“Drumul diligentelor” – in istorie, drumul ce ducea in port la Braila de unde pleca graul carat cu diligentele din gura Baraganului. Atunci se confirma puterea economica a campiei manoase. Azi, DN 2B Buzau-Braila traverseaza localitati buzoiene care continua povestea agriculturii la scara fie mica, fie foarte mare si care au povesti grozave despre prezent. Parca m-as da in stanga putin, insa este la fel, campia da sa vina val dupa val in urma mea. Floarea soarelui isi inclina palaria ciufulita intr-o prigoana continua a secetei. Anul acesta, povestea succesului din agricultura este de fapt agonie. Oamenii campiei vorbesc despre terenuri care nu au produs nici macar un bob de grau. Fac ochii mari sa ajung spre linia orizontului.
PANORAMA DE AUGUST 2020
Cilibia de astazi are covor nou – asfalt pe drumurile ce se deseneaza inspre campie. Inca putin si asa are sa fie in toata comuna. Din stanga drumului ce taie in doua satul de resedinta, dinspre Movila Oii, femei tinere si cu cate doi copii dupa ele cauta confortul unei altfel de vieti: merg la parcul de joaca. Altele devin atente la gloata din curtea scolii Cilibia: fac curatenie pentru ca sta sa inceapa scoala! Eu vad si terenul nou de sport despre care imi spune un domn din curtea scolii ca e pentru copiii comunei si ca mai trebuie doar finisat si e bun pentru ora de sport. O batrana isi duce tihnita galeata cu apa luata de la pompa stradala. Am trecut linia de cale ferata in Gara Cilibia. Imi spune cu o pace aparte ca a trecut bine de 80 de ani si nu mai vrea deranj in casa pentru a avea apa la chiuveta, ia de la poarta ca aici au pus pompa cei de la primarie. Pana in iunie 2021 intreg satul va fi racordat si la apa potabila si la canalizare, insa aflu putin mai tarziu asa detalii. Tablou de august trecut de jumatate in comuna matematicianului academician Gheorghe Titeica.
Cilibia pe care eu o vad astazi isi trage seva din trecut si isi modeleaza viitorul pe parghii moderne: are gand temeinic de racordare la sistemul national de alimentare cu gaze naturale si marseaza pe educatie, caci de, aici este scoala decorata in 2015 cu Ordinul Meritul pentru invatamant in grad de cavaler, ordin acordat de presedintele Romaniei in functie si in prezent.
Regasesc Cilibia cu pasi importanti facuti in cativa ani doar inspre un viitor frumos – e Cilibia care a trecut de la caramida produsa la cuptorul traditional de o parte a reprezentantilor din comunitatea roma, la asfalt, canalizare si cauta calea spre gaze naturale! Surprindem astazi ritmul vietii in comuna Cilibia si schitam proiecte din viitor prinse deja in prezent impreuna cu primarul Ion Enache, realmente fiu al vetrei acesteia pe care o conduce deja de opt ani. Inainte de a discuta cu edilul din comuna lui Titeica, haideti prin satele Cilibiei cea cu miros de grau si porumb, cu linia de cale ferata CFR 500 ce schimba sunetul zonei – adica da suieratul vantului pe strigatul ascutit al trenului si cu oameni harnici care se intorc acasa sa ramana si sa dezvolte satul. Am sa revin insa la Ion Enache pentru a completa imaginea surprinsa in fiecare sat in parte.
GARA CILIBIA –APA, CANALIZARE SI CAMIN CULTURAL
Linia lunga si asfaltata, ii zic drumului ce zvacneste din DN2B Buzau-Braila, trece pe langa Primaria Cilibia si duce calatorul pana in Gara Cilibia, dar se domoleste la trecerea cu calea ferata. De departe, silozul care a crescut generatii de locuitori este si azi impunator. O umbra gri care insa a fost candva masinaria perfecta pentru exportul de cereale este astazi un argument pentru viitor. Si zic clar, bine, pentru ca imediat dupa cladirea imensa se profileaza ritmul agriculturii moderne din prezent. Am sa vad ca este asa si dupa ce trec liniile de cale ferata. Cilibia este ofertanta, mari investitori din agricultura sunt tentati de manoasa campie, iar sateni din Gara Cilibia lucreaza la companiile agricole prezente in areal. Imi zic ca asta au facut de-o viata, asta fac si acum langa casa si pentru un salariu.
Aici, autoritatea publica locala, adica Primaria Cilibia are in derulare un proiect de refacere si modernizare a caminului cultural. Cladirea va gazdui evenimente din viata comunitatii Gara Cilibia. Lucrarile de constructie la caminul cultural din Gara Cilibia au inceput in aprilie 2020 si sunt aproape de finalizare, imi spune clar Costel Cotet, consilier al primarului Ion Enache.
Suiera temerarul de fier, suiera! Este alt sunet din campia care si acum in timp de seceta apriga tot reuseste sa hraneasca macar putin oamenii.
Peste liniile de fier, casele localnicilor vorbesc despre o dezvoltare contrastanta. Daca pe partea aceasta sunt casele vechi, probabil cele de la formarea satului, pe strazile din spate tinerii care inca muncesc in strainatate si-au ridicat veritabile bijuterii ce nu se mai inscriu in nota campiei, ci aduc aer de arhitectura noua. Ici-colo oameni care se ingrijesc de treburile zilnice. O batrana iese agale din curtea casei. Imi spune ca ia apa de la pompa “batuta” de primarie, adica autoritatea publica locala coordonata de catre primarul Ion Enache a dezvoltat si aplicat in acest sat un proiect de alimentare cu apa potabila prin care a infiintat si pompe stradale, este explicatia pe care am sa o inteleg in scurta vreme prezentata chiar de primarul Ion Enache. Intai vocea poporului din care notez ca gasesc si urmasi ai matematicianului Titeica, urmasi care insa nu sunt acum in sat la Gara Cilibia.
In mod clar, este timpul ca primarul Ion Enache sa ne ofere detalii despre devenirea satului pentru ca doar proiectul de alimentare cu apa pentru Gara Cilibia si pentru satul Posta se ridica la 520.000 de lei.
In concluzie, Cilibia pe care o vad eu astazi face un pas in fata spre modernizarea pusa in scena de administratia locala: apa, canalizare, asfalt, iluminat public, scoala in curs de renovare, centru educational si camine culturale in fiecare sat.
MOVILA OII – SATUL CU ZECI DE COPII
Caci asa il vad inca de la primele case. Copii pe biciclete, la joaca in spatiul special amenajat in sat sau in bratele mamei pe drumul catre zona in cauza. In Movila Oii vad localnici care construiesc: refac garduri sau chiar ridica o casa din temelie. O femeie cu doi copii in brate imi spune ca intr-adevar sunt copii multi in sat, sa fie si peste 30 daca nu vreo 40.
Mama cu cei doi copii si tanara bona a unui micut intra in spatiul de joaca.
Cei trei tanci iau cu asalt leaganele. Movila Oii este si satul in care s-a nascut primarul Ion Enache, aflat in prezent la cel de-al doilea mandat la conducerea comunei Cilibia. Cu zambet larg si ochii stralucind a bucurie acesta intareste observatia de reporter cum ca satul este unul al copiilor, in sensul ca demografic zona este una intinerita.
Fac cale intoarsa spre satul resedinta de comuna. Drumul acesta care sta sprijin campiei lumineaza gura Baraganului, ii da o nota placuta de apropiere. Ma intreb de fiecare data cand trec prin zone in care vantul sufla permanent cum este iarna? Primarul Ion Enache raspunde ca primaria Cilibia s-a gospodarit bine si a achizitionat utilaje specifice pentru deszapezire.
PARIU PE EDUCATIE PENTRU CILIBIA VIITORULUI
Spuneam ca suntem deoapotriva in satul in care italienii veneau prin anii 2000 si cativa dupa sa vaneze dropii si iepuri, fazani si alte pasari cu carne deosebita, dar si acasa la reporterul de la Universul N. Simionescu, publicistul Radu Antofie sau Dumitru Calusaru, membru al Academiei de Astronomie din Franta, precum si acasa la Radu Ţiţei si Stanca Ciolănescu, parintii matematicianului Gheorghe Titeica nascut in 1873 la Turnu Severin pentru ca acolo primise tatal sau loc de munca, mecanic pe vapor. Vizavi de situatia din urma, notez ca in prezent admiministratia locala se gandeste sa faca demersuri de schimbare a numelui acestui lacas de invatamant in “Scoala cu clasele I-VIII Gheorghe Titeica” pentru a onora memoria celui care a imbunatatit matematica elementara si ramuri ale geometriei si care a scris ani de zile la celebra “Gazeta Matematica” si ale carui radacini la Cilibia sunt.
Ramanem pe tema educationala pentru ca am revenit, spuneam, in sat, la Cilibia. Primarul Ion Enache, edil care s-a preocupat constant de bunul mers al scolii in care invata si o comunitate numeroasa de elevi de etnie roma, spune ca batrana cladire va intra in sfarsit in renovare si modernizare.
Iesim, in mod evident spre centrul educational despre care primarul din Cilibia spune ca a fost poate cea mai buna investitie pentru educatie la nivel de comunitate – un loc ce aduna deopotriva copiii si parintii si in care se reuseste realizarea unei unitati aparte a comunitatii aparte de la inceput de campie a Baraganului.
Ion Enache precizeaza la final de insert audio ca trebuie sa tinem cont ca suntem inca in perioada pandemica de COVID-19, iar noul an scolar de la aceasta realitate trebuie stabilit si arata ca ia in calcul ca o parte dintre elevi sa invete in acest centru educational.
Vedem imediat cum se gandeste scenariul la Cilibia pentru ca elevii sa simta efectiv ca merg la scoala, aspectul online al educatiei, desigur ca si aici pare sa nu fie cea mai buna varianta pentru educarea copiilor.
In afara de distantarea fizica impusa de autoritatile centrale, de achizitionarea mastilor si a dezinfectantului, aceleasi autoritati din educatia nationala impun si achizitia de tablete pentru a se trece in caz de nevoie la invatamant online. La Cilibia, mai bine de jumatate dintre elevi au primit tablet, numai ca….
Ramanem langa centrul educational din Cilibia pentru ca primarul Ion Enache arata ca in spatiul liber din acest areal va fi construit un teren multifunctional pe care se va practica si sport, dar la nevoie poate deveni si spatiu pentru anumite evenimente sociale din comunitate.
MANZU – SATUL OAMENILOR LINISTITI
Si nici nu este vreo larma care sa scoata din obisnuit frumosul tablou din Baragan. La Manzu facem ultimul popas de astazi. Parca aici si campia este putin mai verde.
Pe drumul diligentelor, nationalul 2B Buzau-Braila, trec necontenit masini, iar oameni din sat, de la Manzu apar siluete la munca spre linia orizontului.
Ion Enache are de-a dreapta sa o cladire aflata inca in santier. Spune ca este foarte importanta existenta ei pentru ca un tanar din zona va demara aici o afacere, dar si pentru ca va fi una dintre investitiile ce vor folosi gazele naturale in desfasurarea activitatii.
Aici, la Manzu ajung sa identific de unde vine numele comunei insasi, Cilibia. Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane cilbiu ar veni de la cuvantul turcesc celebi adica nobil, galant, domn, gratios, frumos, curat, nobil, stapan. Tocmai de aceea, chiar si in istoria noastra a existat apelativul celebi Radu in sensul “domnul Radu”.
Explic aici acest inteles pentru ca este zona care imi lasa Cilibia sa se arate frumoasa, gratios mangaiata de un vant ce sufla in rafale usoare, dar cu aer fierbinte si aducator de miresme ale campului. Verdele din spatele satului Manzu vorbeste despre viata si dorinta ei de a fi prospera. Primarul Ion Enache imi arata la cativa metri dupa sediul noii investitii din Manzu, scoala renovata cu bani de la bugetul local. Si ea intra in definitia data de cuvantul cilibiu – o cladire curata, aparitie alba de-a stanga nationalului ce se opreste la Dunare.
Stop cadru: punem la loc de cinste grija pentru comunitate si scoala, pariem pe viitor si revenim in comuna matematicianului Titeica!
GAZE LA CILIBIA – PRIORITATEA 2020-2024
Inainte insa zic ca aceasta comuna, Cilibia a primit in ultimii opt ani numeroase investitii care ridica nivelul de trai al celor putin peste 1.800 de locuitori. Primarul Ion Enache spune ca pe langa investitiile si interesul din domeniul agricol – cultivarea cerealelor si cresterea animalelor, apar si initiative locale ale tinerilor care doresc sa porneasca o afacere. Exista, desigur, in randul acestora intrebarea care se refera la alimentarea cu gaze naturale a zonei Cilibia, tinand cont ca de aici incep sa existe zacaminte de gaze naturale in Baragan.
Concret, arata primarul Ion Enache, Cilibia face parte din Asociatia Pro Gaz 2020 coordonata de Consiliul Judetean Buzau. La nivelul acesteia s-a stabilit ca primele localitati racordate vor fi cele care au statii de reglare masurare in areal sau in apropiere. Mai mult, conducerea Asociatiei Pro Gaz 2020 a realizat deja un studiu de prefezabilitate si l-a predat autoritatilor nationale in domeniu astfel incat, la demararea Programului National de Alimentare cu Gaze Naturale sa fie alocati banii necesari investitiilor asteptate de oameni. Intocmai precizeaza si primarul Ion Enache.
Am aflat astazi ca o comunitate in care realizam de obicei reportaje despre caramidarii Baraganului, despre abandon scolar, productia la hectarul cultivat cu grau ori porumb sau despre vanzatorii de trufandale de primavara, comporta cu mult mai multe fatete ce denota dezvoltare sociala si economica.
Primarul Ion Enache surprinde in final.
Cilibia domnitei hangite Cilibi – un fel de Ancuta din Baragan este astazi Cilibia caselor in constructie, a intoarcerii acasa, a cresterii demografice, drumurilor scoase din noroi prin asfaltare, a apei potabile curente si canalizarii si in vreme scurta a alimentarii cu gaze naturale. O comuna ce-si arata caracterul cilibiu atunci si acolo unde te astepti cel mai putin, cu oameni speciali care au prins gustul vietii moderne. Totul are loc intocmai ca in istorie, cu pasi fermi!
Copierea informatiilor si a materialului multimedia se supune Legii 8/1996 actualizata in 2020, legea dreptului de autor si drepturilor conexe si se poate actiona in consecinta.
Add Comment