Reportaj

E un privilegiu sa locuiesti la Maracineni

Interesant sa aflu in premiera pentru ultimii as zice 15 ani ca intr-un sat al judetului Buzau sporul natural are drept atu numarul de nasteri in pofida celui al deceselor. Nu-i asa?

Izolarea in starea de urgenta data de pandemia de COVID-19 se dovedeste a fi profitabila in mod limitat pentru romanul invatat sa alerge! Din izolarea de acasa lumea mare devine mai buna, mai dreapta, mai harnica si mai responsabila. Dar unghiul din care privim este unidirectional si nu are decat argumente individuale, nicidecum rupte din realitatea vazuta. Asa ca, zic din nou curaj, ziua de astazi trebuie sa etaleze munca in teren! Observam, probam, prezentam si vorbim despre normalitatea de care ne este dor.

N-as vrea sa fiu chiar asa de cruda, dar ia spuneti cum ar fi sa coborati din blocurile turn de la iesirea din oras si sa o luati la pas, da la pas, pana la primele dealuri din zona Maracineni, cele dinspre Potoceni? Sa stiti ca dupa multi ani chiar miroase a primavara! Totul a prins miros placut: pamantul arat scoate abur si miros de grau rascopt; brazda intoarsa si pe care in toamna s-au copt rosii acum miroase a legume puse sub capac jumatate de ceas si lasate in plata lor impreuna cu un praf de sare si o frunza de dafin; aerul de deasupra lumii acesteia de langa oras are el insusi miros de iarba verde cruda, iar la Maracineni nu am mai simtit asa ceva de ani buni de zile. Izolarea are parti realmente spectaculoase, insa cand s-o termina revine poluarea masiva dinspre oras?

Pasii mei spun astazi despre o normalitate desfasurata in stare de urgenta, ceea ce in putine judete ale Romaniei este de gasit. Comuna Maracineni si-a diminuat ritmul, dar a pastrat viata normala ca masura de dezvoltare. Regasesc astazi Maracineniul ca pe un hub al propriei comunitati, un loc ce-ti pune la dispozitie toate conditiile, doar performant sa fii! Spatiu de colaborare si coworking numai cetatenii sa prinda curaj si sa parieze pe propria dezvoltare!

Hubul Maracineni

Despre performanta voi scrie atunci cand conducta galbena va tranzita localitatea si ii voi spune administrare perfecta a comunei de langa oras. Si nu ar mai fi mult pana cand vor fi gaze naturale in gospodariile maracinarilor! Intrebarea este la ce nivel va trece dupa aceea comuna Maracineni?

Astazi aud din drumul judetean zgomot inspre dealul Potoceniului si grabesc pasul sa identific sursele, dar si scopul acestora. Un labirint de drumuri se intersecteaza, merg paralel sau rasar dintre siruri noi de case.

Privit de sus, satul acesta, la baza cu legumicultori get-beget, este un tablou cu case noi, caci refacute nu prea am identificat in zona aceasta. In jurul lor drumuri deocamdata din piatra sau drumuri din pamant pe care se lucreaza, care vor prinde puterea pietrei si care, desigur, isi asteapta randul la asfaltare intr-un orizont de timp.

In saloptele albastre care deja au devenit eticheta vestimentara pentru administratorul comunei Maracineni, Constantin Dumitru coordoneaza echipele din teren impartite in mai multe zone ale satelor Potoceni si Capatanesti si mentine treaza vigilenta de lucru a muncitorului de pe autogreder: drumurile trebuie asezate pana la limita cu fiecare teren privat in parte. Cu alti muncitori tine legatura telefonic pentru ca la un anumit interval sa-i vada in teren. Mare parte din zona aceasta noua, pana nu de mult “campul” Potoceniului are deja harta cu infrastructura de servicii furnizate populatiei ce-si muta in zona domiciliul fie din comuna, putini, de la oras si dinspre munte, majoritatea.

Stiu bine ca exista de business, de afaceri, de servicii, internet hub, chiar si un hub comunitar si asa mai departe, insa comunei Maracineni i-as spune hub de confort, desigur metaforic si ca suma a tuturor conditilor de viata detinute de comuna aceasta si puse la dispozitia noilor si vechilor locuitori. Introduc in hub retelele de apa potabila si canalizare plus cea de curent electric infiintate chiar si in campul Potoceniului si pe care noul venit le poate imediat racorda la noua sa locuinta. Tot in hub intra si reteaua aceasta de drumuri. Si, desi nu prea alocam noi, jurnalistii, cuvinte de descriere a cimitirelor, si pe acestea le introduc in hubul Maracineni. Pe o coama de deal, un motocultor de mare capacitate ara pentru prima data un teren. Destinatia terenului: noul cimitir pentru Potoceni pentru ca satul se extinde. In cimitirul din sat mai este loc de depunere a locuitorilor decedati, insa viitorul trebuie asigurat din timp. Constantin Dumitru imi explica.

La mica distanta, pe un platou ce ofera intreaga panorama a Potoceniului este deja pregatit tot din aceasta primavara pornita prea din timp terenul pentru o noua biserica despre care Constantin Dumitru spune ca va avea minim o calugarita si doua chili. In chiliile ce vor fi sapate in pieptul dealului vor fi ingrijiti si cativa dintre seniorii Maracineniului ramasi din diverse cauze fara apartinatori. In jurul locului pentru biserica sunt deja sapate cate trei terase pe fiecare parte. Pentru ce?

2020, aprilie, locul pentru noua biserica din Potoceni
2019, martie, acelasi loc destinat noii biserici din Potoceni

Unicat judetean: satul cu mai multe botezuri, decat decese

Ramanem in aceeasi nota si pornim cateva drumuri distanta in campul acesta devenit cartier al Potoceniului, dar inca detinator de spatii libere, pornim spre o alta locatie. Trecem granita in satul vecin, Capatanesti unde asteapta preotul Claudiu Panait. Preotul priveste in lung un teren, arat si el recent. In capat sunt cateva morminte. Cinci parca. Ca sa ajungem la teren parcurgem noua strada numita Eternitatii din comuna Maracineni – strada vecina cu dealul si ea ca si majoritatea de aici. In vara anului trecut aici era infiorator: crucile nu se vedeau din iarba crescuta haotic. Acum terenul sta sa primeasca seminte, caci deocamdata este neocupat decat intr-un capat.

2020, aprilie: loc pentru noul cimitir din Capatanesti
2019, martier: acelasi loc destinat noului ciitir din Capatanesti

Interesant sa aflu in premiera pentru ultimii as zice 15 ani ca intr-un sat al judetului Buzau sporul natural are drept atu numarul de nasteri in pofida celui al deceselor. Nu-i asa? In majoritatea zonelor buzoiene baza sunt seniorii pe care acum in perioada pandemica la nivel planetar sistemul de sanatate publica ii are in atentie pentru a-i proteja de noul coronavirus.

Batranii sunt cei care locuiesc in mod special zona rurala, dar iata ca satul Capatanesti are mai multe nasteri decat decese. Si imi aduc eu bine aminte ca intr-un alt reportaj, Constantin  Dumitru spunea ca acest sat are 90 la suta din populatie ocupata si cu loc de munca mai ales in orasul  Buzau, https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/comuna-care-nu-se-vrea-oras-desi-se-comporta-ca-unul/. Punctez despre acest sat si faptul ca are din februarie 2019 si prima gradinita cu program prelungit din mediul rural buzoian si care este functional. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/cea-mai-moderna-casuta-cu-povesti-este-la-maracineni/. Deci, e un privlegiu sa locuiesti la Maracineni, dupa cum spune insusi preotul Panait care argumenteaza cu suma de facilitati aflate la propriu la poarta celui ce alege sa se mute aici, iar eu pun la socoteala si inevitabila conectare la sistemul national de gaze naturale in maxim un an de zile. Bine, plusez si spun ca sunt zone in aceasta comuna in care pretul metrului patrat a ajuns deja la 25 de euro!

In partea stanga a drumului judetean 203K Maracineni-Lopatari, Capatanestiul are intinse cateva sute de hectare cu gradini de legume. Traversam drumul judetean pentru a primi o alta demonstratie de construire de noi drumuri, de data aceasta chiar pe malul raului Buzau.

In timp, oamenii au preferat sa foloseasca malul drept groapa de gunoi neautorizata. Demersul locuitorilor a fost sistat prin construirea unei noi cai de acces chiar pe margine si reintregirea suprafetelor de gradina detinute de maracinarii zonei.

Pentru a iesi din nou in drumul judetean parcurgem o parte din zona cu gradini de legume si solarii ale Maracineniului. Imagine in alb de la folia de solar si verde de la culturile care incep sa ridice capul de sub pamant. Drumul insa este unul realmente de camp cat sa intre o masina. Bine, modificat de legumicultori din nevoia de a iriga prin inundare mai ales din canalul de irigatii existent aici. Si aceste drumuri intra in perioada imediata in curatenie, largire si modernizare cat sa se poata circula in siguranta si cat nu au fost ele vreodata asa asezate sau intrate in atentia administrativului local. Pe scurt: adaugam in hubul Maracineni si agricultura, iar administratorul Constantin Dumitru  

Reteaua de drumuri infiintate inainte de 2019 este 80 la suta asfaltata in comuna Maracineni, spune in insertul audio Constantin Dumitru, urmand ca aceste cai de acces noi sa fie intai bine structurate si pietruite si sa intre si ele in asfaltare – aspect care este deja cuprins intr-un proiect in acest sens.

Marsez pe ideea de dezvoltare a unei comune lipita de orasul resedinta de judet Buzau si care ar putea deveni cartier, dar care isi pastreaza haina rurala cu aliura urbana. Desigur, sunt inca oraseni care se uita crucis la conditiile de viata din Maracineni. Hubul acesta rural insumeaza in mod unic atat serviciile de utilitate publica puse la dispozitie de administratia locala, dar si sprintul locuitorilor catre o viata mai comoda, moderna si extrem de inteligenta, in doar cativa ani. Pentru ca dupa apa, canalizare, curent electric si gaze naturale probabil ca vom discuta la Maracineni despre autonomie!

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

  • Aveti dreptate in mare parte dar sa stiti ca sunt si multe neajunsuri pe care poate nu le stiti. Eu locuiesc pe o strada nu departe de drumul judetean ( la vreo 200 m ) si inca nu avem nici canalizare si nici asfalt. Pe anotimp ploios mergem la servici cu cizmele pana la autobuz si de acolo ne descaltam in statie le punem in sacosa si ne schimbam in pantofi. Ce sa mai spun de copiii care merg la scoala. Vai de mama lor cum ajung cu noroiul pe ei. Suntem mulți concetateni pe aceastra strada cu copii la scoala si parinti cu servicii. Rad colegii de mine cand ma vad cu cizmele in masina. Nu le vine sa creada ( asa cum nici d-voastra cred ca nu credeti ) dar acesta este adevarul. Primaria spune ca inca nu este randul nostru la asfalt dar alte strazi s-au asfaltat chiar de 2 ori. Cu respect. Este o idee de un reportaj nu ?

  • Să se mai construiască 2 poduri peste râul Buzău în dreptul Mărăcineni și o să vă dau dreptate.

Mai multe articole