Să fie 11 deja trecute bine spre mijloc de zi cu soare cât pălăria de vară a munteanului. Ba, se mai ascunde câtedodată și dă să lase loc ploii, dar munteanul care azi și-a pus pălăria a bună, cea din fetru, înalță rugă spre divinitate să-i lase ziua aceasta fără lacrimă din cer, deși i-ar fi tare bună și ploaia! Au secat izvoarele de suprafață și animalele cer apă. Nu doar ele, și oamenii. Bisoca își întinde deodată poienile cu brazde ce stau precum rufele în soare, mai apoi apar vălătuci și oameni care dau repede-repede să termine ca să fugă la festival! Deja, și căpițele de fân!
E ziua cea mare, a 21 din august 2022 și bisocenii doar azi își schimbă ritualul treburilor de pe lângă casă – mulg oile și vacile mai devreme, ba și încheagă laptele până pleacă, dau de mâncare păsărilor și închid ce e de închis ca de seară. Ei coboară toți, în pădure la Lacurile! Doi ani, pandemia de coronavirus i-a lipsit de bucuria revederii în pădure cu brâul lor de definit autenticitatea în plan național, cu fiii care-și programează concediul fix la mijloc de august ca să ia parte la sărbătoarea ce însuflețește comuna despre care poți uneori paria că nu ar mai fi tot acolo, pe coamele Munților Buzăului, așa de cuminte stă în treaba ei de zi cu zi. Și le mai vin bisocenilor în această zi oaspeți cunoscuți și o mulțime de necunoscuți care află despre ziua cea mare din Lacurile și țin musai să petreacă acolo.
Se vede chiar și pe drumul de urcat. Mașini ai căror șoferi mai trag pe dreapta și întreabă cât mai este până la Lacurile. Semn că merg Pe plaiuri bisocene, căci așa este numele sărbătorii de aici. În doar două ceasuri poienile de lângă Campusul Fundației Sf. Sava și drumul spre satul Lacurile se îmbracă în sute de mașini, în pădure călătorii lor petrecând cu bisocenii.
Singura sărbătoare populară prezentată de o fiică a satului
Drumul se mai și termină. O fi el drumul lui Ceaușescu, lung de jos de la Vintilă Vodă până aici unde e azi sărbătoare, lung de 24,5 kilometri, dar fiind pe el deschis un șantier de modernizare e greu de urcat. Azi, bun! Destul de bun! Dăm de puhoiul de mașini care se întinde deja și pe DJ 204C până înapoi spre Lopătăreasa. Slalom, atenție sporită și binecuvântări de la tinerii mai pătimași. Ascultăm și trecem! Până și celebra Adriana Antoni întreabă cum de vine atâta lume într-un sat de munte din județul Buzău? Multe ace au fost pierdute în pădure la Lacurile pe 21 august, așa de aglomerat a fost. Jandarmii au zis 5.000 de participanți, organizatorii au trecut spre 7.000. Nu a făcut cineva anume numărătoarea, dar mii, multe mii de oameni s-au prezentat la ediția cu numărul 53 a festivalului bisocean. Nici o altă adunare din județul Buzău nu reușește performanța aceasta! Și are, domnule, o atmosferă aparte!
Mariana Țicleanu și-a luat și în 2022 angajamentul nescris de a urca pe scenă și de a vorbi cât mai frumos posibil despre satul copilăriei, satul care a învățat-o să prețuiască portul popular și să iubească oamenii harnici de la munte. Așa a făcut și pe 21 august 2022, ba parcă a pus și emoție mai multă, ba și amintiri de acasă și nespus de multă gingășie ori de câte ori a chemat la joc copiiii satului Bisoca.
Mariana Țicelanu este interpretă de muzică populară, iar cu ocazia acestui festival devine singura prezentatoare din județ realmente născută în satul organizator al evenimentului. Fiica satului bisocean este și cea care îl anunță pe primarul Florin Stemate, care în modul său propriu, scurt și la obiect, declară cu bucurie deschisă sărbătoarea. Amfitrion bucuros de oaspeți, acesta a fost prezent la scenă cu ocazia fiecărui oaspete care a cântat sau dansat bisocenilor și musafirilor lor. Unul dintre aceștia, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre a venit azi cu gând să ajute la promovarea comunei cu rezervația de pin în mijlocul său.
Vom reveni la vicepreședintele CJB în următorul reportaj pentru că aportul său va fi unul important.
Anul acesta nu mai admirăm copiii pentru că știm clar că tradiția jocului și a portului popular nu se pierd la Bisoca, sunt dascăli în sate care predau cu mare blândețe și răbdare plăcerea de a arăta lumii ce valori are satul de graniță al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului. E zi de gală pentru seniori, însă îi lăsăm în mod special pentru un reportaj aparte ce ar putea urma. Specificăm un detaliu – pe 21 august 2022 au fost magistrali!
Scena din rezervația de pin de la Lacurile i-a primit cu drag pe oaspeții dansatori de pe toată Valea Slănicului, ba și din Vrancea, de peste munte, dar și pe interpreți aleși ai neamului care nu au ezitat să se bucure de frumusețile naturale ale Bisocii. Nici bura de ploaie nu i-a oprit pe iubitorii folclorului din admirație.
APLOMB
O cronică scurtă azi. Ieșim din pădure de la Lacurile, iar în spate o horă s-a strecurat printre pini. Tinerii Bisocii și prietenii lor s-au prins să joace pe muzica românească pură, nu pe ritmuri inventate pentru anul în curs sau pentru un sezon, ci efectiv pentru viața toată. Dacă salba de lacuri din pădure a fost prilej de selfie pentru tineri și de odihnă scurtă pentru părinții lor, festivalul a reintrat în legendă, acolo unde a fost înscris în urmă cu 53 de ani cu brâul bisocean!
Add Comment