Reportaj

Drum unic al apei potabile în Bărăgan – investiție de peste șase milioane de euro, la șase luni distanță de finalizare

Dintre toate, APEDUCTUL poate fi notat ca fiind megainvestiția din capital propriu a instituției ce derulează, deopotrivă și 10 contracte de lucrări finanțate european prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare, în valoare de 358 de milioane de euro, lucrări de apă potabilă sau canalizare și de care vor beneficia în final locuitorii a 57 de localități ale județului Buzău.

O linie.

Apeduct Compania de Apă, decembrie 2023
Harta Apeduct 2021

O linie pe harta județului Buzău a fost în 201. Azi, tot o linie, pe sub pământ însă, sub forma celei mai mari magistrale de transport a apei potabile de la Lipia și până în miezul Câmpiei Bărăganului buzoian, la Amaru – comuna cu apa cea mai rea din arealul nostru. O linie care însă a ajuns să coste 6,4 milioane de euro, adică 32 de milioane de lei. Și specialiștii de la Consiliul Județean Buzău știu despre nevoia de apă în comune, în anumite situații există și linii de finanțare pentru anumite componente ale sistemelor de apă.

APEDUCTUL=32 de milioane de lei=26.000 de locuitori ai județului Buzău (16%)=61 de kilometri de conductă.

Pentru www.buzaulinreportaje.ro acesta este cel de-al unsprezecelea reportaj în care redăm nu doar ideea, linia, adică startul acestui proiect, ci am mers de la Săhăteni – prima comună ce a beneficiat de apă potabilă bună, în premieră în istoria sa modernă, apoi la Amaru – comuna pentru care a fost, de fapt gândită magistrala, și unde am văzut oameni care stau la coadă cu bicicleta încărcată cu bidoane din plastic pentru a lua apă dintr-o fâmtână cu apă ceva mai bună, însă nici ea în standardele prevăzute de legile apei. V-am adus de fiecare dată elementul de noutate, inclusiv povestea acestei linii trasată în 2018 pe harta județului de către Simona Săvulescu, persoana out of the box, cum a numit-o în conferința de presă de încheiere a anului 2023 inginerul Răzvan Isopencu pe actualul director general.

Așadar, ancorarea în eveniment aceasta este – conferința de presă susținută la sediul Companiei de Apă Buzău de către directorul general Simona Săvulescu, Dragomir Văsii, director economic, Cristina Nedelcu, director investiții și Răzvan Isopencu, director tehnic. Un an 2023, potrivit declarațiilor acestora cu o sumă impresionantă de investiții, unele poate fără precedent, spun oficialii CAB, investiții despre care specificăm acum doar numărul – 300 de lucrări în 35 de unități teritorial-administrative.

Dintre toate, APEDUCTUL poate fi notat ca fiind megainvestiția din capital propriu a instituției ce derulează, deopotrivă și 10 contracte de lucrări finanțate european prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare, în valoare de 358 de milioane de euro, lucrări de apă potabilă sau canalizare și de care vor beneficia în final locuitorii a 57 de localități ale județului Buzău.

Revenind însă, la subiectul prezent, iată cum argumentează directorul general al CAB, Simona Săvulescu ideea magistralei de transport a apei potabile ce pornește de la Lipia, comuna Merei, spre Amaru – miezul arid, păcătos și cu apă nici de băut și nici de tratat al câmpiei dătătoare însă, de cereale.

Scriam, că este reportajul cu numărul 11 despre drumul apei de la Lipia la Amaru, pe magistrala ce scrie istorie la nivel național, nu doar local – astfel de construcții doar în zona Iașiului, dar pe granița cu Republica Moldova, au fost realizate în perioada modernă a domeniului apei. Revine directorul general al CAB cu explicația ce ne arată necesitatea înființării apeductului spre Amaru, cu pornire de 52 de km în 2018 și cu finalizare la 61 de km, în 2024. Ascultăm!

O linie pe hartă. Este leitmotivul reportajului. Pentru locuitorii dintre Săhăteni și Amaru este însăși linia dătătoare de viață.

Un director general care intră evident în istoria apei din județul Buzău și care spune în revista CAB Ne pasă de apă, revista lunii decembrie 2023, că determinarea cu care lucrează în acest domeniu al apei deja 27 de ani, iar din 2019 conduce această instituție, determinarea scriam, este ceva firesc.

Tot determinarea de a da maxim de calitate profesională a pus în practică proiectul apeductului despre care ing. Răzvan Isopencu precizează în conferința de presă anuală a CAB, că o parte din cel mai fragmentat sistem de furnizare a apei din România, acesta al nostru din județul Buzău, alcătuit din nu mai puțin de 49 de stații de tratare a apei și alte 56 de stații de dezinfecție, va fi puțin unificat datorită celor  61 de km de transport ai apeductului. Argumentul vine de la inginerul CAB.

Istoria celei mai mari investiții din capital propriu, din existența CAB, duce mereu la linia de pe hartă, semn că devenirea Apeductului este cea mai importantă. Directorul tehnic al CAB, Răzvan Isopencu.

La bază, motivul înființării acestei magistrale pentru transportul apei potabile de la Lipia în Bărăgan a fost alimentarea comunei Amaru, zonă despre care v-am relatat AICI. Acum, informațiile vin sub o altă formă chiar de la Răzvan Isopencu.

Apeductul – magistrala pornită pentru 52 de km, însă actualizată la 61 de km de conductă și pentru alte localități precum Breaza și Năeni sau Glodeanu Sărat are azi un motto…

Dacă se poate, de ce nu…, dar efortul investițional al acestei instituții, operator regional în domeniul apei pentru 35 de UAT-uri din județ, ar fi avut nevoie de sprijin economic și de la alte foruri, însă nu a fost concretizat așa ceva. Așa se face că, spune directorul tehnic al CAB, la acest moment actualizarea Apeductului arată astfel.

La unison, directorul general Simona Săvulescu și directorul tehnic Răzvan Isopencu concluzionează.

În mod evident, ca jurnaliști vom fi prezenți și la momentul în care pe conductele locale de furnizare a apei potabile de la Amaru va curge apă bună de băut provenită din sursa Lipia, sursa și punctul de pornire al Apeductului. Directorul tehnic al CAB a arătat că finalizarea Apeductului este preconizată pentru iunie 2024.

Județul Buzău are nevoie de sisteme nefragmentate pentru transportul și furnizarea apei potabile, iar profesioniștii prezenți la această conferință de presă a CAB au avansat o a doua magistrală cu punct de pornire din barajul Siriu. Despre acest subiect, aflăm detaliile oferite deja în câteva zile, deși AICI puteți citi o avanpremieră.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole