Am in fata mea astazi trainicia si longevitatea, bucuria si surpriza, premiera si hazul de ceea ce e dificil. Prin ochii seniorilor de astazi, greul este in fapt un fulg pe care l-au tinut in palma minim 50 de ani. Toleranta si intelegerea celuilalt devin brusc cheia casniciei care in vremurile acestea moderne si-a pierdut din traditii, longevitate, valori si responsabilitati. E un fel de hora in care intri sa vezi cum e, te incurci la pasi si iesi pe margine, loc sigur. Numai ca acolo vine totusi cineva si iti da un cot puternic de te arunca in mijlocul horei. Si-ai vrea sa ramai si te mai prinzi o data, ba de doua ori in grupul de dansatori, si-ai vrea sa iesi din nou spre coltul pe care il stii ca fiind sigur. Orbirea modernitatii versus valorile casniciei traditionale care a ajuns la 50 de ani minim!
Cilibia de astazi imi povesteste cu gura pana la urechi despre oameni prinsi in hora casniciei atat de trainic incat dansul lor e lectie de viata! Si stau cu ochii pe usa sa vina primii mei interlocutori, participanti premiati in premiera in surda campie a Baraganului de un primar, tocmai pentru ca au reusit sa stea prinsi in casnicie macar 50 de ani! Ion Enache, primarul din comuna holdelor fara sfarsit si a celebrilor caramidari ai Baraganului este maestru al evenimentului si amfitrion desavarsit! Stie sa-si pofteasca oaspetii in sala, cu vorbe calde, le spune si o gluma care sa ii faca sa uite si din povara propriei varste, dar si de cea a neajunsurilor, in anumite cazuri. Astazi este un elf al lui Mos Craciun si vrea sa imparta un dar decis prin hotarare de consiliu local!
Ne-am trezit batrani!
Cilibia apare de fiecare data drept comuna din campia Baraganului care ar vrea sa spuna ceva nou strainului, insa o apasa insingurarea, poate povara geografica ori slaba populare. Sunt doar 1.800 si cativa de locuitori in comuna domnitei Cilibi, hangita care odinioara s-a oprit sa bea apa in Baragan si s-a indragostit de holdele dansate de vant intr-un ritm uniform, s-a stabilit in zona si a dus la formarea unei comunitati ce trebuie cercetata cu atentie pentru ca poate povesti si cu curaj, dar si in taina despre bogatia granelor, despre traditia caramizii din pamant ars, despre trufandalele primaverii, iar in vremea moderna despre a invata si nu a abandona scoala. Cilibia este una dintre comunele ce stau pe pungi valoroase cu gaze, insa oamenii ei se incalzesc si azi de la focul din soba ori primesc caldura dintr-o centrala moderna pe lemne sau curent electric. Ion Enache spune serios: orizontul ar fi de minim cinci ani pentru gaze, eu asa le-am spus oamenilor! Ar fi degraba totusi cinci ani! Si tine sa sublinieze: nu se mai incalzesc cu coceni de porumb sau alte resturi vegetale, sunt gospodarii si moderne, bine inchegate, ancorate in modern!
Primarul intra si iese din sala de clasa a Scolii cu clasele I-VIII Cilibia. Inainte de ora 11 apare si primul cuplu sarbatorit astazi! Dafina si Ghita Galateanu. Am sa aflu chiar din primul minut al prezentei aici. Nu am cum sa nu intru in vorba imediat ce le raspund simpaticilor batranei la buna ziua! Au venit primii, insa nu se aseaza pe primul scaun din fata, ci aleg mijlocul salii. Deja denota disciplina si respect. Doamna isi impreuneaza mainile in poala hainei de stofa verde si da sa sada cuminte. Domnul zambeste. Poarta fular de matase si haina de piele croita dupa modele vechi ale anilor 1950-1960! Intru in vorba fara mare efort. Asteptau parca.
Ne-am trezit batrani! 86 de ani, respectiv 91 de ani domnul Ghita, dintre care 66 de ani de casnicie. Filozofia unei intregi vieti care nu a avut tinta sa adauge ani, ci sa fie expresia normalului in casa si pentru copii! Timpul s-a scurs si in sala au intrat deodata inca vreo zece persoane, toate cu par incaruntit, dar cu zambet de bucurie pe buze. Este stiut faptul ca aceasta comunitate are un numar mare de romi, asa ca scrutez sala sa caut cupluri de etnie roma. Acum nici unul, insa cam in 15 minute intra Sotir si Manda, dar povestea armasarului care i-a facut sa aiba 10 copii zic sa o spun la final, in loc de colind, caci de, suntem la ceas de sarbatoare! Si sala aceasta tot in sarbatoare este.
In premiera sunt premiati longevivii in casnicie
Ca la un semn ma podidesc amintirile despre reportajele realizate la Cilibia de-a lungul a peste 15 ani. Si nu am langa suflet nici povestea cu bogatia in gaze naturale, nici recolta de cereale sau suieratul trenului la mijloc de sat, ci mainile care framantau pamantul intr-un iunie fierbinte. Langa un cuptor de ars caramida se foiau multe suflete. Acelasi primar ii intreba pe romi cati au venit azi la munca. Atunci am vazut doar mestesugul, astazi, uitandu-ma in lung peste cei 38 de seniori premiati pentru ca nu s-au gandit vreodata sa rupa casnicia, asociez imaginile si ma gandesc la trainicie! Oamenii din sala nu au muncit la cuptorul de caramida, ci mai ales la camp, in IAS-uri. Ion Enache, primarul Cilibiei parca imi continua povestea.
Scrie ea, Cilibia azi povestea de iarna in care Mos Craciun le aduce in dar seniorilor atentie si respect, dar si cate 500 de lei. Cei care au minim 50 de ani de casnicie exclusiv. Cine se gandea? Asa aud din sala cu seniori. Toti sunt atenti la ceea ce spune Ion Enache, primarul care primeste indemnul sa treaca si el nu de 50 de ani, ci de 100 de ani de casnicie. O doamna pusa pe sotii striga de mai multe ori ca bine ar fi ca inaintea fiecarui Craciun sa se gaseasca in sala aceasta ei, batranii curajosi ai casatoriei! Si edilul intareste indemnul femeii.
Azi sunt 19 cupluri, in 2020 cam cate ar fi? Cele 19 cupluri fac patru la suta din populatia totala a comunei Cilibia! E o lectie, imi spune de cateva ori primarul Ion Enache. O lectie vie! O lectie pentru cei care spun ca azi nu se mai poate! O lectie, domnule, o lectie! Edilul merge la fiecare cuplu si duce diploma, plicul cu bani si gandul bun! Ii urmaresc gesturile care arata apropierea de oamenii sai din comunitate, voiosia cu care le raspunde acestora si glumele doar de el si cilibianul din fata stiute! Pare el insusi un dansator care roteste o hora, dar nu a longevitatii in casnicie, ci mai degraba a comunicarii deschise cu oamenii din comunitate. Nu e veselie doar pentru ca suntem in zi de sarbatorire a seniorilor si in preajma celor mai frumoase sarbatori din an, cele de Craciun si An Nou, ci pentru ca asa sunt oamenii din aceasta zona! Fac haz de greutatile vietii cat sa poata merge mai departe! Ii dau bice si sunt aspri cu nefericirea si ii simt eu cum pariaza doar pe propria munca! Este o alta reusita a acestui eveniment organizat pentru prima data in Baragan, la Cilibia! Pe langa uimire, oamenii s-au bucurat ca se revad, ca mai stiu unii de altii si pot sa-si salute dintre cunoscuti. Eu primesc cu aceasta ocazie prilejul de a discuta cu o doamna care imprastie miros de parfum dulce in sala. Ma asez tacticoasa langa domnia sa si zic sa o iscodesc despre toleranta in cuplu. Imi propun asa pentru ca o vad extrem de voioasa cand consateanul o intreaba de sot: e ca la doi metri de ea si priveste din cand in cand peste oameni spre doamna sa.
Asa imi zic si eu uneori: ca nimerit este sa mai si glumesti! Devenim cu totii atenti: se deschid sticlele cu sampanie si cineva din sala este chemat sa sufle in lumanarile de pe tort. Ion Enache o roaga pe doamna cea mai apropiata de masa, insa militianul de odinioara, Ghita Galateanu face pasi rapizi la cei 91 de ani ai sai, si as crede ca este decanul salii, si sulfa cu o satisfactie de copil in lumanari. Se uita victorios catre reprezentantii administratiei locale si mai c-ar zice: am facut-o si pe asta! Primarul Ion Enache ii felicita si-i roaga pe seniori sa uite putin de ziua de post al Craciunului pentru a servi o felie dulce in cinstea curajului de a mentine in picioare casnicia minim 50 de ani!
Parca dau si eu sa-mi fac curaj si sa iau anii la numarat. Ma las pagubasa! In fata acestor campioni par la linia de start, desi nu este chiar asa. Totusi este de zis ca orice statistician roman arata ca longevivi ca varsta si trainici in cansnicie sunt in mod expres oamenii care locuiesc la munte, deci Cilibia bate statistica. Muntenii au avut si carne si paine, in istorie. Locuitorii campiei sarace au mancat mai ales legume. Si nu e pentru prima data cand Cilibia rastoarna statistici. Pe 13 martie 2019 ajungeam in satul de campie pentru a cunoaste o centenara. Culmea, cativa dintre seniorii de astazi sunt vecini cu doamna despre care am scris in reportajul https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/si-in-baragan-se-poate-trai-100-de-ani/. Azi i-am intrebat pe oameni despre centenara Maria Ceaus: e bine tare, iese la poarta, sta de vorba… Asa ca merg spre primarul Ion Enache si il rog pret de cateva minute sa lase oaspetii alesi pentru a discuta tocmai despre recordul acesta de la Cilibia: si multi campioni ai casniciei de durata si centenara si altii care bat la usa sutei de ani.
In clasa seniorilor din Cilibia intra corul elevilor scolii. E vremea colindelor si rar, daca nu cumva deloc, au parte acesti oameni de colinde cantata chiar in fatal or. Copiii aduc vestea ca sarbatoarea Craciunului este o binecuvatare in suflet, este dar divin si ca trebuie sa ne bucuram si sufletul! Seniorii murmura dupa copii, iar la final surpriza: micii colindatori canta in limba engleza. Batranii dau din cap a cinstire si bucurie.
Nu pot sa plec asa pur si simplu! Nu am cum! As pierde de fapt toata bucuria zilei de astazi. Ei, nici asa grava sa nu fiu! Ma intorc in sala de clasa. Cu cateva minute in urma, primarul Ion Enache a felicitat cel mai haios cuplu: Manda si Sotir. Dupa ce le-a urat sa aiba viata lunga peste cei 71 care sta sa-i implineasca barbatul in ianuarie 2020, imi spune ca este campionul numarului de copii: are 10! Va rog, sa mergem la Sotir, cel cu povestea despre un armasar nastrusnic! La propriu am sa aflu imediat.
Manda are cate un copil nascut in fiecare an. Cel mare are 42 de ani, cea mica 32 de ani. E vesela si zice ca ar mai fi vrut daca era tanara, acum nu ar mai alerga sa lege armasarul nicicum!
Cuminti, seniorii Cilibiei isi cauta drum catre casele lor. Pasii sunt grei la cativa dintre ei. Primarul ofera sprijin un brat si duce pana la strada pe vreo doi deodata. Ii aplauda si le mai lasa inca o data gandul sau sa le fie bine si sa le dea Domnul sanatate!
O zaresc pasind scurt pe Dafina Galateanu – doamna atat de bucuroasa ca a revenit in scoala in care a invatat sapte ani – o reala victorie pentru timpul sau! Si-a gasit azi scoala curata si moderna si mai ales calda. Pe atunci aduceau lemne copiii de acasa ca sa le fie si lor cald cat invatau sa scrie pe tablite. Cartea a ajutat-o sa fie demna, sa puna in practica o meserie – a fost croitoreasa – si mai ales sa aiba stil si eleganta, curaj si izbanda in viata!
Pentru mine doamna aceasta este definitia zilei in care Mos Craciun, ajutat de primarul Ion Enache le-a adus daruri seniorilor din Cilibia, dar si abilitatea edilului de a scoate din rand comuna in care Baraganul pare mai mult zalud si statornic, decat aducator de bucurii si dinamic!
Mi-am prins astazi de suflet crezul ca in cuplu in afara de tolerarea celuilalt, esential este echilibrul, fericirea de a fi si valorizarea omului cu care rupi zilnic bucata de paine pe masa!
Add Comment