Argument

Climatologul Roxana Bojariu, despre prapadul din padurea Bisoca

... situarea localității Bisoca, la cotul Carpaților, expusă si traiectoriilor ciclonilor ce se pot realimenta si intensifica în Estul Marii Negre, face ca aici sa se poata înregistra, în contexte meteorologice specifice, cantități mari de precipitații, intensificari puternice ale vântului.

Roxana Bojariu, expert climatolog al Administratiei Nationale de Meteorologie Bucuresti a oferit in exclusivitate buzaulinreportaje.ro e explicatie a ceea ce s-a intamplat in noapte de 5 spre 6 februarie in comuna buzoiana Bisoca. Atunci, va aduc aminte, un vant puternic a doborat o parte buna a padurii de pin negru din acest areal. La statia meteo din Bisoca intensitatea vantului a fost de 145 de km/h. Informatia completa o puteti citi in articolul EXCLUSIV: PADURE DE PIN DE LA BISOCA, PUSA LA PAMANT DE VANT.

Iata care este explicatia Roxanei Bojariu, climatolog celebru al Romaniei: “Contextul circulației atmosferice la scara europeană a fost definit de o diferență de presiune foarte mare intre zona cu presiune scăzută ce a inclus și teritoriul României, datorită evoluției unui ciclon ce s-a  intensificat si realimentat deasupra Marii Neagră si zona cu presiune ridicata din Vestul Europei. Intotdeauna, însă, factorii locali intervin si ei în contextul meteorologic mai larg.

Ca în cazul de față. Viteză vântului creste cu altitudinea. Pe de altă parte, vântul se intensifica si atunci cand caracteristicile atelierului il canalizeaza, când văile au schimbare brusca de orientare, de exemplu – așa  cum se intampla la cotul format de arcul carpatic – adică unde e localizată și Bisoca. Pe de altă parte, efectul vântului depinde si de tipul de pădure.  Se pare ca pădurile primare, cele cu o compoziție naturală de arbori și altă vegetație, fac față mai bine la riscul de doboratura produse de vânt. Pădurile plantate cu același tip de arbori, artificiale, sunt mai expuse. Dacă în pădure exista zone defrisate, pădurea intreaga e mult mai expuse pentru ca efectul mecanic al perturbații inițiale se propagă mai eficient dinspre goluri spre restul pădurii. Tipul de arbori e important si el. Deci de felul cum e gestionată o pădure poate sa o faca mai mult sau mai puțin vulnerabila la efectul vanturilor extreme.

Pe de altă parte, situarea localității Bisoca, la cotul Carpaților, expusă si traiectoriilor ciclonilor ce se pot realimenta si intensifica în Estul Marii Negre, face ca aici sa se poata înregistra, în contexte meteorologice specifice, cantități mari de precipitații, intensificari puternice ale vântului.

De retinut, ca in cazul acestei situatii, vitezele vantului au atins valori intalnite in cazul uraganelor, chiar daca sistemul ciclonic e diferit de un uragan. Pe de altă parte, pe fondul altor tipuri de circulație, efectul de foen  poate adauga grade în plus la temperatura locală.”

Interesant este ca la Bisoca, zona montana get-beget, insa asezata chiar in arcul Carpatilor de Curbura, dupa cum spune climatologul Roxana Bojariu, au fost inregistrate ierni cu zapezi troienite la trei metri inaltime, ma refer la perioada 2007 cand oamenii au stat izolati total doua saptamani, iar in 2019 cea mai ridicata temperatura din judetul Buzau a fost inregsitrata la inceput de luna august tot in zona Bisoca.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole