Sentimentele sunt amestecate. Vad la un moment dat o bunica tinand un telefon in mana si plimbandu-se cu el prin targ. Camera video era pornita. Ii arata nepotului din Anglia Dragaica de care acestuia ii e dor. In acelasi timp aproape, pe linia din stanga, un mic afacerist cu comedie in dotare ascunde cu ajutorul unei maturici gunoiul sub comedie. Rade si isi da coate cu vecinul, tot cu comedie si el. Il strang ei dupa ce plecam noi. Dupa cativa pasi, o doamna cu pretentie de mester popular striga despre cat de greu i-a fost sa obtina o casuta in balci.
Peste toate insa sunt doua lucruri importante. Trei tineri vin inspre mine. Unul povesteste ca in prima seara a urmarit transmisia live pe o retea de socializare. Copilul sau si-a dat seama la ce se uita si i-a cerut sa-l aduca in targ. Ceilalti doi rad si spun ca ei au venit sa vada cum e si la amiaza se intorc cu familia. Si, lucrul numarul doi de care este musai sa tinem cont: este a noastra, este unica, este brand, ne identificam cu o parte din ea, este traditie si este Dragaica!
Musai sa redefinim “traditia”?
Inainte sa va spun cum vad in acest an desfasurarea targului dintre tari, ce-i drept dupa doar doua zile de nou sezon, haideti sa dam istoriei ce este al ei si sa facem recapitularea. Viorel Francu, jurnalist convertit in bibliotecar, iar acum scriitor extrem de activ al judetului Buzau vorbeste despre Dragaica prezenta in scrierile vremurilor. Domnul acesta imi povestea in 2018 in articolul https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/buzau-orasul-deschis-de-dragaica/ despre iarmarocul pentru care se dadeau hotarari domnesti si continua in https://buzaulinreportaje.ro/interviu/blazonul-buzaului-dragaica-ii/ povestea acestui eveniment care este oricand blazon pentru judetul Buzau!
In acelasi context, Constantin Toma, primarul municipiului Buzau, vizibil emotionat cand vorbeste despre drumul de acasa spre Dragaica, cel parcurs in copilarie, desigur, spune ca istoria leaga trecutul de prezent.
Este deja cunoscut ca in Dragaica vin zeci de comercianti de … orice.
De la an la an surprinde diversitatea marfurilor prezente in targ si, in acelasi timp, tot surpriza este si faptul ca unele dispar. Spre exemplu, palariile din paie in 2019 nu mai sunt must have-ul Dragaicii asa cum au fost zeci de ani la rand. Poate in mod exagerat a crescut numarul standurilor cu lenjerie intima. Si daca m-as lua dupa o domnita care comenteaza si isi spune jurnalist poate ar trebui sa trec si lenjeria intima la traditie asa cum sunt deja trecuti si micii, dar si berea de domnia sa. Atunci sa reconfiguram ideea de traditie. Pentru cuvantul traditional Dictionarul Explicativ al Limbii Romane spune asa: “care s-a pastrat prin traditie, care tine de traditie, care s-a intemeiat prin traditie”, iar traditia este “ansamblu de conceptii, de obiceiuri, de datini si de credinte care se statornicesc istoriceste in cadrul unor grupuri sociale sau nationale si care se transmit (prin viu grai) din generatie in generatie, constituind pentru fiecare grup social trasatura lui specifica”. Stim bine ca traditionale la noi sunt anumite mestesuguri precum torsul lanii sau tesutul, costumul popular vine din traditie, numai ca si micii ar putea sa scrie istorie si sa devina traditie, nu? Daca o redefinim ca fiind un obicei, atunci si celui facut de micul afacerist cu comedie care ascunde gunoiul propriu sub comedie sa-i spunem traditie? Nu vreau sa ma erijez in specialist, scriu ce simt si trec la capitolul “tarditie” strict ceea ce vine din istoria bine scrisa de mosii nostri! Bine ar fi ca angajatii societatilor din subordinea Primariei Municipiului Buzau sa nu-i lase pe acestia sa ne puna in frunte o rautate ce se poate mari si poate provoca “reject Dragaica”! De ce sa nu-si stranga cum trebuie gunoiul din zona comediei? Sau sa se ingrijeasca sa fie curatenie acolo unde vin poate sute de oameni zilnic! Oamenii ar putea da vorba-n jur si am pierde din notorietate din cauza comerciantilor obsinuiti sa castige facil existenta.
Nu sunt pe deplin lamurita, dar cred in continuare ca a scrie o informatie corecta este din ce in ce mai dificil. Usor este sa arunci o informatie cat sa umpli un spatiu. Eu pun pret in continuare pe traditiile reale ale buzoienilor pe care le-am intalnit la intrarea in targ si despre care am sa va scriu pe larg in curand, dar tot de traditie – adica de obiceiul nostru de a face ceva tine si urmatorul aspect. In Dragaica, zeci de mii de romani din judetele limitrofe vin pentru a-si cumpara cojoace. Spune acest lucru cu zambetul pe buze si edilul Constantin Toma.
Dragaica noastra fascineaza tocmai prin diversitate. Cu putini ani in urma, nici nu puteai scoate o vorba in acest targ din cauza muzicii date la maxim. Acum manele nu mai avem, insa avem concerte care atrag mii de tineri timp de 17 seri, iar numele care urca pe scena tin si capul de afis la orice spectacol din Romania. Totul, in organizarea Primariei Munciipiului Buzau. Deci, avem si bune, dar si lucruri care ar putea fi modelate din mers si imputate de oamenii care viziteaza targul. Langa scena, stau de vorba cu un domn. Imediat apare si vecinul curios. Totul de dragul Dragaicii.
Parcul de distractii “Dragaica Iarmafest”
Anul acesta, Dragaica m-a surprins la capitolul comedii. Pana acum. Revin in zilele care urmeaza sa-mi clarific opinia despre cum este in Dragaica?
Chiar vin la Buzau detinatorii romani ale celor mai in trend comedii. Dupa Dragaica, toate ajung la Mizil – alt pol romanesc al distractiei. Uriasul care iti ia ochii inca din poarta Dragaicii sau noile tiribombe cu calesti din povestile Disney fac deliciul vizitatorilor care se strang in fiecare zi inca de la ora 9. Incet incet, aleea centrala a Dragaicii se umple cu oameni. Deja la 9 trecute fix se mananca porumb fiert, masina de produs vata din zahar turuie, la masinutele busitoare se tot fac probe-probe, iar fumul de la gratare se inalta in zare spre Costesti!
Dincolo de atmosfera aceasta aparte pe care doar in Dragaica din Buzau o intalnesti, si trebuie sa fim sinceri ca pe cat ne displac anumite aspecte, pe atat de mult ne plac altele din acest iarmaroc, trebuie sa tinem cont de serile spectaculoase care aduna doua mii de oameni indifferent de tipul de muzica.
Deschiderea petrecerii la nivel inalt a facut-o Anda Adam, iar astazi urca pe scena rockerii de la Cargo si Moise, pentru ca luni sa ne linistim cu Dora Gaitanovici si Irina Rimes. Si serile cu muzica buna continua pana pe 24 iunie cand hora va fi inscinsa in mod sigur de Zdob si Zdub! Fascinant cum peste 200 de artisti pot fi adusi intr-un timp atat de scurt in targul care scrie istorie de cateva sute de ani! In fapt, spune primarul Constantin Toma s-a cautat o parghie prin care sa vina tinerii in Dragaica, iar acum, agenda generatiei Z are inscrisa perioada 8-24 iunie 2019 pentru party in Dragaica!
Tiganie originala si hotie pe fata care mai de care sa te pacaleasca…si profitori peste tot la tot pasul, un targ de … (editat) si o mizerie de nedescris peste tot la toate buticurile acelea nu mai zic de ce se mai pune pe acele gratare..😅 si sa anchei cu profitori de la intrare cu taxa.