Interviu

Drum lin, doamnă doctor Barna!

Condoleanțe familiei și aminitiri demne de ținut în memoria recentă a multora dintre noi! Am fi putut numi puținele rânduri Moștenirea Barna, însă am devenit senisibili la cuvintele bune, cu efecte pozitive asupra unei părți a societății. Încercăm prin eforturi nebănuite să anulăm ce este bun, chiar și când omul își petrece zilele din urmă pe acest pământ, dar puține sunt persoanele publice ale ultimilor 30 de ani, din spațiul buzoian care să influențeze efectiv prin caracterul, poziția fermă și cuvântul spus o singură dată. Îi enumărăm aici pe Octavian Bâgiu, atunci la Camera de Comerț, celebrul domn Burducea de la SDN, azi DRDP, Drumuri Naționale adică, sau directorul de la Agricultură, apoi prefectul Gabriel Balaban. Galeria aceasta trebuie să o includă și pe medicul Mariana Barna, dispărută în urmă cu așa vreme puțină, dintre noi.

Condoleanțe familiei și aminitiri demne de ținut în memoria recentă a multora dintre noi!

Am fi putut numi puținele rânduri Moștenirea Barna, însă am devenit senisibili la cuvintele bune, cu efecte pozitive asupra unei părți a societății. Încercăm prin eforturi nebănuite să anulăm ce este bun, chiar și când omul își petrece zilele din urmă pe acest pământ, dar puține sunt persoanele publice ale ultimilor 30 de ani, din spațiul buzoian care să influențeze efectiv prin caracterul, poziția fermă și cuvântul spus o singură dată. Îi enumărăm aici pe Octavian Bâgiu, atunci la Camera de Comerț, celebrul domn Burducea de la SDN, azi DRDP, Drumuri Naționale adică, sau directorul de la Agricultură, apoi prefectul Gabriel Balaban. Galeria aceasta trebuie să o includă și pe medicul Mariana Barna, dispărută cu puțină vreme în urmă, dintre noi.

Tratez informația decesului medicului Mariana Barna prin filtru jurnalistic. Rar întâlnim în prezent specialiști cu funcții publice atât de prompți și disponibili în a informa masa mare a buzoienilor, prin mijloacele pe care noi, reprezentanții mass-media le avem. Niciodată nu repeta vorbele transmise pentru că nu era necesar și, tot niciodată, nu trebuia să revii la biroul directorului de la spitalul comunal Smeeni, al dr. Barna, da, pe atunci, tot pentru că nu era necesar. Era punctuală, concretă, fermă, deschisă la comunicarea care astăzi se pare că a atins apogeul intuit puțin după anul 2005 de medicul Mariana Barna tocmai prin acuratețea comportamentului față de oameni și date la care obliga din mers, efectiv. Ani buni am scris în presa buzoiană pagina de sănătate, iar medicul Barna era acolo număr de număr uneori.

Statistica medicală, chiar statistică medicală era, cu perioade de comparat, afecțiuni și persoane, dar și zone bine punctate care, căci mi-am adus aminte, puneau în balanță pe atunci consumul de apă potabilă din Bărăgan, de la Smeeni și până în Pogoanele și cu toate comunele limitrofe, spre exemplu, și cu acela din familiile cu copii mici din arealul Mânzălești-Lopătari. Substanțe din agricultură versus sare.

Medicul Barna apărea ca un pionier al iluminării prin informații ce nu ajunseseră până atunci la buzoieni.

Am reîntâlnit-o într-un scaun de consilier județean. Din dreapta sălii Gh. Filipescu a Consiliului Județean vocea medicului Barna se auzea rar, însă atunci era și ascultată, validată și deloc comentată. Exemplul este însuși Spitalul Smeeni – marea bătălie a vieții ei!

De la transformarea din 2011, transformarea sau închiderea multor spitale buzoiene, la liga premium de azi. Este Moștenirea Barna cu o contribuție importantă a nu mai puțin celebrului medic Celine Toader.

Vocea clară, caldă, cunoscătoare și mereu prezentă se va auzi multă vreme pe holurile Spitalului Smeeni.

Doamnă doctor Mariana Barna, odihnă veșnică!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole