Astăzi, noi, buzoienii am început probabil cea mai importantă săptămână din istoria ultimilor 30 de ani din turismul local. Este săptămâna fără verdicte, ci doar cu cea mai așteptată evaluare internațională. Nu ne întrebăm dacă intrăm sau nu în galeria internațională a turismului minunat, ci ne prezentăm așa cum suntem – cu locuri fantastice, oameni iubitori de locuri și semeni și cu o dorință nemaipomenită de a fi pe termen lung în elita UNESCO pariind pe resursele deținute cu mențiunea că nu ne dezvoltăm irosindu-le.
Pe 15 septembrie va fi prezentă în România și din 16 septembrie până pe 19 septembrie, la Buzău, delegația UNESCO alcătuită din Ilias Valiakos de la Lesvos Geopark din Grecia și Margaretha Roelfs de la de Hondsrug Geopark.
Un moment ce devine reper după cel din decembrie 2020, lună a depunerii dosarului de certificare în patrimoniul internațional al UNESCO pentru Geoparcul Ținutul Buzăului, dosar aplicat de specialiștii Asociației Ținutul Buzăului, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și al Universității din București.
Răzvan Gabriel Popa coordonează absolut toate activitățile științifice și de dezvoltare sustenabilă ce au loc în arealul celor 18 comune ce fac parte din GȚB, dar este și general manager al Asociației Ținutul Buzăului. De la el aflăm o parte din agenda delegației UNESCO în județul Buzău, dar mai ales ce va evalua aceasta?
Proiectul Ținutul Buzăului a început în 2007. Vizita de evaluare a delegației UNESCO încununează cei 14 ani de muncă ai diverșilor specialiști ce s-au alăturat efectiv din mers echipei de bază din care Răzvan Gabriel Popa a făcut parte încă din start alături de prof. Alexandru Andrășanu de la Universitatea București.
Nimerit este să punctăm astăzi un aspect intens comentat de mai puțin cunoscătorii ideii de geoparc, și anume că Ținutul intră în Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO și nu în patrimoniul UNESCO. Răzvan Gabriel Popa spune clar că dezvoltarea pe plan social, economic, turistic sau cultural în cele 18 comune din GȚB nu va fi interzisă, ba din contră rămâne ideea centrală.
Geoparcul Ținutul Buzăului nu este o arie protejată, ci o zonă de dezvoltare durabilă, spune Răzvan Gabriel Popa, coordonatorul acestei entități despre care se va vorbi la nivel internațional ca fiind patria ambrei, a focurilor vii, a trovanților și vulcanilor de la Curbura Carpaților, o bucurie continuă a ochilor și o curiozitate mereu în dezvoltare a celor ce au abilitatea de a cerceta. Călătorul va afla că la Buzău, în geoparc sunt oameni cu o putere a exemplului fantastică – oameni care urnesc la propriu satul lor într-o acțiune cu scop unic – să meargă frumos înainte! De asemenea, cel de-al doilea geoparc al României, acesta al nostru, al buzoienilor este cel al poveștilor rupte din istoria minunată și deloc târzie.
Fapt pentru care mâine o să vă spunem și noi una despre ingeniozitatea buzoienilor și valorile economice pe care le-au avut tot timpul la îndemână!
Fotografiile aparțin specialiștilor GTB
Add Comment