Între 27 februarie și 16 iunie 2023, fiecare unitate de învățământ din sistemul educațional românesc are dreptul să organizeze pe parcursul a cinci zile activități incluse în Săptămâna Verde – denumire stabilită de către conducerea Ministerului Educației pentru a contura clar obiectivul prinicipal – educarea și îndrumarea copiilor către protejarea mediului înconjurător, dar în mod practic. Un experiment despre care deja se discută la nivel ministerial pentru reasezare în viitorul an școlar în ceea ce privește resursa financiară din care sunt organizate aceste activități, participarea cadrelor didactice per ansamblu la activități, dar și buna gestionare a resurselor instituțiilor de stat gazdă a activităților elevilor.
Pentru sutele de elevi de la Liceul de Arte Margareta Sterian a fost săptămâna provocărilor, a experiențelor inedite și a cunoștințelor dobândite practic în parc, spre exemplu, la plantat de flori sau arbuști în curtea liceului, în clasă având invitați variați de la instituții ce se ocupă de protecția mediului sau care dau semnale de mediu ori efectuând vizite pe platforme industriale sau verzi integral.
Extrem de bine primită de către elevii claselor mai mici sau mai mari a fost vizitarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din inima municipiului Buzău – una dintre cele patru stațiuni din legumicultura românească încă în picioare din totalul celor 10, care reușiseră să treacă la un moment dat și de anul 2000. Bătrâna doamnă a legumiculturii românești, pentru că a fost prima înființată în țara noastră, ajunsă la 66 de ani de existență a primit între 24 și 28 aprilie peste 2.000 de elevi în vizită, fiind astfel cel mai important tur de forță pentru colectivul tânăr, închegat cu succes mai ales în ultimii cinci ani. Elevi din județul Buzău, dar și din județe limitrofe au sosit aici în aceste cinci zile. Cercetători tineri, menționând aici pe drd. Vasilica Manea, pe tehnicianul Daniel Ștefan sau pe drd. Florentina Vasile, dar e bine să se considere menționat fiecare tânăr cercetător participant sau cercetători consacrați precum directorul științific dr. Floarea Burnichi – gazda principală a celor mici care au făcut ochii mari la fiecare informație legată de istoria scrisă aici în 66 de ani de cercetare legumicolă pentru sănătatea românilor.
Elevilor le-a fost prezentată chiar devenirea în timp a SCDL în sala de festivități, mai apoi au primit sfaturi practice pentru a folosi turba în plantarea unui răsad, pentru ca la final să viziteze serele principale încărcate în această perioadă cu câteva milioane de fire de răsaduri de legume, flori sau plante medicinale ori aromatice.
Un vis pentru micuții care și-au pus priceperea la încercare, dar mai ales capacitatea de a reține cât mai multe informații despre cum se crește o plantă, căci acasă, firul de busuioc din ghiveciul oferit de către specialiștii SCDL trebuie udat și îngrijit până crește mare. Trebuie reținut că elevii au fost buni mesageri către părinții și bunicii lor cărora le-au povestit câte lucruri minunate au aflat ei la Stațiune despre legume și nu numai.
Joi și vineri a fost rândul claselor primare să primească experiența aceasta pe aleile ori printre serele ridicate în 1962 chiar în mijlocul orașului Buzău. Clasele pregătitoare B și a II-a A, coordonate de dascălii Andreea Tomescu și Mihaela Dragomir de la Liceul de Arte Margareta Sterian, plus alte câteva clase primare au aflat în premieră și ce rol are construcția imensă, nouă, de la intrarea în SCDL.
Construcția, a explicat dr. Floarea Burnichi este o seră verticală independentă energetic – vizavi de scopul Săptămânii Verzi, elevii au reținut că aceasta primește energie solară prin panourile instalate pe acoperiș – seră în care în scurt timp vor fi cultivate câteva milioane de răsaduri pe etaje rotative, concept de altfel, aici, la stațiunea buzoiană inovat de dr. Constantin Vlad, actual director al instituției, într-o seră verticală mai mică și existentă încă la capătul opus al serelor clasice.
O poveste impresionantă pentru ochii micuților care s-au bucurat să miroasă diferite plante aromatice, să observe practic cu arată castravetele înainte de a fructifica ori câte frunze are la început de drum o tomată!
Nota reporterului spune că efeverscența din Stațiune este unică aproape. O astfel de atmosferă primitoare, de bucurie, de muncă efectiv, cu mare grijă aș spune că am mai simțit-o în primii ani de după 2000 când la fel, colectivul era numeros, mulți cercetători, interes extraordinar pentru a promova deopotrivă creațiile legumicole proprii, dar și colective, dar mai ales bucuria colegilor de a se întâlni pe aleile dintre sere este de reținut. Semn că nu trebuie să uităm vreodată că de aici au plecat spre mesele noastre ceapa galbenă de Buzău, roșiile cherry, varza de Buzău, tomatele Buzău 22 și câte alte soiuri legumicole, până la 110 câte soiuri are întregistrate SCDL la OSIM, din 1957, anul înființării și până în prezent!
Add Comment