Advertorial

Cea mai importantă zi din istoria recentă a județului – evaluarea UNESCO a Geoparcului Ținutul Buzăului

...noi însă extrapolăm afirmația pentru a face un sumar al primei zile de evaluare UNESCO a Geoparcului Ținutul Buzăului, geoparc ce are bazele în 2007, deci o istorie de 14 ani de muncă științifică, de dezvoltare sustenabilă și turistică a unui sfert aproape din teritoriul județului Buzău.

Bine, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean a spus, citez:” cea mai importană zi de când sunt eu președinte al Consiliului Județean“, iar acesta conduce administrativul județean din decembrie 2014, noi însă extrapolăm afirmația pentru a face un sumar al primei zile de evaluare UNESCO a Geoparcului Ținutul Buzăului, geoparc ce are bazele în 2007, deci o istorie de 14 ani de muncă științifică, de dezvoltare sustenabilă și turistică a unui sfert aproape din teritoriul județului Buzău.

Ziua a fost deschisă la ora 10.30 cu o conferință de prezentare a geoparcului în fața delegaților UNESCO și mai apoi a urmat o scurtă sesiune de întrebări din partea presei buzoiene. Iată declarația președintelui CJ, apreciată de mare parte a presei prezentă în sala Gh. Filipescu a CJ Buzău ca fiind și unul dintre cele mai bune discursuri ale lui Petre Emanoil Neagu de când ocupă această funcție.


Evenimentul s-a desfășurat la Consiliului Județean Buzău, instituție ce susține și finanțează acțiunile ce au loc deja de 14 ani în acest areal alcătuit din 18 comune și numit Buzau Land Geopark – Geoparcul Ținutul Buzăului. Întreaga sesiune de prezentare în fața celor doi delegați UNESCO – Ilias Valiakos din Grecia și Margaretha Roelfs din Olanda, a primarilor din Ținut și specialiștilor numeroși ce ajută la dezvoltarea acestui areal, a fost coordonată de Răzvan Gabriel Popa – general manager al Asociației Ținutul Buzăului, tânărul vulcanolog de la ETH Zurich care a reușit să adune la GTB, într-o efervescență greu de obținut în zilele noastre, specialiști tineri din domenii variate – de la fizicieni, geologi, constructori și până la arhitecți și fotografi.

Reținem în mod elocvent, că geoparcul buzoian, unicul din sud-estul României, aspiră la titlul de geoparc global UNESCO din momentul decembrie 2020 când ATB a depus dosarul de aplicare.

În acest moment, teritoriul de 1035,9 kmp cu 18 comune și peste 43.000 de locuitorieste evaluat fix pentru ca în mai 2022, boardul UNESCO să ia o decizie de certificare sau nu ca geoparc a acestuia. Probabil cea mai plauzibilă opinie în acest sens am primit-o de la părintele geoparcului, prof. Alexandru Andrășanu de la Universitatea București care a pornit în 2007 cu gazde mai ales din agroturismul buzoian precum Cristina Partal, președintele ANTREC Buzău, ideea acestei structuri. Mesajul profesorului este următorul.

În cele din urmă aducem în atenție și aportul celor 18 primari care conduc cele 18 comune componente. 15 dintre ei, au precizat organizatorii, au fost astăzi prezenți la cel mai important eveniment pentru turismul buzoian. Ei sunt vocea, a spus delegatul UNESCO, Ilias Valiakos de la Lesvos Geopark, geoparc care a trecut până ieri în reevaluare ce are loc o dată la fiecare patru ani.

Delegația UNESCO vizitează arealele consacrate din Geoparcul Ținutul Buzăului pentru ca în final să alcătuiască un raport ce va fi remis direct către UNESCO Paris, iar decizi privind certificarea GTB va fi luată în mai 2021.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole