Ce spuneti a sosit cumva vremea in care turismul buzoian sa-si scuture mantia de mare anonim si sa straluceasca in lumea buna europeana cel putin? Poate incet-incet se va intampla, important este ca pasii mici au fost deja demarati.
Incerc sa va spun astazi nu povestea, ci lucrul concret pe care il observ deja de ceva vreme in actiunile pe care le demareaza autoritatile de la nivel judetean. In mod exact, ma refer la pretul pe care incep sa-l puna reprezentantii Consiliului Judetean Buzau pe moneda numita turism. In fapt, insumate: promovarea traditiilor, scoaterea in prima linie a evenimentelor culturale a mesterilor populari si producatorilor traditionali din teritoriu, dar si parteneriatele internationale pe care le consolideaza aceasta institutie arata ca succesul poate fi obtinut prin iesirea de nisa in turismul mare. Tocmai de aceea, in mod clar, si recenta prezenta a grupului de specialisti ai CJ Buzau la targul de turism de la Bilbao din luna mai a acestui an.
Deci, Buzaul si-a invatat lectia iesirii din rand si deja joaca o carte la nivel inalt: Buzaul se orienteaza catre a doua cea mai populara tara din lume din punct de vedere turistic! Daca in Franta intra in fiecare an peste 60 de milioane de turisti, Spania se poate lauda si ea cu circa 50 de milioane de calatori. Judetul Buzau este deja celebru in zona Rioja, Palencia fiind capitala regiunii cu acelasi nume. Zona este situata in nordul Spaniei la 750 de metri altitudine si este celebra in turismul mondial prin statuia ridicata in 1931 si numita Statuia Cristo del Otero intruchipandu-l pe Iisus cu bratele deschise – a doua astfel de statuie din lume dupa cea din Rio de Janeiro, statuia din Palencia fiind construita in stilul celor din Egipt. Raman in zona despre care citesc in documentarele virtuale si mai spun ca majoritatea turistilor care aleg nordul Spaniei vor sa vada Palatul Guvernamental din Palencia, biserici si manastiri ale zonei. De retinut, ca din milionul de romani emigranti in Spania si aici intalnim din forta de munca pierduta de tara noastra. Peste o suta de mii de suflete romanesti!
Introducerea a fost necesara pentru a intelege din start scopul vizitei consulului roman la Bilbao, buzoianul Marian Popescu, a primului roman primar in Spania – Aurel Truta din Parama de Boedo, a deputatului Adolfo Palacios Rodriguez si a inca sase primari din proximativ aceeasi zona cu cea coordonata de romanul ambitios. Delegatia a intrat in Sala Gheorghe Filipescu a Consiliului Judetean aducand cu ea acel aer parca asteptat de orice roman impovarat in primul rand de munca multa remunerata slab si de reusita redusa in tara natala: aerul celor care au incredere ca ceea ce fac este cel mai bine, ca este in folosul oamenilor pentru care lucreaza si ca se poate si mai mult decat au reusit pana acum.
Gazda a delegatiei in calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu a pus mai degraba accent pe rolul infratirii dintre doua zone ale Europei sa ne uneasca si mai mult pentru ca practic facem parte din aceeasi mare familie europeana. Asa cred ca vom putea realiza mai multe lucruri impreuna cu comunitatea de acolo. Si, desigur a subliniat cu un exemplu personal aspectul bunei relationari. Si anume, vizita pe care i-a facut-o acestui primar roman din Spania cu ocazia unui 1 Decembrie – zi nationala a Romaniei cand in casa lui Aurel Truta era marcat momentul special cu o masa traditionala romaneasca. Poate ca nu este prea tarziu si poate ca este bine sa ne aducem aminte sa ne iubim tara si sa promovam traditiile, inteligenta noastra si istoria, iar lucrurile mai putin bune sa le discutam in familie si atat.
Coordonator al discutiilor, primarul Truta de fel din Alba Iulia, a explicat pe un ton degajat, dar responsabil fata de ceea ce inseamna sa fii primar intr-o tara straina, ca romanii sunt prezenti in Palencia si ca sunt apreciati de spanioli. In acelasi ton, consulul roman la Bilbao, Marian Popescu vorbeste despre demersuri pe care doreste sa le faca in Romania pentru ca mai multe judete ale tarii sa se infrateasca desigur cu regiuni din Spania: In urmatoarea perioada o delegatie de la Buzau va fi prezenta la Bilbao, iar pana la finele anului sper sa realizam infratirea Constantei cu zona Cantabria! Deschidem astfel orizonturile de colaborare si marsam pe doua institutii care pot colabora!
Extrem de punctuali, ancorati in mod absolut in lucruri deja facute sau concrete, spaniolii vorbesc despre cat de multi bani a primit tara lor prin proiecte europene, spune deputatul Rodriguez si accentueaza pe zona Palencia care si-a dezvoltat in acest fel turismul montan. O minge extrem de bine plasata la fileu pentru presedintele Neagu care, desigur, prezinta mai mult decat bine zona din nordul Buzaului – zona montana care poate prelua modelul: Avem in nordul judetului Buzau o zona montana care asteapta cam de multa vreme sa fie exploatata si cred ca a venit in sfarsit momentul sa fie vizitata si admirata. Iata un prim pas pentru o viitoare colaborare intre comunitatile noastre!
Desigur, partea romana si-a invitat oaspetii dupa momentul oficial in care primarii din Palencia au oferit un cadou simbolic autoritatilor romane: machete ale palatului administrativ al regiunii – el insusi obiectiv touristic extreme de cautat de pasul calatorului si, la randul lor au primt daruri emblematice de la responsabilii buzoieni, au fost invitati spuneam la Muzeul Judetean Buzau pentru a vedea centrul de informare turistica – punctul zero, daca este sa ne gandim ca este chiar in orasul Buzau, al turismului care trebuie sa creasca mare! Poate nu cat cel din Spania, insa sa treaca de 500 sute de mii de turisti pe an dornici sa se aventureze spre exemplu pe cel mai nou traseu montan al judetului – 35 de km de drum forestier intre Gura Teghii si Varful Penteleu! Si lista cu frumusetile naturale ale judetului Buzau ar putea sa umple cateva pagini de articol!
Zona spaniola Rioja reprezintă un model pentru turism care ajuta foarte mult comunitățile locale, o adevărată gradina plina de frumuseți si bunătăți, începând cu renumitul vin de Rioja. Ținutul Buzăului, si chiar întreg județul, spre comparație, oferă atât de multe obiective turistice, încât ti-ar trebui o săptămână sa te bucuri de toate cele ce putem oferi noi pe aceste meleaguri.
Un obiectiv ca cel prezentat mai sus, cu o țintă de 500.000 de turiști, este un vis extrem de frumos. Măcar de am primi 100.000 de turiști (cca 500 de turiști pe zi in sezon), cu o medie de cheltuieli de 100 euro pe zi si cu o medie de cinci zile (adică 50.000.000 euro), cred ca ar face mult mai mult decât orice politica de protecție sociala.
Pentru asta este nevoie de investiții in infrastructura, locuri de campare, refugii turistice, spatii de cazare clasificate, dar mai ales in sistem agroturism, acasă, alături de familiile din mediul rural, cu obiceiurile si tradițiile lor. In Spania, in orice sat găsești o unitate de cazare, cel puțin un restaurant si un spațiu de agrement, majoritatea construite cu fonduri europene, iar rețeaua de drumuri, sigur este de invidiat.