriilor celor peste 15.500 de locuitori din acest areal – Potoceni, Mărăcineni și Căpățânești.

Pentru că vocea specialistului este la fel de importantă cu a primarului, îl ascultăm pe directorul IRIC prezentând pasul final al epopeii ce pune pe harta națională a confortului de alt nivel comunitatea etalon a județului Buzău.

Un proiect care a născut un gazoduct în județul Buzău. Unul important economic, social și turistic are să spună Petre Emanoil Neagu pentru o întreagă vale, cea a Slănicului. Prima la conectare, comuna vecină, spune președintele CJ.

Un proiect dificil de manageriat și pentru un președinte de consiliu județean, detaliază Petre Emanoil Neagu.

Încrucișăm declarațiile pentru a contura valoarea gazoductului Mărăcineni pentru zonele limitrofe. Revine Traian Popa, directorul companiei constructoare.

Speranțe. 34 de ani de speranțe a avut comuna care astăzi are rol special pentru o întreagă vale. 34 de ani și câteva generații de locuitori care au tot sperat să scape de scos cenușa din vatra sobei consumatoare de lemne! Valea Slănicului câți ani va acumula? Președintele CJ Buzău consideră ca ar putea fi o perioadă mai mică.

Subiectul central este însă gazoductul ce a ajuns la Mărăcineni, urmând ca imediat să fie instalată stația de măsurare-reglare, spune Traian Popa, directorul cu informațiile oficiale. Iată cum are loc predarea magistralei ce sădește realitatea unui alt nivel de trai la Mărăcineni.

Oamenii din sală dau din cap, semn că au primit informațiile esențiale. Mulți dintre ei stau zilnic de vorbă cu echipele de muncitori, dar și cu șefii lor de lucrări, așa că știu bine când vin gazele. Gaze sunt pe țeavă, spune chiar directorul Popa, însă nu este totul finalizat, verificat și mai ales predat concesionarului care din 2024 înainte va avea grijă de gazoductul Mărăcineni! Un proiect atât de frumos, spune sentaorul Lucian Romașcanu, președintele PSD Buzău, păstrând privirea către sala cu oameni de diferite vârste.

Secretarul general al filialei Buzău a PSD, deputatul Romeo Lungu aduce vorba bună pentru echipa care a coordonat proiectul la nivel de Primărie Mărăcineni.

RACORDAREA POATE AVEA LOC ÎN RATE

Am scris cu litere mari acest subtitlu special pentru ca mulți dintre cei care au întrebat în sală dacă pot plăti în rate conectarea propriei gospodării să rețină răspunsul directorului general al constructorului bucureștean. Traian Popa spune că vor fi rate și de 12 luni astfel încât oamenii Mărăcineniului să se poată bucura de alimentarea cu gaze naturale.

APLOMB

Sunt și destule întrebările care spun – dacă nu ar fi fost echipa actuală condusă de primarul Constantin Dumitru s-ar fi împlinit acest proiect? Noi nu avem cum oferi răspuns, însă notăm insistența cu care au dus fiecare etapă a acestui megaproiect cei implicați, dar mai ales încăpățânarea cu care au refuzat să primească răspunsuri negative – cum ar fi scoaterea de pe liste de finanțare – sau refacerea efectivă a proiectului.

Răspunsul probabil că este dat deja chiar de către primarul Constantin când a precizat că un așa proiect a însemnat 10 ani din propria-i viață. L-am întrebat la final, sincer, cum își poate recupera anii pierduți? Iată răspunsul primarului care are sub semnătură viitorul Văii Slănicului!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole