Tânguie iarna izolată între zorii veseli și noaptea cea înțeleaptă de octombrie atât de blând încât îl asemeni bunătății mamei. Să stea de-o creangă mai răpusă de brumă și despuiată complet de frunze! Zic că e cale lungă de alean după frumusețea codrului de aici, de la intrarea în Monteoru, fix de-a dreapta drumului județean care se duce mai apoi singuratic înspre stațiunea cu izvoare sărate. Va zace ea iarna bine până are să ajungă aici ca să supere frumusețea pădurii de foioase!
Cum să nu-i dai întâietate bucuriei, vieții însăși, când în jur e larmă de copii, covor moale de frunze sacrificate doar pentru bucurarea sufletului și învățarea micuților cu nemaipomenita natură!?
Azi explorăm! Nu singuri, ci intrăm în lumea SMART AVENTURA PARC de la Monteoru. 30 de minute din Buzău și până la parc. Strângem în palmă câte frunze au avut bunăvoința să se lase prinse, mirosim și luăm întâi la pas pădurea. E ceas de octombrie cel blând și darnic de vreme atât de bună că gândul merge spre vară și vreo două-trei săptămâni din noiembrie. Cam așa suntem în suflet! Iar când zâmbește de pe-un vârf de povârniș Camelia e semn că am făcut pact nu doar cu natura faină, ci și cu oamenii care au conturat aici cea mai mare școală în aer liber din județul Buzău. Ca să ajungem aici am apelat numărul de telefon 0767/51 54 55 Smart Aventura Parc, plus informații necesare de pe site-ul oficial https://aventurabuzau.ro/ .
O școală altfel în parcul smart de la Monteoru
Intrăm acum în cea mai mare sală de clasă din cea mai mare școală în natură din județul Buzău! Și are hectare bune de copaci zdraveni, ici-colo urme de ciuperci, covor continuu ce irizează ba în galben, ba în tonuri de maroniu, roșu și verde suprem și mai ales niște gazde cărora nu le spunem dascăli sau profesori, ci instructori de parc de aventură atât de bucuroși să ne dea binețe așa:
Camelia Enache Neagu, tânăra arhitectă pe care azi o regăsim altfel decât la deschiderea Smart Aventura Parc din Monteoru. Ne este și gazdă, dar și instructor în ateliere unice, simple, diversei mai ales printre copaci, cu soarele tovarăș de joacă și descoperiri. Tocmai de aceea, ochii orășeanului se prezintă de la metri distanță și spun despre oboseala urbană, lipsa de socializare, dorul de natură sau cum spune Camelia mai frumos…
Da, o altă școală! Cea care educă prin puterea naturii.
De zis bună ziua! am zis, echipați ca pentru aventură suntem, timp ne-am luat cu noi cam două ceasuri și chiar mai bine, deci mergem la școala din natură. Nu folosim în van cuvinte precum clasă sau școală pentru că noua structură a actualului an școlar pune în prim plan organizarea unor activități speciale în săptămâna verde și în săptămâna altfel. Sunt poate unicele ocazii când elevii pot realmente învăța în natură, nu musai în muzee, la cinema sau în cine știe ce alt fel de spații închise. Aici, la Monteoru, profesori de engleză și actorie, o elevă de liceu care pictează cu copiii, instructori de parc de aventură, voluntari în funcție de numărul de copii prezenți pot face diferența pe care fiecare părinte o așteaptă – trăirea aparte în natură!
Sala de clasă în care ne invită azi Camelia nu are cei patru pereți clasici, are lumină naturală, aer ușor sărăturat, deh!, suntem la intrarea în bătrâna doamnă a turismului balneoclimateric românesc Sărata Monteoru. Nu ne așezăm în bancă, nu există, ci luăm loc în spațiul de food court. Dinspre căsuța din lemn dă să miroasă a clătite și gofre belgiene. Raluca se pregătește deja pentru o nouă zi cu copii dornici să parcurgă traseele de aventură, să caute semne ale trecerii sălbăticiunilor noaptea trecută prin pădure sau să ia parte la ateliere și mai apoi să servească ceva bun. Întâi ascultăm invitația Cameliei și apoi trecem la explorare.
Copiii deja merg pe drumul format de frunze, cele ce s-au strâns vârtej. Îi auzim cum pariază că pot forma un munte în care să se arunce pe rând fără să li se întâmple ceva. De la distanță mică față de ei, Andrei, instructor în parcul de aventură, ascultă fără să intervină. Are grijă de siguranța copiilor pe trasee, dar și oriunde aceștia aleg să se joace, în parc.
Acum când scriem, dăm repede căutare pe www.aventurabuzau.ro, site-ul oficial al parcului de aventură de la Monteoru pentru a afla detaliat despre atelierele la care pot lua parte copiii în parc, însă Camelia Enache explică foarte clar.
Școala aceasta cu singură clasă ce se întinde pe hectare întregi în pădurea de foioase de la Monteoru devine loc de spectacol pentru copii. Suntem atenți la explicațiile Cameliei, însă dresăm cumva auzul să meargă parțial după copii, în parcul de aventură. Cei la care devenim atenți sunt patru, de vârste mici. Trei își aleg să parcurgă trasee ușoare sau se joacă efectiv printre copaci. Însă spațiul acesta imens este explorat în mod regulat și la întreaga capacitate și de către elevi din clase mai mari și așa revenim la ideea ce ne leagă de structura actuală a anului școlar. Elevii vin în Smart Aventura Parc sub coordonarea dascălilor care aleg inteligent să efectueze aici una dintre activitățile din săptămâna altfel sau din săptămâna verde. Gândim să aflăm de la ghidul nostru din parcul din Monteoru ce pot face efectiv copiii într-o activitate educativă. Camelia spune drept, dinozaurii apar din ce în ce mai des în parcurile și în spațiile de agrement, sunt interesanți pentru copii, însă natura, ea minunata, e atât de specială nemodificată.
Săptămâna verde în Smart Aventura Parc
Oferta Cameliei Enache Neagu pentru profesorii care gândesc realmente să le ofere elevilor lor o zi specială devine interesantă pentru spațiul buzoian, dar și pentru județele limitrofe. În urechi, pe lângă chiotele copiilor când găsesc ceva spectaculos sau când trec pe traseu de un obstacol, se aud din când în când și păsări ce trec probabil în căutarea cuibului perfect.
Gândim acum din punctul de vedere al profesorului care are planificată săptămâna verde în scurtă vreme. Camelia ne spune ce activități ar putea să facă profesorul împreună cu elevii săi, desigur sub îndrumarea instructorilor din parc.
…și nu ne dăm noi seama cât de importantă este o așa ieșire cu clasa în natura păstrată doar curată pentru bucuria copiilor.
Cap compas al doilea insert audio al reportajului. Acolo, Camelia spune cât de mare este diferența între ochii copilului ce cuprind natura și cei ai copilului ce cuprind ecranul telefonului sau al computerului.
Și dascălii trebuie să aibă grijă de copiii noștri și să-i provoace la explorarea naturii! Gazda noastră spune că orice prezență a unui grup în parc ține de buna comunicare pe care o desfășoară cu coordonatorul grupului de elevi și, ca atare, activitățile din parc se pliază fix pe dorințele grupului. Auzim acum!
Săptamâna altfel sau aventura de neuitat
Da, clar așa! Urmărim alți copii prezenți în parc. Au zărit o frânghie pe care coboară în rapel. După ei, adulții ce-i însoțesc. Câțiva renunță la frânghie. La final, râsete, multe râsete și bucurie. Camelia Enache ne spune despre ce este vorba și aduce detalii despre programul din Smart Aventura Parc.
30 de minute distanță față de orașul Buzău, o oră și jumătate față de București, iar la mijloc, Ploieștiul.
Printre copii, Edi, alt instructor din parc are grijă de dornicii de aventură care s-au înscris la parcurs trasee. Îl vedeți la final în arhiva de fotografii. Revenim cu privirea la Camelia pentru că vorbește detaliat despre câte minuni se pot întâmpla în săptămâna altfel.
Nu avem cum să ezităm, mai ales că este știut faptul că loturi de sportivi mai mici sau mai mari vin la Monteoru tocmai pentru aerul sărăturat cu caracter ușor sedativ și fac antrenamente de minim o săptămână în locuri improprii, așa că parcul de aventură de la intrarea în satul stațiune turistică este nemaipomenit pentru intenția lor, deci o întrebăm pe Camelia despre deschiderea către sportivi, așa că despică ideea imediat.
Octombrie se duce lent, dar lasă soarele blând să țină companie bună și năvalnicului noiembrie. Smart Aventura Parc, am aflat mai devreme, rămâne deschis atâta vreme cât copiii vor prețui natura și își doresc să fie parte din ea aici, la Monteoru! Cel mai frumos final comportă o invitație de la Camelia, mama lui Tudor, cel mai harnic copil de pe pământ și gazdă plăcută la rându-i în parcul de aventură!
APLOMB
E nota reporterului acest aplomb, descătușare de cuvinte ce conduc spre o singură idee – cea mai frumoasă educație tot de pământ, de realul de lângă noi ține. Părinții care și-au adus azi copiii în Smart Aventura Parc ne confirmă, ba s-au raliat acțiunii de urcat pe frânghie și cu voioșie ne spun cuvinte alese.
Am cerut un punct de vedere și câtorva dascăli care conduc învățământul buzoian despre petrecerea unei jumătăți de zi din săptămâna verde sau din săptămâna altfel în Smart Aventura Parc din Monteoru. Opinia ține de aflarea unei noutăți, unei oportunități la care ici nu se gândeau. Majoritatea merg spre ușa muzeului, unor stațiuni vizitate și de Ziua Copilului și cu alte ocazii diverse ori pornesc spre parcurile din oraș, locuri alese de altfel și de către părinți când vine vorba despre o ieșire scurtă cu copilul în weekend ori după-amiaza. Țineți cont însă, grozăvia pe care o exprimă un copil de școală atunci când descoperă căsuțele pentru păsărele montate în copac și poate chiar vietatea acolo e soră bună cu aselenizarea chiar. Pentru copil, desigur!
Reținem reperul situat la 15 kilometri distanță față de Buzău, în satul Sărata Monteoru din comuna Merei, județul Buzău. Smart Aventura Parc și pentru contact direct cu ghidul de azi, Camelia Enache e bine de folosit numărul de telefon 0767/51 54 55 sau e-mailul contact@aventurabuzau.ro.
Acum părăsim parcul. În urmă se aude veselie crescândă. Au venit și mai mulți copii dornici să descopere cât de frumoasă este joaca în natură, câte lucruri și vietăți se ascund în pădure, pe sub frunze și cât de puternici sunt pe traseele sigure de aventură!
Ne însoțește însă ceva aparte spus de Camelia, arhitecta care a gândit împreună cu Andrei Neagu, soțul ei, cea mai frumoasă sală de clasă din cea mai mare școală în natură din județul Buzău – Smart Aventura Parc din Monteoru! Auzim finalul cu speranța revenirii pe covorul de frunze.
Add Comment