Reportaj

Cooperativa cepei de apa de Buzau

Sa-i fiti alaturi lui Marius Lupu pentru ca impreuna doar cuvantul si calitatea legumelor va vor fi mai puternice intr-o piata a legumelor in care dicteaza inca produsele de import ...

Decembrie ne aduce daruri nebanuite si ne provoaca sa facem daruri atunci cand credem ca putem cel mai putin sa ne ajutam aproapele! In cea mai cuminte luna din an vin vesti cat pentru unul intreg! Sperantele devin fapte implinite in mod surprinzator, iar binele candva facut ni se intoarce inzecit in mod nebanuit! Sa-i dam lunii decembrie voie sa ne aduca bucurii, sa faca din sufletul nostru de adulti unul de copil bland care sta cu ochii jucausi la bradul impodobit de sarbatoare si sa lasam acolo, in cutiuta intima a fiecaruia dintre noi ceea ce este mai pretios: iubirea si pretuirea oamenilor.

Si pe masura ce timpul trece constat ca incep sa inteleg mai bine o comunitate cu coloana vertebrala urbana. Una care nu-si doreste in luna decembrie decat cadouri pe masura dezvoltarii din ultimii cinci ani: i s-a triplat numarul de locuitori, are toate, dar toate strazile asfaltate, iar pe cele din camp pietruite, detine retea de apa potabila pentru intreg arealul, iar canalizarea este si este ea dincolo de 80 la suta, nu includem in proportie proprietarii care pur si simplu nu vor canalizarea locuintei, si aspira in anul ce sta sa vina la conduca nou-nouta de alimentare cu gaze naturale!

Revin la Maracineni – comuna despre care va spun sincer ca ani de zile am tinut-o departe si am privit-o efectiv ca spectator pentru ca nu reusea sa-mi povesteasca! Incet-incet am poposit pe malul raului Buzau si am ascultat glasul bucatilor de pamant ce se rostogolesc dupa lovitura sapei care face loc legumelor in camp. Mi-am facut prieteni printre legumicultori si printre oamenii Maracineniului – comuna care urca demografic si economic mai ales in ultimii ani!

Normalitate: cadorui pentru toti copiii din scoli si gradinite

Astazi insa, zic ca e decembrie si daca tot vorbim la nivel national despre normalitate, iar eu o identific atat de greu, hai sa o arat cu degetul! Normalitatea gasita aici! Caci apriga imi e campania prin care incerc sa le spun conducatorilor de institutii buzoiene care doresc sa faca in aceasta luna campanii de binefacere ca oamenii in mare cumpana si nevoie tot anul trebuie asistati, iar in decembrie ar trebui cumva sa le intoarcem respectul si celor care muncesc minim opt ore pe zi! Sa le oferim cutia cu dulciuri si cozonac sau o punga cu carnati si celor care sustin statul zi de zi! Celor care nu se gandesc sa primeasca vreun cadou, ci mai degraba dau in continuare!

Copiilor normali cu doi parinti angajati full-time care invata bine, vin zi de zi la scoala si iau note bune, care nu supara dascalul si care sunt colegi poate cu copii ce provin din familii mai instarite. Sa le dam insa cadouri tuturor copiilor normali pentru care soarta nu e scrisa cu lacrimi de abandon sau lipsa de sanatate!

Si iata ca la Maracineni identific acest semnal: conducerea primariei le ofera in aceste zile tuturor celor aproape 1.000 de elevi din scolile si gradinitele din satele Capatanesti, Potoceni si Maracineni.

Administratorul comunei, Constantin Dumitru spune ca nu se face nicidecum diferenta: copiii sunt copii si bucuria sarbatorilor de iarna trebuie traita de toti!

Este singurul exemplu de astfel de normalitate pe care eu il cunosc in judetul Buzau, la nivel de comuna!

Legumicultori, uniti-va!

Suntem la Maracineni, bazinul legumicol cel mai important al judetului Buzau – celebru pentru cultivarea cepei de apa de Buzau si al verzei ideale pentru sarmalele acestui decembrie! Spuneam la inceput ca primim vesti nemaipomenite in acest decembrie predispus surprizelor!

Iar infiintarea primei cooperative agricole pe langa primaria din comuna este vestea excelenta pe care ar trebui sa o imbratiseze cei 460 de legumicultori din Maracineni! Administratorul primariei, Constantin Dumitru spune ca sunt facuti zilele acestea primii pasi, cei care se refera la constituirea acestei cooperative.

Cooperativa Maracineni are deja un lider, un tanar legumicultor – Marius Lupu, dar si cativa colegi de breasla care vor sa parieze pe iesirea din rand a acestui domeniu existent in zona de sute de ani, spune acelasi administrator.

In judetul Buzau exista o cooperativa in sistem privat, infiintata pentru a promova produse din ferme ale judetului Buzau. Unul dintre fermieri a avut ideea si se ocupa de partea de marketing. La Maracineni se va vorbi despre o cotizatie minima si suport categoric al primariei din localitate.

Cand spunem Maracineni nu avem cum sa nu ne gandim in mod logic ca acei trei kilometri care despart comuna de orasul Buzau stau la baza grabirii cumva a urbanizarii acestei zone. Mai punem la socoteala si toate facilitatile lumii moderne, zic despre apa potabila, canalizare, infrastructura rutiera si in viitorul apropiat gaze naturale si constatam ca toate aceste aspecte influenteaza decizia multor localnici de a nu mai cultiva legume. Constantin Dumitru detaliaza cu alte argumente.

Lupu striga adunarea

Asa si trebuie! Marius Lupu, presedintele acestei cooperative si lider al sindicatului legumicultorilor care se infiinteaza in acelasi timp cu Cooperativa Maracineni, trebuie sa strige adunarea in aceasta structura a tuturor cultivatorilor de legume: ceapa de apa, ardei, varza, tomate sau cine stie, ardei iute, cimbru – plante condiment atat de necesare dupa ce in octombrie 2019 patru producatori de carnati de Plescoi au primit indicatie geografica protejata la nivelul Uniunii Europene pentru producerea exclusiva a acestora folosind denumirea de Plescoi!

Toti legumicultorii Maracineniului pot adera la cooperativa care acum se construieste la primarie si care are deja un as in maneca fiind pe langa o institutie de utilitate publica. Asa ca l-am cautat pe Marius Lupu pe campul propriu de munca: gradina pe care mai sunt acum frunze ramase de la varza taiata si vanduta si langa gramada cu ceapa de apa pe care o pregateste de livrare unde poate sa o dea. Acesta este cel mai important aspect al intrarii sale in cooperativa: nu mai vrea negociere cu samsarii Romaniei si nici timp de productie pierdut in piete pentru a vinde ceea ce stie el cel mai bine sa produca: ceapa de apa de Buzau.

In gradinile Maracineniului, in timp de vara sau primavara si pana toamna tarziu am vazut si destui tineri care fie isi ajutau parintii, fie ei insisi aveau in administrare suprafete de gradini cu legume. Pe ei ar trebui sa-i aduca in cooperativa Marius Lupu si iata ce spune.

Cat am stat de vorba, tanarul Marius Lupu si-a tinut bine stranse manusile in maini si s-a uitat aproape continuu la gramada cu ceapa rosie de apa de Buzau – vedeta campurilor din Maracineni. Omul nu a catadicsit sa stea de vorba cu mine chiar langa solariile de pe care trebuie sa retraga folia avariata de vant si sa puna una noua, apoi sa semene trufandalele pentru Paste. Orizontul de munca al tanarului care si-a pus pe umeri o intreaga cooperativa este unul de anvergura, iar langa noi, sotia isi spune pasurile de om care munceste zi lumina, vara, in genunchi pe camp: vrea ca aceasta munca sa ii fie remunerata pe masura calitatii, adica in mod corect!

Regina salatelor. in bucatarii cu traditie

Si ceapa de apa de Buzau nu este vedeta doar a campurilor de aici, de la Maracineni, ci si a chef-ilor cu stele Michelin din Franta care o considera cea mai potrivita pentru salatele in mare voga acum in plan continental. Ceapa de apa de Buzau are o culoare placuta, nu este extraordinar de iute si este foarte suculenta.

Bucatarii francezi o iubesc tocmai datorita acestor calitati si o considera regina salatelor! Pentru legumicultorii buzoieni pasiunea pentru ceapa de apa a bucatarilor precum Raymond Blanc ar putea sa insemne iesirea dincolo de linia de vanzare in supermarketuri, in strainatate adica. Si Marius Lupu priveste spre acel orizont si crede in forta unei cooperative care sa-i uneasca pe legumicultorii acestei zone fantastice a judetului Buzau!

Vom sta aproape de sutele de gradinari ai Maracineniului care duc mai departe, intr-o lume moderna, high tech in ascensiune, pentru a va spune dumneavoastra, cititorilor de unde puteti cumpara varza cu foaia cea mai fina destinata sarmalelor, dar si ceapa de apa de Buzau care nu se hraneste chimic, ci din pamantul altfel de pe malul raului Buzau sau rosii traditionale cu gust de …. rosie! Sa-i fiti alaturi lui Marius Lupu pentru ca impreuna doar cuvantul si calitatea legumelor va vor fi mai puternice intr-o piata a legumelor in care dicteaza inca produsele de import crescute nu pe pamant ca la noi, ci pe strat de panza si apa sau cine stie cum!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole