La 28 de kilometri de orașul Buzău, în câmpia Râmnicului, se află comuna Cochirleanca. Celebră pentru faptul că în satul Boboc funcționează Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene Române Aurel Vlaicu, zona aceasta rar aduce în prim plan evenimente notabile, deși are 5.000 de locuitori ai celor cinci sate componente.
De data aceasta o mână de săteni, oameni din satul reședință de comună, sătui de așteptare au trimis mai multor redacții de presă din județul Buzău câteva fotografii sugestive.
Desigur, noroiul este laitmotivul existenței noastre sociale și politice și nu este deloc o noutate că încă sunt sate cu drumuri comunale sau sătești neasfaltate chiar în județul Buzău. Oamenii aceștia din Cochirleanca fac precizarea că au încercat să discute cu autoritatea locală, însă nu au primit nici un un răspuns concret despre orizontul de timp în care s-ar termina calvarul noroiului de pe strada lor.
Așa că am întrebat noi. Nicolae Stancu spune că are circa 30 de ani de când lucrează în Primăria Cochirleanca. Este la al doilea mandat de primar și vorbește despre asfaltarea chiar din martie 2021 a mai multor străzi din comună. Ascultați!
Pentru că în Cochirleanca își au sediul SAFA Boboc, o fabrică de confecții și una de brânzeturi, mori de mălai și făină șu un abator, potrivit www.wikipedia.org, nu i-aș spune acestei comune deloc săracă! Primarul Nicolae Stancu contraargumentează imediat în insertul audio!
Facem precizarea că pozele – despre care sătenii spun că reprezintă aspecte din ultima zi de ianuarie 2021 de pe străzi situate în spatele dispensarului și căminului cultural – au ajuns și la primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu pentru a spune clar dacă și aceste străzi intră în asfaltare.
În secolul al XVIII-lea, Cochirleanca era moșia Mariei Minculeasa, soția paharnicului Mincu și rudă cu boierii Hrisoscoleu. La moarte, celebra Maria Minculeasa a lăsat moșia Cochirleanca Spitalului Gârlași cu condiția ca veniturile obtinute în câmpia Râmnicului să întrețină spitalul.
Istoria de atunci este frumoasă, cea din prezent apare în fotografii!
Florin Enache
Curatarea noroiului si asezarea unui pat de pietris – ar fi o solutie civilizata.
Imediat dupa ce terminam de asfaltat …va incepe campania de facut santuri pt canalizare si alte utilitati .
Statul este ramas la 1900. Iar primariile sunt niste copii orfani ramasi de capul lor … fara stiinta si fara bunavointa – dar in paralel “alesii” prospera 🙂 – ciudat nu?