Cu minim trei săptămâni mai devreme decât în 2022…
…urșii au pornit deja în căutarea hranei de lux, hrană dobândită abuziv din gospodăriile localnicilor din ultima comună montană înainte de județul Vrancea, una dintre cele mai afectate anul trecut de aceste atacuri care au pus în pericol inclusiv viața oamenilor de aici.
La Bisoca, gospodăriile cu animale domestice sunt vizitate inopinat din nou și sistematic de către urși.
Iată postări în mediul de socializare ale unor oameni din sate diferite ale comunei Bisoca.
Potrivit anpm.ro, în 2018 erau numărați 820 de urși, 247 de lupi, 153 de răși și 253 de pisici sălbatice. În 2022, raportul aceleiași instituții, Agenția pentru Protecția Mediului Buzău, arată că sunt 1008 urși, 265 de lupi, 138 de râși și 320 de pisici sălbatice. Specialiștii în protecția mediului au propus ca în sezonul de vânătoare 2021-2022 să fie recoltați 58 de urși de pe teritoriul întregului județ. Desigur, vânătorii asociațiilor de profil nu au reușit extragerea de pe fonduri a acestor exemplare în limitele prevăzute de autorizațiile de profil.
Și, așa cum declara AICI și AICI Dragoș Ștefănescu, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Profesioniști din județul Buzău și administrator de fond de vânătoare la Bisoca, autorizațiile expiră până se reușește identificarea cu exactitate a animalului sălbatic care a produs pagube în gospodăriile localnicilor. Chiar și în contextul noilor prevederilor egale.
Aceeași sursă, declara anterior că atacurile urșilor continuă, potrivit experienței anilor din urmă, până spre luna iunie. Acum, sătenii din Bisoca au semnalat minim șase atacuri soldate cu pagube materiale.
Potrivit primarului din comuna Bisoca, Florin Stemate, atacuri ale ursului au fost în satele Șindrila, Recea și Lopătăreasa. Animalul sălbatic a omorât cinci porci și o oaie cu mielul său. Miercuri, pe 29 martie 2023, comisia mixtă alcătuită din specialiștii instituțiilor abilitate și ai fondului de vânătoare din arealul Bisoca au alcătuit primele dosare pentru despăgubiri din 2023. Spre exemplu, un porc de circa 100 de kilograme pierdut de proprietar în lupta din cursul nopții cu ursul a fost apreciat pentru a fi despăgubit cu 1300 de lei.
Noile normative arată că după ce localnicul sesizează către primărie atacul și paguba produsă, în 48 de ore, medical sanitar-veterinar și paznicul de vânătoare validează evenimentul la fața locului, mai apoi se deplasează această comisie în satul respectiv, la casa bietului om. Desigur, actele de constatare nu au ajuns încă la șeful AJVPS pentru a vă detalia.
Interesant este că la Bisoca, spun localnici din sate ale comunei, oamenii au început să ia măsuri pe cont propriu, măsuri solide și care să țină departe de grajdul cu oi, vaci sau cotețul cu porci, animalul sălbatic aflat în căutarea hranei de lux. Localnicii și-au cumpărat garduri electrice, iar în jurul grajdului și al cotețului de porci au înșirat instalații de pom de iarnă pe care le țin permanent active. În variate situații, acestea chiar țin departe sălbăticiunile, urs sau chiar lup, de fermă.
Add Comment