Are rost să mai vorbim despre importanța apei de băut în viața noastră? Verile recente ne-au făcut să înțelegem cât de limitată este această resursă, dar și cât de importanți sunt actorii din industria apei. Interesantă este istoria care ne spune că în lungul apelor curgătoare s-au format civilizațiile. Oamenii s-au așezat și au îmblânzit apa, au creat tehnologii să și-o aducă mai aproape, apoi au făcut în așa fel să le fie mai ușor să o care, pentru ca în final apa să fie un singur trup cu omul și mereu lângă el.
Totuși, apa încă ne este accesibilă, deci ne mai permitem să nu ne pese de ea! Campanii de conștientizare ne vorbesc despre drămuirea apei, însă le auzim și … le uităm esența. Uităm și de sumele imense care se investesc în toată Europa, dar și la noi, în județul Buzău pentru ca apa să fie accesibilă tuturor și canalizare să aibă fiecare gospodărie în parte în cele din urmă. Din păcate, de bucuria aceasta au parte doar 35 de localități buzoiene unde furnizează cele două servicii singurul operator regional din județul Buzău.
Să pornim prezentarea infrastructurii operatorului Compania de Apă Buzău, a buzoienilor, care duce apa în casa a 264.070 de locuitori ai județului Buzău!

AVEM PESTE 1.500 DE KM DE REȚELE DE APĂ POTABILĂ. În timp ce 20% din apa dulce a planetei provine din Lacul Baikal, iar România este considerată o țară europeană cu resurse suficiente de apă dulce, 42,38% sunt resurse interne regenerabile din care doar 2,20% folosește din acestea, pentru că toată punga bună de apă de băut a țării este slab gestionată sau haotic, fragmentată local și nemodernizată, arată diferite analize internaționale, amenințarea secetei este iminentă și deja măsurată pe hărțile specialiștilor în domeniu. Sunt doar o parte dintre resursele acestea interne regenerabile, țara noastră bazându-se, ca și județul Buzău, de altfel, pe sursele de adâncime, mai puțin pe lacuri, spre exemplu. Este un aspect care pune semn de alarmă pentru perioada de secetă ce se instalează deja din această perioadă și are vârf la mijloc de vară – mai ales că resursele din adâncuri au secat și ele sau sunt compromise chimic din diferite motive, primul fiind agricultura excesiv chimizată.

Apa potabilă este esențială, dar ea este resursă limitată, din ce în ce mai puțină. Compania de Apă Buzău furnizează apa potabilă în județul Buzău, în 35 de unități administrativ-teritoriale, aceasta fiind extrasă 94% din surse subterane. Apa ajunge în 157 de foraje și 59 de drenuri, iar doar 6% provine din surse supraterane, din trei lacuri de captare.

Sunt 167 de kilometri de rețele de aducțiune prin care este pompată apa brută, tratată mai apoi în 58 de stații de dezinfecție și 53 de stații de tratare.
139 de rezervoare înmagazinează zilnic, în județul Buzău, în cele 35 de UAT-uri, între 362.000 de metri cubi de apă și 480.000 de mc de apă potabilă. Apa de aici este pompată prin 46 de stații către, nu mai puțin de 1.553 de km de rețele de distribuție și transport.

65.736 de branșamente sunt contorizate 99%. Un gigant al apei spre care se îndreaptă în acest moment majoritatea primarilor de comune din județul Buzău, însă, așa cum am scris AICI , problema este dată de prezent – adică, în prezent, comunele respective nu au certificate propriile rețele de furnizare sau nu au deloc rețele.

264.070 de buzoieni primesc apă prin cei 1.553 de km de rețele din structura CAB!
15 din 35 AU ȘI SISTEME DE CANALIZARE. O realitate ce repede se poate verifica în teren, deși, în multe cazuri hârtiile, adică actele, contrazic reporterul. 35 de UAT-uri sunt în operarea CAB, iar dintre acestea doar 15 au și serviciu de canalizare. Potrivit informațiilor oficiale de la departamentul de comunicare al CAB, aproape 26.000 de racorduri preiau ape uzate pentru 168.798 de locuitori!
Impresionant este că în structura CAB intră deja 436 de km de rețele de canalizare, iar apele uzate ajung în 15 stații de epurare. În cazul apelor uzate funcționează 76 de stații de pompare în aceste 15 UAT-uri cu sisteme de canalizare funcționale și certificate, desigur, ținând cont că le are în dotare un operator regional considerat a fi unul de top la nivel național, iar detalii aflați AICI.

MUNICIPIUL BUZĂU, O ENTITATE SEPARATĂ. Compania de Apă Buzău are în derulare 10 contracte de lucrări cu peste 300 de milioane de euro obținute prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare. Primul dintre contracte vizează chiar municipiul Buzău care trece prin refacerea infrastructurii de apă și canalizare pentru prima dată de la înființare, în mod absolut. Din 60 de foraje, desigur de mare adâncime este extrasă apă potabilă pentru orășeni. Cele 60 de foraje sunt active și ajung până la 150 de metri, iar altele două sunt în conservare. Apa brută este tratată în municipiul Buzău, în stațiile de tratare Sud, Est, Crâng și Zahăr. Sunt 10 rezervoare ce înmagazinează 25000 de tone de apă. Doar patru stații de pompare și 34 de hidrofoare pompează prin 211 km de rețele de distribuție apa spre buzoieni.

În total, în municipiul Buzău sunt deservite d ecătre CAB 16.078 de branșamente pentru 122.963 de locuitori.
În același context urban, 121.573 de locuitori ai municipiului Buzău beneficiază și de serviciile de canalizare, cu un număr total de racorduri de peste 15.000. Apa uzată e pompată prin patru stații și prin 159 de km de rețele de canalizare. Totul ajunge în imensa Stație de Epurare a Municipiului Buzău, despre care am scris AICI.

APLOMB. Un colos! Un colos din industria apei, la Buzău. O companie bine structurată care deja face pe lângă pionierat național pe diferite paliere, cum ar fi pierderile de apă, se fortifică pentru a uni un sistem de furnizare a apei potabile și al apelor uzate extrem de fragmentat. Județul Buzău deține un operator regional care pune în practică împreună cu actuala conducere a Consiliului Județean Buzău un proiect istoric – alimentarea cu apă potabilă a unei părți importante din teritoriul județului cu apă de munte, din barajul Siriu. Un apeduct pentru care se rescrie un proiect gândit în 2008 și pentru care se caută finanțare pe măsură. Totul ca locuitorii județului Buzău să nu ajungă să drămuiască apa în mod absolut!

Add Comment