Interviu

Dan Puric joaca astazi acasa

Iar acasa, spune Dan Puric, este acolo unde il gaseste pe Dumnezeu!

Buzoienii vor spectacole de teatru! Si vin la teatru! Indiferent daca teatrul este adus in sala sau in curtea institutiei autorizate, pe o terasa sau in sala cea mai noua a orasului Buzau care isi doreste sa creasca frumos cultura, in general, si spun despre Sala Maximilian.

Ba mai mult, intelectualii cuminti ai orasului vor sa aiba acces la evenimentele culturale de genul Festivalului de teatru romanesc Chisinau pentru Buzau! Nu au timp, in general sa-si procure bilete sau invitatii si cauta sa afle mai rapid informatia care sa le asigure un loc in sala. Si chiar merg! Ii ascult spunand cu entuziasm despre actual artistic si despre dorinta lor de a vedea acasa ceea ce in general Bucurestiul ofera.

Asadar, astazi, Festivalul de teatru Romanesc Chisinau pentru Buzau!

Si, probabil ca in cea de a treia zi de evenimente din cadrul festivalului, se vor aduna spectatori peste numarul admis in sala pentru ca pe scena Salii Maximilian din oras urca Dan Puric – o premiera pentru festival si o bucurie pentru actorul buzoian. Si, atentie, nu intarziati! Spectacolul este programat sa inceapa la ora 18!

Aceasta este precizarea cu care a intervenit Dan Puric in prezentarea evenimentului alaturi de primarul Constantin Toma, Petru Hadarca, directorul Teatrului National Mihai Eminescu din Chisina si senatorul Lucian Romascanu.

Ceea ce au observat mai ales iubitorii de cultura ,in general este deschiderea urbei catre iesirea sa din rand.

In acest fel, orasul de mijloc al tarii a ajuns sa conteze la nivel national, iar romani din diverse orase vin sa vada spectacole la noi, ceea ce a fost destul de dificil de realizat in perioada recenta, zic recenta insa dau inapoi minim 10 ani. Primarul Constantin Toma arata ca teatrul romanesc de pe ambele parti ale Prutului este iubit in zona noastra.

Cine-i asta?

Asa a fost intrebat un tata care l-a recunoscut in Italia pe actorul, eseistul si regizorul Dan Puric, de catre fiul sau. Fapt care ne arata, spune invitatul special al Festivaului de teatru romanesc Chisinau pentru Buzau, Dan Puric ca ne pierdem modele reale si ne agatam de modele trecatoare. La 60 de ani, buzoianul a ajuns acasa! Iar acasa, spune Dan Puric, este acolo unde il gaseste pe Dumnezeu!

Festivalul de teatru romanesc Chisinau pentru Buzau se afla astazi, 2 octombrie 2019, in cea de a treia zi de spectacole. Pe scena salii moderne a orasului Buzau, Sala Maximilian, se joaca de la ora 18, Acesti romani fantastici, o piesa scrisa si regizata de Dan Puric venit, iata pentru prima data ca actor-invitat de catre un primar al orasului in care s-a nascut. Cu toate acestea, Buzaul nu este vazut ca vibrand din Bucuresti si nici invers, spune actorul.

Astazi, Dan Puric va asteapta sa luati parte la un act artistic aparte, unul cenzurat in mod nefiresc in Romania si unic in acest moment in dramaturgia nationala.

Mereu zambitorul director al TNME din Chisinau, Petru Hadarca este incantat de colaborarea cu orasul Buzau si spune ca vine in premiera cu o piesa sustinuta temeinic de SUA si Uniunea Europeana.

A inceput sa existe constanta in actul cultural la Buzau,  a spus in a doua seara de festival primarul orasului Buzau, Constantin Toma.

Realitatea arata ca toate teatrele mari al Romaniei si invitati straini fac deja popasuri dese pe scenele din orasul Buzau.

Scopul declarat este de a se prezenta in fata unui public atent, activ si dornic de cultura!

Pe 3 octombrie, de la ora 18, in Sala Maximilian se joaca Carnavalul, dupa Ioan Luca Caragiale, scrisa de Alexa Visarion si jucata de actorii din Chisinau, de la TNME.

Vineri, pe 4 octombrie 2009, aceeasi actori moldoveni incheie Festivalul de teatru romanesc Chisinau pentru Buzau cu piesa Dosarele Siberiei, in regia directorului Petru Hadarca. Piesa jucata asadar in premiera in Romania si cu o incarcatura istorica deosebita!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole