Reportaj

De Ziua Mondială a Artei – Sofia Dominoschi, bursier Ion Andreescu, la Paris

Suita de evenimente cuprinse sub titulatura Ion Andrescu, marele pictor al Buzăului – reîntoarcere acasă, organizat în partea a doua a zilei de luni, 15 aprilie 2024 de către Primăria Municipiului Buzău în colaborare strânsă cu artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici din Buzău, plus o sumă impresionantă de specialiști naționali nu doar din curentul impresionism din pictură, ci din artă, per ansamblu, a fost încununată nu doar de lansarea ediției a doua a albumului Ion Andrescu al lui Radu Bogdan, ci mai ales de acordarea unei bruse în premieră.

Chiar de Ziua Mondială a Artei, detaliu care a lipsit totuși inexplicabil din discursurile oficialilor din mediul cultural județean sau național, unui copil i-a fost schimbat destinul în urma participării la un concurs – vârf al suitei de evenimente, organizate de Primăria Buzău și care au rolul de a populariza opera cu 230 de picturi ale lui Ion Andreescu, dascălul de caligrafie de la Seminarul Teologic, de la final de secol al XIX-lea, cel care nota cu un sfert din 0, zero, pe viitorii preoți nepricepuți în caligrafie sau desen. Despre amintirile încă prezente în arhivele Seminarului Teologiec din Buzău vorbește directorul Cristian Dima.

Așadar, notăm că în arhiva Seminarului Teologic sunt de identificat și poate cândva de expus caricaturi semnate de către marele pictor care astăzi a adus plus valoare la 150 de ani de la crearea curentului impresionist și în România.

Aflăm despre pictorul cu statuie în orașul Buzău că a fost dascăl la trei dintre școlile Buzăului, printre care și la Hasdeu, colegiul de top al municipiului. Iată, o parte a discursului-manifest spus pe ton echilibrat, deschis, fără tăgadă, cu emoție vădită doar în mesajul final de către directorul adjunct al Colegiului Național B.P.Hasdeu, prof. Anca Florea.

Manifest. Poate cea mai elocventă oglindă publică despre ceea ce este azi Colegiul Național B.P. Hasdeu – nu impresie, ci relație personalizată, spune profesorul Anca Florea.

Despre pictorul Buzăului au vorbit preț de două ceasuri la Galeriile de Artă Ion Andreescu variate personalități ale artei naționale, de departe cea mai palpabilă pare să fie opinia decanului artiștilor plastici, Gheorghe Ciobanu care spune astfel.

La polul opus, tânărul dascăl al Liceului de Arte Margareta Sterian, Raluca Trufin notează amintirea despre Ion Andreescu așa…

Conturăm cumva finalul din arealul Galeriilor de Artă din Buzău, evenimentul central care l-a avut printre participanți și pe senatorul Lucian Romașcanu, de două ori ministru al Culturii.

Finalul suitei Ion Andreescu de la Buzău a fost realmente scris pentru Sofia Dominoschi, eleva din clasa a XII-a B de la Liceului de Arte Margareta Sterian care a câștigat concursul Ion Andreescu, organizat de către Primăria Buzău și colaboratorii din domeniul artei naționale.

Sofia și tatăl său, profesor și el la aceeași unitate de învățământ, însă prezență discretă la evenimnet, Ciprian Dominoschi au primit unul lângă celălalt vestea spusă chiar de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, artizan al acestui tip de evenimente ce pun Buzăul pe harta angajamentelor culturale de viitor, în plan național.

La final am discutat cu primul bursier Ion Andreescu susținut de către Primăria Municipiului Buzău întocmai cum se întâmpla în 1878 chiar cu pictorul impresionist Ion Andreescu, adică autoritățile ce conduceau atunci Buzăul îi ofereau dascălului o bursă la Academie Julian din Paris, iar acesta prindea aripi și expunea alături de nume mari precum Manet, Monet sau Renoir și se împrietenea cu Nicolae Grigorescu. 10 ani de triumf și 230 de picturi cu semnătura Ion Andreescu. Pe 22 le puteți admira până pe 28 aprilie 2024 la Galeriile de Artă Buzău. Sunt originale scoase autorizat din colecțiile Muzeului Național de Artă.

Revenim la Sofia Dominoschi, eleva de la Arte pentru care viața s-a schimbat de azi. Umăr la umăr cu tatăl său, prof. Dominoschi, Sofia a stat de vorbă cu noi. Și tatăl, desigur.

Expoziția fotografică Ion Andreescu din pasajul Unirii este una pe o perioadă nedeterminată, la dispoziția trecătorilor.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole