Reportaj

Cheile Buzaului au devenit pubela judetului?

... respectati, stimati calatori in lumea magica din Muntii Buzaului ceea ce gasiti acolo! Localnicii isi respecta satul, de ce veniti cu asa afront?

Minunata este ea vara si plina de tineri entuziasti care bat potecile muntilor nostri! Iar judetul acesta cu statut de poarta intre provincii romanesti incepe sa sufere din cauza prea multor atuuri minunate pe care le are pe varf de munte, in mod special, insa si cu campia ca zona desertificata, inspre Padina. Azi am gandul la rucsac, bidon cu apa, sursa de foc si busola. Nu cred ca as putea sa le tin pasul tinerilor care colinda muntii nostri, refac trasee, alcatuiesc unele noi, dau binete oamenilor din sate izolate, dar minunate din Muntii Buzaului si mai apoi pleaca spre corporatiile vestice ori din inima capitalei Romaniei incarcati cu cea mai buna energie: cea de la natura pura a zonei noastre! Eu am deja contact cu fel si fel de grupuri si asociatii, tineri si mai trecuti de 50 de ani care pariaza pe escalada montana si raidul printre izvoare si focuri vii de pe la noi. Nici nu stiti pe ce pot ei paria ca sa se mentina deschisi la suflet!

Si stiu clar ca la Cheile Buzaului si astazi si maine si in weekend si de sarbatori si mereu este popas pentru o suma impresionanta de turisti! Fie ca stau cateva minute si se minuneaza de nemarginirea verde si albastra de la marginea DN 10 Buzau-Brasov, fie ca urca pe poteci de munte spre piscurile cu jnepeni, unii turisti sau simpli trecatori lasa semne urate! Atentie insa, strangeti dupa dumneavoastra fiecare hartie scapata de copii din mana, dar si resturile alimentare de la gratar ori paharele din plastic, muntii si lacul Siriu nu vor decat admiratia dvs., nicidecum asa ceva! Din pacate, urmele lipsei de civilizatie a unei parti considerabile a celor ce ajung la Siriu sunt vizibile si greu de indepartat. Gunoaie din care autoritatile din Siriu au promis ca vor face in aceasta vara un monument pe marginea lacului Siriu! Localnicii i-au denumit in timp pe turistii necivilizati pantofari, pantalonari sau ghiolbani! Prefer sa nu le spun cumva, ci sa trag un semnal de alarma: Cheile Buzaului incep sa se sufoce!

Lectia: gunoiul la control!

Haideti sa urcam la Siriu in zi de vara numai buna de poposit! Varfurile brazilor se arcuiesc in soare! Dimineata sta atat de cuminte ascunsa in primele ore din zi, incat se rup inca bucati de somn pe drumul spre Siriu. Linistea care cuprinde mintea de la Magura in sus nu face decat sa agite picioarele cu dor de chestionat zarea. Dincolo de munti apar continuu case cochete, unele noi, de fapt foarte multe noi, daca este sa trag cu ochiul inadins pe la Unguriu si Chirlestii Nehoiului. La Poieni, in Patarlagele, drumul iti da impresia ca se deschide intr-o vastitate marginita de padure. E o impresie. Muntenii Buzaului sunt oameni din ce in ce mai asezati. E zi de targ la Cislau. Localnicii alearga mai ales dupa legumele noi aduse de la campie si dupa saci cu cereale. Din fuga masinii trag cu ochiul daca ar fi vreun stand cu branza de la munte. Nu se vede. Intr-un targ de munte dupa ce sa ma uit? Pentru fructe de padure e prea devreme si nu le-ar aduce in targ. Putinii culegatori cred ca sunt luati de pe acum cu asalt si au lunga lista de asteptare. Inteleg ca putini munteni mai urca dupa zmeura, afine, catina in munte. Facem proba pe la jumatatea lui august.

Pana atunci dau bice spre culmile Buzaului pe care le zaresc albastre departe, la linia orizontului. Uneori zic ca e doar inchipuire. Alteori apar concrete pentru a se ascunde rapid. De la Nehoiu in sus, Siriul este clar! Devine atat de limpede, mangaiat in zona barajului de soarele diminetii si umbrit imediat dupa coama barajului. Este atata frumusete!…

Din start imi dau binete cateva “amintiri” ale unor trecatori. Opresc pe marginea nationalului si caut sa cuprind ochiul de apa. O femeie pare ca s-a adapostit temporar mai jos de zona carosabilului. Ma uit o data si inca o data si inca o data… de multe ori. Nu raspunde cand dau sa intreb ce e cu ea, dar mai ales cu copiii acolo. In jurul lor sunt haine intinse semn ca s-au odihnit poate ceva mai mult decat o tura. Ma retrag la masina si astept minute bune poate iese, caci sa intru eu e mai greu. Nici nu-mi dau seama pe unde a coborat spre lac. Nu iese nici femeia si nici vreun copil. Plec dupa ce privesc din nou spre ei.

Ceva mai tarziu, primarul din comuna Siriu, Corneliu Dumitrescu imi explica: sunt tot felul de situatii! Dar cea mai grea este a gunoiului! Ofteaza adanc, ba si gesticuleaza a neputinta in fata unei situatii care se tot perpetueaza si pentru care a incercat variate solutii: de la vorba buna, la amenzi, panda si dus gunoiul acasa acolo unde s-a putut identifica faptasul.

In mod concret, spune Corneliu Dumitrescu deja extrem de suparat ca acest subiect nu da voie comunitatii din Siriu sa se prezinte elegant in fata turistilor care stiu totusi ca in urma lor nu trebuie sa lase resturi alimentare, de haine sau cine stie ce fel, in mod concret, aratam, localnicii care primesc ajutor social strang toate gunoaiele de pe marginea lacului si barajului Siriu, de la Cheile Buzaului si din zona Casoca.

Pai, cum asa? Turistul iese pentru relaxare, de ce sa se agaseze strangandu-si mizeria produsa? Fac haz de necaz, desigur pentru ca vad si eu cum zboara hartii de la pachete de biscuiti ori ciocolata si mai ales paharele din plastic dupa ce micutul isi termina sucul. Primarul Dumitrescu spune ca efectiv nu stie in ce directie sa o mai ia cu situatia gunoiului aruncat continuu pe marginea lacului unde se intra extrem de greu, spre exemplu. Si mai grav este ca nu sunt doar resturi de mancare si pahare din plastic, ci de-a dreptul ce nu prea mai are omul cum sa foloseasca in propria gospodarie. Spre exemplu, cauciucuri.

De la momentul discutiei si pana in prezent ma tot gandesc cum trec ei bravii osteni ai gunoiului aruncat oriunde si isi leapada anvelopele uzate fix de-a coasta lacului Siriu, atat de mare bogatie a naturii cu care este binecuvantata zona Siriu! Eu imi permit cumva sa fac haz de necaz, dar oamenii locului sunt realmente infuriati! Si imi vine permanent in minte figura primarului Corneliu Dumitrescu: cute stranse pe frunte si cuvinte precipitate despre educatie in scoli, lipsa de civilizatie, dar si politie. Da, in caz au fost chemati permanent si oamenii legii.

Sa nu credeti cumva ca doar lacul Siriu are nedreapta bafta de a fi depozitar al gunoiului de oriunde, pubela, tomberon pentru resturile turistilor si buzoienilor aflati in trecere, si Muntii Siriului sunt realmente calcati de necuviinciosii vizitatori de ocazie! Astazi am mers tot intr-o zona de munte a judetului Buzau – spre Manzalesti. Parca sunt mai iertatori aici turistii. Dar de “ajutor” sunt drumurile groaznice, spun oamenii locului. La Siriu, arata primarul Dumitrescu, drumurile sunt tinute din scurt si sunt practicabile pentru ca interesul major este scoaterea din rand a zonei si intrarea in arena turismului national, cel cotat cu margarete si stele si membru al EDEN Europa!

Bun! Si ce este de facut? Angajat al Primariei Siriu delegat pe probleme de mediu exista, paza si panda s-a facut in mod repetat, politistii au luat parte la diverse actiuni de constatare, s-a ajuns si la verificat, ca sa nu spun scotocit gunoiul si ajuns la persoana din Nehoiu, dupa cum reda un caz primarul Corneliu Dumitrescu si a fost ceruta socoteala, ulterior omul fiind ajutat sa-si ridice gunoiul aruncat aiurea… deci ce se poate face mai departe? Sa nu uit sa spun insa ca exista si amenzi ce pot fi repede aplicate, mai ales primariei.

Zic ca nimerit este sa adresez intrebarea de sus reprezentantului Guvernului Romaniei in teritoriu, in speta prefectului Carmen Ichim. Dublu noroc: poate lua act de situatie si chestiona anumiti reprezentanti de institutii si are la baza meseria de comisar de mediu. Cu zambet echilibrat, nicidecum reprezentand o problema cu rezolvare rapida si facila, prefectul judetului Buzau spune din start ca stie despre ce este vorba.

Zis prefectul Carmen Ichim, facut primarul de multa vreme Corneliu Dumitrescu! Cheile Buzaului raman in continuare sufocate de gunoi! Asa ca ar trebui totusi ca in problema gunoiului de la intrarea in judetul Buzau dinspre Covasna, pe marginea Lacului si Barajului Siriu sa intervina si alte organisme. Iata ce spune Carmen Ichim:

Nu am cum sa comentez o situatie pentru care nu cer un punct de vedere, insa daca ar fi fost asa nu ar mai fi detaliat autoritatea locala aceasta problema! Va aduc aminte cauciucurile “culese” de pe marginea lacului! Asa ca revenim la pantofari, ghiolbani sau pantalonari ori cum le mai spun turistii de buna credinta celor ce nu au semne clare de civilizatie si sa-si stranga resturile de mancare si pungile ori paharele din plastic dupa ce primesc portia de relaxare pe marginea lacului Siriu sorbind lent o cafea, desigur ca o concluzie a discutiei cu prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim.

Sarguinta

Asa i-as spune efortului comunitatii din Siriu in fata valului de turisti care va curge toata vara, chiar si la inceput de toamna pana inainte de prima bruma de octombrie. Deja au aparut asociatiile de turism sportiv care urca frecvent in zona Siriu pentru fel si fel de actiuni. Iubitorii de off-road. Sunt si grupuri, dar si iubitori ai muntelui. Nu spun, clar ca toti turistii lasa urme necivilizate, insa exista categoria denumita de turistii civilizati asa cum v-am specificat anterior si care face dezastru la Cheile Buzaului!

Actiunea continua de a strange, apoi de a selecta gunoiul in mod nedrept aruncat oriunde in asa de mare spatiu montan – Siriul are 22.000 de hectare – tine pe loc zona care a pornit pe drumul dezvoltarii turistice. Gura Siriului si Siriul asteapta certificarea ca statiuni turistica si geotermala, deci respectati, stimati calatori in lumea magica din Muntii Buzaului ceea ce gasiti acolo! Localnicii isi respecta satul, de ce veniti cu asa afront?

 

O parte dintre fotografii apartin Marianei Poiana din mediul facebook.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole