Totuși, care este măsura pandemiei de COVID-19? Ce înseamnă de fapt restricțiile și mai ales efectele acestei perioade ce se înglobează deja pe parcursul a doi ani? Cine pierde, cine poate câștiga? Ne reașezăm interesele socio-economice?
Este că și dumneavoastră aveți cel puțin două astfel de întrebări ce vin ca efect al perioadei ultime de doi ani prin care am trecut cu toții destul de sinuos? Dar dacă ar trebui să aveți oglinda unei comunități întregi, cum ați forma-o?
BĂTĂLIA DE LA PODUL MĂRĂCINENI
Aproape că roata s-a oprit. Uneori scăpăm motorul mașinii în adormire. Repornim. Avem de trecut prin bătălia de la podul Mărăcineni.
E una din ce în ce mai prezentă în viețile buzoienilor și mai greu de îndurat în cazul în care efectiv trebuie să treci doar prin nodul rutier ce se formează cu ocazia fiecărei sărbători sau zile libere la intersecția DN2E85 Focșani-Rm. Sărat cu DJ 203K Mărăcineni-Lopătari. Coadă în trafic să fie, căci speranță la autoritățile centrale… Nu contează cine ar avea prioritate de trecere și cine greșeșete, contează că ideea de trafic aglomerat în zona aceasta scoate din minți orice șofer indiferent cât de experimentat ar fi el. Fiecare dintre miile de conducători auto care au de folosit rutele ce duc spre podul Mărăcineni a sperat în ultimii ani la aplicarea unei măsuri de fluidizare a nodului acestuia. În zadar accidente repetate survenite pe fondul aglomerației, în zadar apeluri pe numerele de urgență atunci când numărul minutelor în trafic crește… Doar săptămâna aceasta au fost două evenimente rutiere semnificative, plus altele neraportate autorităților în domeniu.
Încet-încet coborâm podul Mărăcineni și lăsăm câmpul de luptă, din trafic în urmă. Comuna lipită de orașul Buzău apare la final de an 2021 zveltă, atractivă, expansivă, din ce în ce mai elitistă, însă cu radiografie nouă de fiecare dată. Când pariezi că s-au așezat lucrurile aici, Mărăcineni oferă o nouă lecție despre dezvoltare.
PE RÂND ÎN FIECARE SAT – ILUMINAT PUBLIC INTELIGENT
Curios mod de discuție. Tonul nu este rezervat, ci doar apăsător și apăsat, în același timp. După încrâncenarea cu repetiție din trafic, de la podul Mărăcineni, discuția din comunitate este o binevenită pauză de speranță și de aflare a unui alt fel de ritm socio-economic. Primarul Constantin Dumitru a dispus vreme de jumătate de ceas atribuțiile pe care le are fiecare angajat din sistemul gospodăresc local. Sarcini într-o primă zi de iarnă cu polei în cea mai dezvoltată comună din județul Buzău. Trebuie împrăștiat material antiderapant pe străzile comunei, spre exemplu.
Cu ochii pe telefon la fiecare apel primit într-o zi de iarnă cu condiții dificile de trafic, primarul din Mărăcineni acceptă provocarea de a povesti despre anul ce se dă alungat curând. 2021 a început cu un șoc economic pentru administrațiile locale – pe fondul pandemiei au fost aplicate înlesniri la plata impozitelor și taxelor, spune primarul Constantin.
Cu ceea ce avem trebuie să facem treabă, spune primarul comunei despre care aflăm că pariază pe schimbare către economia circulară și un pas important este iluminatul public – marele consumator de energie înlocuit cu iluminat inteligent cu lămpi ecologice care deja aduc un aport de 50 la sută economie la factură, spune primarul din Mărăcineni.
Deci, Potoceni, 2022. Și gata iluminatul public inteligent în comuna fanion a județului Buzău.
APEL FĂRĂ PRECEDENT AL PRIMARULUI DIN MĂRĂCINENI
Nu este nicidecum o pledoarie jurnalistică, ci boala grea de care nu ne dezbărăm nici atunci când ne învățăm cu viața bună dusă în condiții optime – avem servicii publice aproape de cota de lux, dar râvnim cu sau fără știință să ne batem joc de ele!?
Întâi enumăr serviciile publice ale comunei buzoiene etalon în plan județean și apoi explic – rețea de apă potabilă și de canalizare, infrastructură rutieră locală asfaltată 80 la sută, iluminat public inteligent aproape complet, grădinițe și școli moderne în fiecare sat, ba chiar grădiniță cu program prelungit la Căpățânești, biserici și capele și în curs de construcție o mănăstire la Potoceni, plus un proiect de anvergură lansat deja dinspre Vernești spre Mărăcineni și care privește alimentarea cu gaze naturale. Așadar nivelul de trai este unul ridicat la Mărăcineni, numai că și problemele de modă nouă apar, spune primarul Constantin Dumitru, spre exemplu canalizarea – serviciul cel mai dificil de dus în condițiile în care avem de-a face cu o comună care efectiv s-a dublat în pandemie!
Ce nu mai este necesar în gospodărie se aruncă în canalizare! Greșit, desigur! Vă aduc în atenție opinia specialiștilor buzoieni care ne atrăgeau AICI atenția cu privire la nesocotirea fiecărui gest al nostru, cu privire la comportamentul abuziv când vine vorba despre ceea ce avem și ni s-ar cuveni fără a ține însă cont de rigori și consecința aestora pe termen lung. În același ton, primarul Constantin Dumitru din comuna Mărăcineni arată cu degetul către locuitorii care scapă în canalizare prosoape, șervețele umede și alte o mie de lucruri folosite în casă!
Bătaie de joc! Rețineți, este bătaie de joc la adresa puținilor angajați ai serviciului comunal Mărăcineni! Plus costuri risipite pentru întreținerea stației de epurare a comunității.
SALUBRIZARE COERENTĂ
… căci în destul de puține comune buzoiene identificăm servicii de salubrizare bine puse la punct. Iată ce spune Constantin Dumitru, primarul din Mărăcineni despre acest serviciu desfășurat în comunitatea sa – se colectează sticlă din plastic, hârtie și sticlă de sticlă separat și gunoi menajer separat.
Există rezerve la capitolul resturi vegetale. Acestea ar trebui preluate de la populația care plătește în acest moment șapte lei de persoană lunar și dusă la rampa de gunoi a comunei despre care v-am scris AICI.
Primarul din Mărăcineni își păstrează o rezervă vizavi de resturile de la tomate, spre exemplu, fiind cunoscut că boala Tuta Absoluta sau Molia Tomatelor nu poate fi efectiv eradicată, ba în câteva zile poate distruge întreaga cultură de roșii, spun specialiștii în legumicultură.
GAZELE AU SCUMPIT TERENUL, DAR DUBLEAZĂ COMUNA
O realitate ușor de înțeles dacă ținem cont doar de numărul serviciilor publice pe care comunitatea Mărăcineni le are la dispoziție. Numai că, după ce a început efectiv amplasarea magistralei de alimentare cu gaze naturale dinspre Vernești către comună, dincolo de septembrie 2021, prețul terenului efectiv s-a dublat în zonele premium ale arealului.
Încă 600 de hectare de teren intravilan privat. Încă o comună, nu-i așa? Și mare parte dintre terenuri sunt pregătite de către proprietari fie pentru a construi case copiilor lor, fie pentru a vinde către muntenii sau orășenii Buzăului care aleg să locuiască la Mărăcineni – zona din care se ajunge în prezent mai rapid în centrul municipiului, decât din cartierele mărginașe spre același reper, spune însuși edilul Constantin Dumitru.
Deci, arată primarul Mărăcineniului, va trebui ca în viitorul apropiat fiecare sat să mai aibă câte o instituție de utilitate publică, dar și rețea de apă care deja avansează către 70 la sută din necesar, sistem de canalizare și serviciu de salubrizare, plus iluminat public și infrastructură rutieră despre care vorba este detaliată pentru că exemplul de pe strada Armoniei e greu de recompus în realitate.
Apel după apel.
Ultimul apel al primarului din Mărăcineni se referă la păstrarea curățeniei în comuna care se dezvoltă pe coloana vertebrală a unui oraș, însă niciodataă nu va avea pretențiile certficatului de naștere în acest sens. Tonul apăsat al primarului Constantin Dumitru s-a păstrat până la final de discuție.
APLOMB
Acolo unde nivelul de trai comportă alte măsurători, pretențiile locuitorilor sunt din ce în ce mai ridicate, însă factorii de civilizație par să se piardă pe drumul spre progres? Îndemnul primarului Constantin merge către omenie – calitate ce trebuie păstrată și de bogat și de sărac! Luați prin comparație nivelul de trai al vecinilor din orice punct cardinal doriți dumneavoastră și vedeți cum vă poziționați față de ei! Dacă sunteți cumva în minus purcedeți și cereți mai mult, însă întâi aveți grijă și de ceea ce vi se oferă fără a recurge la bătaie de joc! Nivelul de trai ridicat costă, dar nu apelați la risipă în mod nefondat! Poate există buzoieni cărora nu le curge apă potabilă la chiuveta din casă, poate nici grup sanitar nu au pentru că nici baie nu au și despre gaze au doar vagi idei că ar fi bune în locul lemnelor din ce în ce mai greu de procurat chiar și într-un județ cu 40 la sută munți!
La mulți ani confortabili, în curățenie și armonie, la Mărăcineni – comuna pe care dvs. ați dublat-o în pandemie!
Add Comment