Reportaj

Drum în lucru la Mărăcineni, pentru magistrala de gaze

Drumul de câteva sute de metri care va intra în istoria celei mai dezvoltate comune din județul Buzău pentru că va fi drumul gazelor naturale de la Mărăcineni se încarcă acum pe încă 20 de metri cu balast. Angajații Primăriei împrăștie cu lopețile pe margini și care cuprinde cu privirea gunoaie le aruncă rapid în mașina adusă special pentru această activitate.

                    ●Potrivit www.anre.ro, în județul Buzău doar 33 de localități – însemnând efectiv sate sau orașe, cum e cazul municipiului Buzău, sunt conectate parțial sau integral la rețeaua națională de alimentare cu gaze naturale.

                    ●Singura comună în care a fost demarat proiectul de alimentare cu gaze naturale este Mărăcineni.

                    ●Pe malul râului Buzău, autoritatea locală pregătește în aceste zile drumul de aproape un kilometru pe care se va lucra din 17 ianuarie 2022 pentru ca magistrala să ajungă în câteva luni la ieșirea din satul Potoceni spre Valea Slănicului.

◙ Pregătiri pentru realizarea unui vis început în urmă cu 30 de ani

Vântul și-a întețit curajul de a lovi peste făpturi, locuri și lucruri. Sunte cele mai reci zile din 2022, an ce se anunță a fi unul fără precedent, realmente remarcabil. Cel puțin pentru comunitatea de gata 16.000 de locuitori din Mărăcineni va fi anul realizării visului demarat în urmă cu 33 de ani și n proiecte scrise și rescrise, actualizate și adaptate vremurilor și conducerilor politice și economice din fiecare perioadă în parte – proiectul de alimentare cu gaze a comunei Mărăcineni!

În teren, între Vernești și Mărăcineni au fost demarate în ultima parte din 2021 lucrările de înființare a magistralei de transport a gazelor naturale, iar detalii puteți citi AICI.

Astăzi, la doar câteva zile trecute din 2022, pe una dintre străzile comunei agitația nu vorbește despre o lucrare de întreținere, una curentă sau vreo extindere a rețelei de canalizare, ci mașini și utilaje ale Primăriei Mărăcineni caută drumul spre zona dintre grădinile Potoceniului.

Primarul Constantin Dumitru este printre angajații care adună gunoaie și resturi din plastic rezultate din amenajarea grădinilor cu legume sau îndepărtează pietrele de mari dimensiuni din calea utilajelor.

Menționam din nou că suntem în arealul principal cu grădini de legume de pe raza comunei Mărăcineni. Pe această parte a râului Buzău, autoritatea publică locală pregătește drumul de maxim un kilometru pe care vor trece de luni, 17 ianuarie utilajale firmei care se ocupă în primă fază de amplasarea țevii de gaze.

Între două indicații date echipei de lucru, primarul Consatntin explică.

Înțelegem din părțile audio că șantierul a avansat dinspre Vernești, conducta principală fiind în punctul Brădeanca de unde se va continua efectiv cu subtraversarea pe sub canalul energetic, apoi pe sub albia râului Buzău și ulterior pe sub liniile de înaltă tensiune de la Vernești.

În apa Buzăului, specifica primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru se va săpa la 70 de metri adâncime și mai apoi va fi amplasată a doua cea mai lungă magistrală de gaze naturale din România, construită sub apă, cu o lungime totală de 800 de metri.

Lângă primarul comunei campioană județeană în ceea ce privește pașii efectuați în mod concret pentru alimentarea cu gaze naturale a gospodăriilor sale se află stiva cu țevi ce vor alcătui tocmai magistrala care va face subtraversarea.

Aceeași sursă a precizat concret că zilele acestea utilajele Primăriei Mărăcineni au balastat drumul dintre satul Potoceni și zona ultimelor case din comună pe DJ 203 K unde va fi înființată SRM – stația de reglare-măsurare gaze naturale. Acțiunea de balastare vine dinspre autoritatea locală din Mărăcineni către firma care va acționa pentru înființarea magistralei de gaze naturale ca o formă de ajutor pentru muncitorii care ar fi fost nevoiți să lucreze din 17 ianuarie 2022 prin noroi, pe câmpul de la Potoceni. În acest fel, preciza primarul Constantin, șantierul va merge mai rapid.

La mijlocul drumului amenajat cu balast, primarul comunei Mărăcineni arată spre fântâna din care își udă oamenii locului grădinile. Aflăm imediat povestea ei.

Utilajele intră și ies. Drumul de câteva sute de metri care va intra în istoria celei mai dezvoltate comune din județul Buzău pentru că va fi drumul gazelor naturale de la Mărăcineni se încarcă acum pe încă 20 de metri cu balast. Angajații Primăriei împrăștie cu lopețile pe margini și care cuprinde cu privirea gunoaie le aruncă rapid în mașina adusă special pentru această activitate.

Vântul nu iartă nici cauzele bune. Și nici frigul ce impune tăcere peste întindere. Zarea este deranjată doar de sunetul utilajelor care încă duc lupte cu noroiul din spatele satului Potoceni.

Azi, a fost desenat drumul gazelor naturale spre Mărăcineni – proiectul de 9,3 milioane de lei pus în realitate de către Asocierea Comesad Ro, lider, Comesad Energo SRL, asociat și Revicond Canaltech SRL, subcontractant.

◙APLOMB

În spate se ridică bucăți de pământ sparte de vreo sapă în vara anului trecut. În față, însă apar ultimele case din satul Potoceni, sat ce încheie comuna Mărăcineni.

În acest loc va exista stația de reglare-măsurare a gazelor naturale din magistrala de gaze naturale a acestei așezări. O comunitate ce-și stratifică nivelul de trai către confort și independență și care, în mod evident va vrea din ce în ce mai mult! Dar, poate cu măsură!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole