Reportaj

Epopeea gaze la Maracineni, la un „tunel” distanta de final

... nivelul de trai pe care incet-incet aceasta comunitate si-l ridica in mod practic si sustinut. Iar efortul numit proiect pentru infiintarea unei retele de alimentare cu gaze naturale este deja epopee, spune county managerul Constantin Dumitru ...

Realitate care combate saracirea populatiei. Vorbim si in judetul Buzau despre un pariu probabil imprumutat din mers de putine comunitati rurale sau care vine pur si simplu ca urmare a propriei dezvoltari: ridicarea nivelului de trai. Modelul vine dinspre Ardeal si poate sa prinda exclusiv doar in acele comunitati in care in mod constant s-a facut in timp si se face ceva si nicidecum dintr-o data, astfel incat sa ajunga din urma comune in mod clar urbanizate de prin zona Cluj, imprejurul orasului Oradea sau de pe langa Iasi. Facem o analiza tihnita si incepem sa numaram si noi, in judetul Buzau, dincolo de cinci situatii pozitive demne de mentionat la nivel national. Cap de lista, aproape indiferent de domeniu este vecina orasului resedinta de judet, comuna Maracineni.

Trenul numit dezvoltare circula de ani multi pe ruta acestei localitati care se intinde o buna parte si spre DN2E85 Buzau-Focsani, dar mai ales incepe lungul drum judetean 203K inchis tocmai la Gura Teghii, cu incursiune prin Lopatari. Cateva mii de oraseni au ravnit in anii Romaniei cu economie de piata la traiul in Maracineni si unii au reusit sa se instaleze aici, tocmai de aceea in acest moment nu mai sunt de vanzare terenuri pentru construit case decat in privat in comuna cu 15.500 de locuitori, in mod efectiv. Apa potabila curenta, canalizare, strazi cu denumiri, intocmai ca la oras, si asfaltate spre suta la suta, depasind aici orasul, serviciu local de preluare a gunoiului menajer, din 11 februarie 2019 si cea mai mare gradinita de stat inaugurata in perioada recenta in mediul rural buzoian, companii cu profile exclusive in plan national, dar si o gama variata de alte activitati economice private, gama care porneste de la simple vulcanizari, trece prin saloane de receptie, pensiuni turistice si restaurante si se opreste la farmacii si chiar spital privat. Punem la socoteala si cateva sute de gradini cultivate cu legume care duc mai departe faima legumicultorilor din bazinul Maracineni. In mod sigur sunt de enumerat si alte capitole economice la care breveteaza aceasta comunitate limitrofa orasului si atat de ravnita spre a se alipi municipiului Buzau in numeroase etape politice.

Epopeea: gaze naturale

Astazi insa, vorbim din nou despre alimentarea cu gaze naturale, solicitata de conducerea acestei comunitati inca din anii 1990, conditie care o data ce va fi indeplinita va pune cireasa pe tortul numit confort, adica va plusa la traiul din ce in ce mai bun! Sa nu va fie deloc ciudata ideea unui viitor sondaj de opinie care sa vada gradul de fericire al acestor locuitori, iar termenii care sa defineasca fericirea sa fie strict tehnici!  Din documentarea mea am omis in mod intentionat sa-l intreb pe county managerul Constantin Dumitru cati asistati social sunt in Maracineni. Va si explic: numarul nu este relevant raportat la numarul total al populatiei si nici nu oglindeste nivelul de trai pe care incet-incet aceasta comunitate si-l ridica in mod practic si sustinut. Iar efortul numit proiect pentru infiintarea unei retele de alimentare cu gaze naturale este deja epopee, spune county managerul Constantin Dumitru pe care este bine sa-l ascultati cu detaliile necesare.

2008, 2009, 2012, 2016 si 2018. Ba chiar si 1992 cand intai au fost “plantate” in pamantul comunei Maracineni conducte pentru transportul gazelor naturale si mai apoi s-a incercat obtinerea finantarii pentru proiect. Conductele au devenit inutile in timp si si depasite moral.

Epopeea continua acum, din 2019, cu asocierea cu urmatoarele trei comune din amonte astfel incat accesul la fondurile Programului National de Gaze Naturale (PNGN), asumat de fostul guvern si reiterat de actualul guvern sa fie mai usor si asa cum spunea cu putin timp in urma in articolul din acest ziar https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/gaze-naturale-pentru-un-sfert-din-judetul-buzau/ presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, chiar sa aduca la final un pret mai mic cel putin la racordare la consumator.

Dupa asocierea din acest an recomandata la nivel national si de catre economistii care gandesc PNGN, cele patru comune mai au efectiv o singura piedica sa spunem asa inaintea studiului de fezabilitate: cum sa fie traversat raul Buzau dinspre Vernesti, zona in care se afla conducta de gaze? Si cine este mai activ in obtinerea unei solutii? Maracineni. Acum surpriza: finalizarea epopeei gazelor in comuna Maracineni si in cele trei comune din amonte sta fix intr-o semnatura. Si va explic cum vine treaba. Era insa necesar sa prezint detaliile de mai sus intai.

Am stat cuminte si am ascultat povestea intai in biroul din primaria Maracineni. Povestitor este in continuare county managerul Constantin Dumitru. Ba am promis ca la urmatoarea intalnire de la caminul din sat am sa fiu si eu prezenta, si am aflat cum nea Puiu Popescu, dupa cum este cunoscut un batran al satului Potoceni, s-a prezentat la sedinta lunara de la caminul cultural din sat si a dat ideea care poate salva cateva milioane de lei din costul final al proiectului: pe unde sa treaca Cenusareasa acestei suite de proiecte, conducta de gaze. Spuneam poate salva pentru ca exista alta autoritate care sa permita accesul tevii printr-un tunel pe care nimeni nu l-a bagat in seama zeci de ani si aflat pe prundul Buzaului.

 

Racordare gratuita pentru locuinta lui nea Puiu

Bucuria a venit de acolo de unde conducerea locala se astepta poate cel mai putin, chiar de la oamenii satului. Deci, trebuie cumva si premiat sateanul care a venit cu un aspect concret intr-un proiect care efectiv, putem spune, a tinut inchise aripile acestei comunitati. Initiez provocarea si primesc cu surprindere raspuns poztiv. Iata ce spune Constantin Dumitru.

Iesim din biroul de primarie si batem la poarta sateanului merituos pe care county managerul il apreciaza aparte in acest moment. Drumul judetean ne duce rapid catre iesirea din comuna spre munte, insa domnul Popescu nu este acasa. Pun si o tusa de reporter: discutia dintre Constantin Dumitru si doamna Popescu, persoana cu care am discutat, are loc intr-o nota de respect si prietenie, cu urari si de o parte si de cealalta, nicidecum de obligativitate. Zic asa pentru ca zilnic iau parte la dialog intre autoritate si cetatean si mai mereu conversatiile sunt marcate de convulsii, reprosuri… Pune inca o bila in acest fel la nivelul de trai.

Revin singura cateva ore mai tarziu si apare in fata mea, in poarta gospodariei legumicultorului pensionar un batran hotarat care spune raspicat, dar extrem de modest ca a facut intocmai ceea ce a crezut de cuviinta: a spus ce stia nicidecum nu a crezut ca ideea lui va fi atat de importanta, ca va da drumul intregii comunitati sa mearga mai departe si ca o data cu Maracineni vor putea spune ca au bila alba la capitolul nivel de trai inca trei comune.

Pune mana pe caciula si o da putin pe spate. Ridica dreapta in aer si arata spre linia orizontului, la apa raului Buzau. Vine si fratele de vizavi si povestesc ca gurile acestea doua erau folosite in vechi si de ei, satenii din Maracineni, ca sa treaca mai usor cu carutele incarcate ba cu lemne, ba si o piatra, ba boabe de pe la Vernesti. Batranul legumicultor din Maracineni isi freaca mainile si se aude fosnet de pamant care parca ii tine companie intreg anul nu doar in sezon agricol. Curat si cu o inteligenta anume inchisa intre ochi, domnul din fata mea spune sincer ca s-ar bucura intai sa vada teava galbena pe la poarta si mai apoi daca ar fi chiar adevarat sa-i racordeze gratuit locuinta la reteaua de alimentare cu gaze naturale.

“Tunelul” din prund

Continuu povestirea acestei provocari de modernizare a zonei Maracineni in prundul raului Buzau, insa pe partea dinspre Vernesti de unde ar trebui realizata conectarea cu conducta de gaze. Un kilometru de la drumul national 10 Buzau-Brasov pana in camp la cele doua guri de tunel nefolosite vreodata, nefiind cazul. Acum, tunel ideal pentru subtraversarea raului partial. County managerul din Maracineni, Constantin Dumitru pune ruleta si masoara – nu ma indoiesc ca a mai facut acest lucru de cateva zeci de ori pentru a sti clar daca solutia lui nea Puiu se potriveste cu proiectul de alimentare cu gaze. Deschidere si inaltime. Ia la pas si tunelul. 86 de metri. Cu aproximatie la centimetri probabil. In tunelul umiditate redusa si curatenie, in mod surprinzator. E doar culoar de trecere pentru turmele de oi si capre de prin zona. In partea spre Maracineni se vede raul Buzau.

Este palpabil, este evident si poate consemna sfarsitul unei perioade atat de lungi in istoria comunei Maracineni. Constantin Dumitru priveste cu incredere si asteapta ziua de 10 februarie cand la masa discutiilor se vor afla mai multe autoritati nationale care vor lua act de tunel si vor decide in fapt soarta a patru comunitati. Maracineniul insa, ar fi prima comuna din Romania care ar obtine fonduri pe Programul National de Gaze Naturale strict ca urmare a epopeei ce treneaza de cel putin zece ani. O data cu ea, datorita asocierii, punem la socoteala si cele trei comune din amonte. Nu las in coada de peste finalul povestirii si spun ca dupa sperata aprobare a folosirii acestui tunel din prund pentru o subtraversare a raului Buzau urmata de o supratraversare intr-o zona unde albia este cea mai ingusta din zona, efectiv lucrarile de infiintare a retelei de alimentare cu gaze naturale la Maracineni ar urma sa inceapa in maxim un an de zile, respectand toti termenie de licitatie si executie necesari inainte de orice lucrare efectiva.

L-am intrebat pe Constantin Dumitru, county managerul zonei Maracineni daca dupa aparitia tevilor galbene in comuna, adica dupa ce va deveni concret si aplicat proiectul de gaze, nu cumva se va plictisi conducerea din comuna si imi raspunde raspicat ca sunt atat de multe de facut, altele de transformat si altele de adus in Maracineni astfel incat comuna efectiv sa fie nu urbanizata, ci in pas cu modernismul ce pune accent pe inteligenta viitorului!

 

COPIEREA TEXTULUI ESTE PERMISA IN LIMITA A 200 DE CUVINTE MAXIM CU SPECIFICAREA SURSEI DE PRELUARE A INFORMATIEI buzaulinreportaje.ro!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole