La mijloc sunt zeci de mii de buzoieni care au nevoie de apă potabilă și canalizare. Ei sunt cei care de fapt așteaptă de atâta vreme să trăiască în condiții civilizate, nu în condiții exagerate, de lux! Vor să aibă apă de băut în mod curent. Și mai vor și canalizare! Și pentru câteva zeci de mii dintre ei se apropie de final și așteptarea aceasta.
Ei sunt cei mai răbdători! S-au descurcat inclusiv cărând apă cu cobilița ori acceptând chiar și să fie luați în chip de râs pentru că au aflat și despre unda de speranță - în satul lor va fi construită rețea nouă pentru ca apa să curgă premium!
Se opune cineva?
Aveți în fața dumneavoastră o masă rotundă. Cu pași mici, mereu adăugați și în strânsă dependență unul față de celălalt, în circa două luni am adus la aceeași masă a comunicării cei mai importanți și determinanți factori ai desfășurării celui mai mare proiect cu finanțare europeană destinat infrastructurii de apă și apă uzată din România! Tratați și citiți acest reportaj ca fiind masa comunicării, iar pe rând fiecare reprezentant vă va spune ce presupune PARADOXUL CALVINI atunci când apa trebuie prețuită!
ARGUMENT
Toate formele de viață au nevoie de apă și dacă nu o primesc suficient, acestea sunt în pericol de moarte. Numeroase dispute politice se centrează în jurul apei, iar americanii au ajuns să o tranzacționeze pe bursa de pe Wall Street tocmai pentru a-i arăta prețuirea în fața consumatorului. În unele locuri de pe pământ este considerată un lux, în altele este incredibil de ușor de obținut și ajunge, desigur să fie risipită. Există vreo substanță atât de necesară existenței noastre precum este apa?
OMUL ARE NEVOIE DE APĂ!
De la această rațiune simplă aducem din nou în atenție o sumă impresionantă de puncte de vedere, toate cu putere de decizie în sinuoasa problemă a aplicării finanțării istorice în domeniul infrastructurii apei în județul Buzău printr-o finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare al UE în valoare de 292 de milioane de euro, finanțare ce are deja lansate în licitație trei dintre cele mai importante contracte.
Continuăm așadar PARADOXUL CALVINI – APA, MĂR AL DISCORDIEI – subiect dezvoltat pe larg în acest reportaj cu aproape o lună în urmă. Punem într-un singur reportaj subiecte de sine stătătoare pe care le-am putea prezenta independent, însă acum este nevoie să auzim pe rând punctul de vedere al conducerii Companiei de Apă Buzău, al câtorva dintre primarii care reprezintă comunitățile în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008 pe problematica apei, inserăm observația și solicitarea unui consilier local din Calvini care a dorit să se exprime pentru că 4.700 de vecini de-ai săi – adică locuitorii comunei sale de origine – au nevoie de apă, apoi primim steag de pace de la președintele Consiliului Județean Buzău și punem punct cu multiple consecințe economice pe termen lung – în situația cea mai gravă- spre exemplu, după modelul drumului comunal 59 finanțat prin Sapard la Lopătari și pentru care și azi plătește primăria, împreună cu un secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene care coordonează POIM-ul de la Buzău.
Întâi respirăm: este o documentare jurnalistică dificilă și îndelungată! A necesitat răbdare și ascultare a tuturor părților implicate pentru un singur scop – apa să ajungă la zeci de mii de buzoieni din 23 de localități care vor beneficia de lucrări în domeniul apei potabile și apei uzate datorită sacului imens cu 292 de milioane de euro obținut din fonduri europene!
ISTORICUL COLABORĂRII COMPANIEID E APĂ CU COMUNA CALVINI
Am găsit în comuna calvinenilor de odinioară ajunși pe malul Zeletinului tocmai din Ungaria, astăzi comună a 4.700 de oameni care se împart cam jumătate-jumătate în români și romi, după cum spunea în reportajul precizat mai sus chiar primarul Valeriu Bîtu, am găsit, ziceam, împărăția apelor de munte. Oriunde întorci privirea, aici vezi apă curgând. O privire nu în detaliu arată că rețeaua de furnizare a apei potabile este poate cea mai precară din județ – înșiruire de țevi despre a căror vârstă nu se poate vorbi cu exactitate pentru că au fost informații diferite. Fix pentru că este în acest stadiu, în urmă cu ani buni, fostul primar al Calviniului, Nicolae Curelea a decis delegarea serviciului de apă potabilă către Compania de Apă Buzău, operator regional, scopul, fiind modernizarea infrastructurii de apă. Primul și poate cel mai așteptat punct de vedere este al conducerii Companiei de Apă Buzău. Însuși directorul general al companiei, Simona Săvulescu ne prezintă istoricul colaborării cu această comunitate.
Ideal este să ascultați atent următorul insert audio pentru că la Calvini suma necesară pentru o rețea corespunzătoare de furnizare a apei potabile se ridică la 12 milioane de euro! Numai că nu putem discuta individual despre Calvini, zona este un nod pentru numeroase comunități precum Viperești, Măgura, Chiojdu, Pătârlagele și Nehoiu. Ascultați prezentarea directorului general al CA Buzău!
Proiectul buzoian în domeniul infrastructurii apei finanțat prin POIM- Programul Operațional Infrastructură Mare – cuprinde contracte de sine stătătoare grupate pe tipuri de acțiuni și nicidecum nu geografic, spune Simona Săvulescu. Iată detaliile!
Revin cu informația care spune că, în teren, în comuna Calvini am văzut una dintre cele mai primitive rețele de furnizare a apei potabile. Informația este validată și de directorul general al CA Buzău care prezintă întocmai starea acestei rețele așa cum a fost ea descrisă în documentul public numit studiu de fezabilitate al megaproiectului finanțat prin POIM. Deci, așa era la preluarea de către CA Buzău rețeaua de apă din Calvini! Ascultați!
Ce au făcut mai departe specialiștii CA Buzău? Cu așa o rețea primitivă și lipsită de infrastructura cerută de rigorile din prezent a putut fi totuși furnizată apă potabilă? Directorul Săvulescu spune detaliat cum s-a intervenit în acest sistem – în primul rând au fost montate stații de clorinare pentru că sursele nu sunt izolate sanitar, accesul animalelor fiind liber spre acestea. Ascultați dvs. restul intervențiilor realizate în timp!
Până aici am prezentat un istoric al activității CA Buzău în Calvini. În reportajul de aici, una dintre cele mai mari nemulțumiri a primarului Valeriu Bîtu era faptul că, în fapt, angajații operatorului regional de apă nu au făcut în timp mai nimic pentru rețeaua de apă din areal. La bani mărunți aflăm dacă au fost sau nu făcute cheltuieli pentru zona de pe malul pârâului Zeletin. Ceea ce urmează să auziți face parte din documente scrise ce au fost trimise în luna octombrie 2020 și consilierilor locali și conducerii comunei Calvini, spune Simona Săvulescu! Ca să aflați cât costă un metru cub de apă potabilă, dar de fapt cât plătește consumatorul ascultați și înțelegeți dvs.!
Acum, de la directorul CA am mai înțeles așa – din 2017 începând, de la preluarea de către CA Buzău, an de an aici au fost înregistrate pierderi economice. 83 la sută în 2020. Totuși, cum rezultă cei 12 lei pentru fiecare metru cub de apă tratat și furnizat către populația din Calvini?
Calvini are 1.269 de gospodării. La rețeaua de apă sunt racordate 1.144 de gospodării, însă facturi primesc doar 563! Detaliază Simona Săvulescu!
Deci, obiectivul este ca sută la sută din populația comunei să aibă apă potabilă. Așa spun normele europene în domeniu vizavi de orice așezare de oameni. Ca urmare a numeroaselor cauze precizate anterior – plecând de la rețeaua de furnizare precară, forajele de pe domenii private și până la facturarea apei doar pentru 563 de consumatori din 1.144 racordați, din 2017 și până în prezent, spune directorul CA Buzău, pierderile nu au coborât sub 80 la sută!
Adică, din 100 de mc de apă consumați – 80 rămân neplătiți!
CARE SUNT INVESTIȚIILE CE VOR FI FĂCUTE PRIN POIM LA CALVINI
25 de kilometri de rețea de distribuție. 13 foraje noi de apă potabilă. O gospodărie nouă de apă. Un rezervor de înmagazinare. Foraje la peste 200 de metri adâncime. Mai sunt, însă ni le spune imediat reprezentantul operatorului regional de apă cu care purtăm în continuare discuție.
NERĂBDAREA ESTE O STARE COMUNĂ
Auzim imediat declarația directorului general al CA Buzău care spune că nici angajații acestei instituții nu mai au răbdare să treacă mai repede la implementarea proiectului început în acte în 2016. Aceeași nerăbdare, vă aduc aminte, a manifestat-o și primarul comunei Calvini Valeriu Bîtu și este unul dintre motivele acestui blocaj aparent din această zonă.
Interesant este că în luna decembrie 2020 au fost deschise ofertele licitației începută în septembrie 2020 pentru contractul numărul 6 – contract ce vizeaza tocmai lucrări ce pornesc din arealul Calvini. Iată ce s-a întâmplat!
POIM-UL DIN BUZĂU ESTE ÎN DERULARE!
Afirmația îi aparține, desigur directorului general Simona Săvulescu. Aceasta spune clar că acest megaproiect al județului Buzău a pornit deja!
În același timp, interesant este să comparăm puțin ceea ce primește județul Buzău prin POIM cu ceea ce se întâmplă în alte județe datorită operatorilor de apă de acolo. Sunt 45 de operatori în domeniul apei în România. Știți câți s-au implicat să primească finanțări prin POIM? Nici eu. Ne spune directorul CA Buzău.
6%. Atât trebuie să dea înapoi județul Buzău prin toate instituțiile implicate în această finanțare prin POIM către UE. Din totatlul de 292 de milioane de euro. Suma imensă explică și analiza detaliată pe fiecare contract din proiect și cele 13 clarificări pentru care Comisia Europeană a solicitat detalii. Ascultați!
Avem de-a face în mod clar cu un proiect finanțat cu 292 de milioane de euro dintre care 6% de la părțile publice implicate la nivel județean și restul, suma cea mai mare de la UE. Proiectul este în derulare, cu un constructor implicat în contractul pentru zona Rm. Sărat și cu o repetare a licitației pentru contractul de lucrări nr. 6 din arealul Calvini-Valea Buzăului. În fapt, nu este important că o unitate administrativ-teritorială se retrage din ADI2008, ci care vor fi consecințele pentru toate cele 23 de localități beneficiare ale finanțării POIM – urmează din nou alți ani de studii de fezabilitate, proiectare, verificare, așteptare, dar peste toate vor fi oameni care nu vor mai avea apă de băut în perioada verii și exemplificăm clar cu zona Mărunțișu.
Peste toate, directorul CA Buzău vede pacea și speranța. Deși, vorbim despre sume imense ce ar putea fi compromise, există și raza de liniștire.
UNDE A GREȘIT COMPANIA DE APĂ BUZĂU?
Pentru că există și așa ceva. În reportajul anterior, edilul calvinean imputa angajaților CA Buzău lipsa de comunicare. Puțin mai târziu vom vedea că același lucru este spus și de consilierul local Nicușor Hagiu din Calvini, om de-al locului. În același timp, oamenii din comună cu care am discutat nu știu decât o singură variantă a problemei pentru că alta nu le-a fost prezentată.
Simona Săvulescu recunoaște că instituția pe care o reprezintă are greșeala insuficientei informări despre ceea ce prevede acest proiect, ce pași au fost realizați, dar mai ales care sunt beneficiile oamenilor care acum beau apă din cea mai rudimentară rețea din județul Buzău ar fi trebuit clar prezentate locuitorilor. Ascultați așadar!
APA DIN CALVINI ESTE POTABILĂ
Un singur aspect mai trebuie dezvoltat- potabilitatea apei care ajunge la robinetul calvinenilor. Desigur, despre acest aspect tot directorul general al CA trebuie să vorbească.
HAGIU – CONSILIERUL DIN CALVINI CARE VEDE NECESITATEA POIMU-ULUI PE APĂ
În mod surprinzător, imediat ce a fost publicat reportajul PARADOXUL CALVINI – APA, MĂR AL DISCORDIEI am ajuns să discutăm cu Nicușor Hagiu, consilier local la Calvini.
Vădit preocupat de viitorul comunei de origine în care s-a întors să locuiască după o carieră frumoasă în randul Armatei Române, Hagiu vorbește clar despre continuarea parteneriatului în ADI 2008 astfel încât lucrările prin POIM să aducă apă potabilă de adâncime și de calitate tuturor celor 4.700 de locuitori, nu doar pentru o parte atât de mică, așa cum este în prezent – 1.200 de gospodării, dar numai 1.144 racordate dintre care doar 563 care plătesc facturi de 12,5 lei lunar, adică un consum de 2,4 mc de apă potabilă, în sistem paușal, cât se consideră că ar consuma o singură persoană în 30 de zile.
Important este să-l auzim pe Nicușor Hagiu cu punctul său de vedere despre proiectul POIM și implementarea la Calvini! Imediat!
Detaliem acum poziția consilierului local din această comunitate despre greșelile pe care consideră că le-au făcut angajații CA Buzău lăsând astfel liber la speculații pe subiect.
Întotdeauna este bine să asculți opinii diverse dacă sunt și bine intenționate. Nicușor Hagiu are și recomandări pentru specialiștii CA Buzău, parteneri în acest proiect de anvergură.
În octombrie 2020, către conducerea locală din Calvini – consilieri locali și primar erau trimise, spunea anterior Simona Săvulescu înștiințări despre stadiul proiectului POIM. Au ajuns acestea la destinatari, domnule Hagiu?
PRIMARII BUZOIENI, FOC ȘI PARĂ
… și tot nu este exprimată integral nemulțumirea acelora cu care am discutat vizavi de situația neplăcută dată de dorința de retragere din ADI 20008 a comunei Calvini. Ce-i drept, primarul Valeriu Bîtu a folosit de fiecare dată cuvântul dacă atunci când a vorbit despre retragere, lăsând ca posibilă îndreptarea situației. Totuși, de ce sunt supărați primarii buzoieni? Doar cei ale căror comune vor avea parte de lucrări prin POIM – 17 localități cu infrastructură de apă potabilă și 18 cu canalizare, în total însă 23 de localități pentru că unele au ambele servicii finanțate.
În mod clar de contractul numărul 6 axat pe Calvini depinde și zona Cislău pentru canalizare și apă potabilă într-un sat. Dumitru Mitroiu, primar de o viață aș spune vede așa situația!
Ce pierde Cislăul? Cât nu poate gândi înveteratul edil din această comună montană care și-a pus la punct prima dată infrastructura de apă, prima dată când a devenit primar.
Spuneam că în total sunt 23 de localități buzoiene care vor trece până în 2023 prin lucrări finanțate prin acest POIM. Nu pe Valea Buzăiului, ci pe Valea Slănicului – toate, mai puțin o mică parte din Săpoca și Mărăcineni, așteaptă ca barajul de la Cireșu să fie decolmatat și modernizat pentru ca la Cernătești și Beceni, spre exemplu, să nu mai fie blocaje în furnizarea apei potabile pe timp de secetă, așa cum a fost în 2020.
L-am întrebat pe Viorel Moldoveanu, primarul mânzăleștean despre situația în cauză. Iată răspunsul!
Mânzăleștiul ce pierde? Viorel Moldoveanu nici nu gândește că ar mai putea aștepta cineva alți ani buni până la o altă finanțare.
OMENII SUNT FOARTE UȘOR DE MANIPULAT
O spune chiar președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, următorul partener de discuție în sinuoasa problemă pentru că el este președintele ADI 2008, dar și personajul care deține un steag al păcii, din prima calitate menționată.
Îl întrebăm întâi care este importanța proiectului POIM pentru tot județul Buzău prins în contractele de finanțare. Iată declarația!
Vorbim cu un președinte de consiliu județean, deci cu omul cel mai indicat să ne spună cât ar costa în prezent înființarea unei rețele de furnizare a apei potabile într-o comunitate cu peste 4500 de locuitori?
Nu ocolim să punem în discuție cu președintele CJ și intenția posibilă a comunității Calvini care duce la blocaj în implementarea proiectului POIM. Petre Neagu identifică astfel problema! Ascultați!
Cu sau fără asemănare cu acțiunile de campanie electorală, discuția cu locuitorii comunității are numeroase conotații pentru președintele CJ Buzău care spune franc – oamenii sunt foarte ușor de manipulat!
Ridicăm steag de pace! Petre Emanoil Neagu promite clar medierea a ceea ce se întâmplă de data aceasta pe problema apei din Calvini către județ!
Cel mai important din acest reportaj este chiar să ascultați ce spune fiecare interlocutor contactat. Sunt informații hotărâtoare pe care le înțelegeți doar dacă le auziți de la aceștia! Inclusiv reluarea promisiunii că președintele CJ Buzău va face pace!
STATUL ROMÂN ÎI VA TĂIA TOATE FINANȚĂRILE
Auzim imediat declarația secretarului de stat Cătălin Bălan din Ministerul Fondurilor Europene care știe extrem de bine situația fiecărui proiect finanțat prin POIM în România. Bălan confirmă că proiectul de la Buzău are asigurată finanțarea! Ascultați!
Totuși, dacă o comună iese dintr-o astfel de asociație care și-a dat acordul pentru așa o finațare grozavă pentru o parte bună din județ ce i se poate întâmpla? Cătălin Bălan spune clar – statul român îi va tăia toate finanțările!
Punem răul înainte și considerăm acțiunea efctuată – o comună buzoiană iese din ADI2008 în afara faptului că va compromite finanțarea europeană ce alte efecte ar fi? Secretarul de stat Cătălin Bălan le enumeră imediat!
SECRETARUL DE STAT BĂLAN VINE LA CALVINI
În două ore poate veni la Buzău pentru a discuta detaliat cu reprezentanții comunității Calvini despre proiectul POIM prin care în această zonă vor avea loc lucrări în valoare de 12 milioane de euro. Cătălin Bălan arată că vrea să discute chiar în ședința de consiliu local această situație!
APLOMB
La mijloc sunt zeci de mii de buzoieni care au nevoie de apă potabilă și canalizare. Ei sunt cei care de fapt așteaptă de atâta vreme să trăiască în condiții civilizate, nu în condiții exagerate, de lux! Vor să aibă apă de băut în mod curent. Și mai vor și canalizare! Și pentru câteva zeci de mii dintre ei se apropie de final și așteptarea aceasta.
Ei sunt cei mai răbdători! S-au descurcat inclusiv cărând apă cu cobilița ori acceptând chiar și să fie luați în chip de râs pentru că au aflat și despre unda de speranță – în satul lor va fi construită rețea nouă pentru ca apa să curgă premium!
Se opune cineva?
Add Comment