Reportaj

Craciunul copilariei si colindele elegantei la Nehoiu

Nehoiu arata in aceste zile si ca poate avea voluntari, caci ei au pus umarul la darurile duse de Mos Craciun tuturor, ca poate darui si ca are o nota de eleganta specifica oraselor de munte care isi tin bine sufletul curat intre munti si ape curgatoare!

“Din cer senin/ se-aude-un cor divin”… si colindul fetei cu voce ingereasca isi continua drumul spre suflet. In catedrala sufletelor de munteni de sus, de la Nehoiu, in acest decembrie fara pic de zapada bucuria si-a luat cu ea sora-incatarea si au prins laolalta oamenii urbei intr-un moment realmente de sarbatoare. Primesc cu bucurie vestea ca orasul dintre munti a avut zilele acestea cele mai alese colinde din cate au putut rasuna peste judet la ceas de sarbatoare.

Au ei, nehoienii un fel anume de a iesi in fata cand te astepti mai putin sau cand toata cealalta lume face intocmai, insa fara a pune cantitatea necesara de suflet, oamenii acestia aduc in fata frumosul, ineditul si lucrul curat.

Peste intreaga Vale a Buzaului, pe 20 decembrie 2019, din Catedrala Sf. Gheorghe, din oras au rasunat cele mai alese colinde care ne inalta sufletul cu ocazia fiecarei sarbatori din an. Daca aici, jos, in orasul Buzau am devenit tristi cand am vazut ca alaiul de colindatori a fost cel mai mic din ultimii 10 ani, nehoienii s-au bucurat de trairi alese oferite in dar si de copii, dar si de tineri care au facut un obicei sa-i colinde pe oamenii de la munte din partea aceasta de judet.

 

Pe 20 decembrie, de la ora 17, in organizarea si cu sustinerea Primariei Nehoiu realul alai de colindatori sositi fie din capitala Romaniei, fie de peste munte, de la Gura Teghii au adus vestea ca sarbatorile de iarna nu inseamna bucurie materiala, ci simtire, incredere in divinitatea ce ne da de stire ca ne iubeste atunci cand suntem mai neputinciosi si bucurie de a purta costumul popular ori de cate ori avem ocazia.

In fapt, chiar vecinii de la Gura Teghii, imi povesteste de data aceasta nehoianul Teodor Cardei, cunoscut noua mai degraba drept temerarul muntilor care imbraca intreg continentul sau drept fotograful de la munte, decat povestitorul unei seri de colinde, imi povesteste, ziceam, au fost primii care au colindat in catedrala. Ansamblul Ciobanasul este cel mai longeviv grup de colindatori condusi de profesorul Filica Baroian, cel mai longeviv spun din zona Buzaului.

Povestitorul meu merge cu firul epic mai departe si arata ca profesoara Neluta Mirela Furtuna a adus in fata audientei corul Liceului Teoretic Nicolae Iorga din oras.

Un cor divin, imi spune in mod repetat domnul Cardei. Intr-o atmosfera care nu avea cum sa nu-ti placa, beneficiind si de calitatea acustica data de catedrala, nehoienii i-au primit din nou pe profesionistii colindelor, Corul Barbatesc Cantus Domini din Bucuresti dirijat de arhidiaconul Razvan Constantin Stefan. Invitatul acestui cor a fost tenorul Adrian Dumitru al Operei Nationala Bucuresti.

Inca din decembrie 2018, dupa prima reprezentatie a acestui cor bucurestean de inalta tinuta imi spunea Ionut Milea, primarul orasului Nehoiu, “momentul a fost impresionant, captivant, chiar te face sa simti ca exista colindele acelea minunate ale romanilor”.

Inainte insa de 20 decembrie, seara elegantei in plan judetean tinand cont si de locul ales pentru a colinda, dar si pentru oaspetii altfel de la Nehoiu, pe 8 decembrie a sosit in urbea de la munte primul Mos Craciun insotit de primarul Ionut Milea si de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu. A fost bucurie publica, descrie Teodor Cardei acest moment in care in afara de colinde in spatiul din fata celebrei case de cultura din zona a fost impartasita bucuria de a darui.

La cote si mai mari, si aici este musai sa spun ca nu a ramas copil cuprins in orice forma de invatamant la Nehoiu, dar si copiii talentati din ansamblurile folclorice ori din echipele sportive, dar si varstnicii singuri, nehoienii bolnavi si familiile defavorizate social, cu totii au primit de la Mos Craciun daruri neasteptate chiar acasa. Ionut Milea, primarul orasului arata ca Mosul darnic a primit ajutor de la 49 de persoane fizice si juridice din Nehoiu care au dorit sa ofere sponsorizari, dar si un aport substantial de la bugetul local pentru a oferi dulciuri, fructe sau jucarii copiilor, haine, alimente de baza, dulciuri si fructe si chiar electrocasnice adultilor aflati in nevoie. Si toate au fost duse chiar de Mos Craciun fiecaruia, aceasta fiind pana la urma cea mai mare si aleasa dintre surprizele lui 2019!

Impresionant tur de forta in luna cea mai frumoasa pentru sufletul oricarui roman! Nehoiu arata in aceste zile si ca poate avea voluntari, caci ei au pus umarul la darurile duse de Mos Craciun tuturor, ca poate darui si ca are o nota de eleganta specifica oraselor de munte care isi tin bine sufletul curat intre munti si ape curgatoare!

Pentru ca a luat parte la fiecare dintre actiunile descrise pe scurt am tinut sa-l intreb pe Ionut Milea in fapt pentru el ce este Craciunul? Si nu a ezitat in a raspunde:” Pentru adultul Ionut Milea sunt multe de spus, pe scurt este sarbatoarea copilariei, sarbatoarea care ma face copil in fiecare an, sarbatoare care oricat de rau a-i fi te face mai bun si te intoarce acasa, la familie!”

Sa ne invatam copiii sa daruiasca, sa aflam si noi ca Mos Craciun chiar exista intr-un mod neasteptat si sa ridicam ochii spre cerul care ne ocroteste si pe noi, dar mai ales pe cei dragi noua cu care de astazi impartim bucuria! Craciun lin in suflet!

Multumim pentru fotografii, Teodor Cardei!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole