Nu toti am avut norocul sa ne nastem sau sa locuim in Bucuresti si sa avem parte de spectacole si evenimente culturale de prim rang la nivel european sau poate doar romanesc. Si in aceste conditii nu ar trebui sa vibram pozitiv atunci cand primim in orasul nostru, Buzau, cel de talie medie in orice clasament national, un eveniment unic in Romania? Circa o mie de buzoieni vor spune pe 2 martie ca trebuie sa detinem si calitatea de a ne bucura de fiecare eveniment la care suntem partasi in orasul de la Curbura Carpatilor. Acestia vor ocupa doua treimi dintre cele 1.300 de locuri disponibile pentru finala nationala a Eurovision 2020 din Sala Sporturilor Romeo Iamandi. Cam de la ora 10, astazi, 29 februarie, a inceput adevarata febra buzoiana vizavi de euroconcursul care se intampla o data la 30 de ani sa aiba loc in urbea noastra! Daca ne pliem doar pe dorinta de a scoate in fata ceea ce poate fi rau, atunci niciodata nimeni nu ar trebui sa puna la cale vreun eveniment in Buzau pentru ca intr-un fel economic, social sau cultural ar putea sa dauneze. Sigur ca nu avem aceleasi aspiratii, dorinte, viziuni de marketing sau de organizare a unui spectacol, ce sa zic eu si despre viziunea politica, aici chiar ca bat total in retragere, stiu insa ca Buzaului ii sta bine pe harta aceea aparte a Bucurestiului, Timisoarei, Clujului, Iasiului, Oradei, ba si Craiovei si Resitei, Falticeniului si Sucevei care anual au misiunea de a le impartasi tuturor romanilor povestea despre “la noi se poate”!
Asa ca intru in Sala Sporturilor din Buzau. Sunetisti si scenografi preocupati isi fac meseria in tacere. Nici nu ma intereseaza ca sunt de la televiziunea publica sau de la vreo companie privata de evenimente, vad in sala un ecran imens si o scena rotunda care vor pune la incercare capacitatea de distractie a celor o mie de tineri din Buzau, plus inca 300 de fani ai Eurovision din toata Europa, sportivi de la minim trei echipe de fotbal, handbal si rugby, diplomati din state diverse ale continentului si oficiali care vor asista pe 1 martie, de la ora 21, la o finala nationala a Eurovision experiment, in fapt “experimentul Buzau” al Eurovision de Romania care aici adopta un alt format astfel incat sa atraga tinerii catre aceasta competitie a talentului muzical la nivel european.
Orasului Buzau ii revine efectiv misiunea de a i se face cunoscut numele la fiecare prezentare, plus rularea celor videoclipuri care se constituie intr-o surpriza pentru fiecare buzoian care va urmari competitia si din fata televizorului, dar si din sala de spectacol. Videoclipurile au cate 30 de secunde si vor atesta prezenta orasului Buzau in randul comunitatilor romanesti care chiar vor sa iasa din rand. Ca atare, aflu de la primarul orasului Buzau, Constantin Toma ca in realitate chiar este o competitie urbana pe care o putem amplasa la nivel national sau o putem duce acolo unde va pleca si Roxen, reprezentanta Romaniei la finala continentala, in plan european. Buzaul isi face loc dintr-un colt umbrit politic si economic timp de 30 de ani chiar.
Primarul Buzaului a mentionat ca ar alege prima dintre cele cinci piese pe care timp de doua ore si jumatate in costume diferite, lumini si sunete, plus costume diverse, tanara Roxen le va interpreta pentru a convinge o tara ca merita sa ii fie reprezentanta la Rotterdam in finala europeana.
Sa nu uitam insa ca Dora Gaitanovici – tanara buzoianca aflata in trend pe scenele romanesti va avea un moment de 12 minute in care va face un remember, spun organizatorii evenimentului, al participarilor romanesti la Eurovision.
Viziunea noua care este altceva, potrivit sloganului Eurovision, si care este aplicata incepand cu showul din 1 martie 2020 de la Buzau incearca sa reformeze competitia nationala pentru acest concurs si iata ca se va face chiar din urbea noastra!
Va spun in final ca pentru prima data vad o alta fervoare la Buzau. Si se intampla incepand de luni, 24 februarie, iar pentru repetitiile de sambata, care se desfasoara de la ora 16, s-au strans doritori sa vada acest spectacol de calitate inca de la orele pranzului. Nu e semn ca buzoienii sunt calzi, ospitalieri si dornici sa traiasca in alt ritm viata de zi cu zi?
Atasez in final un anunt public facut de reprezentantii Primariei Municipiului Buzau referitor la măsurile privind accesul la Finala Națională Eurovision 2020.
“În data de 1 martie 2020, începând cu orele 21.00, la Sala Sporturilor ”Romeo Iamandi” va avea loc Finala Națională ”Eurovision Song Contest 2020 – România”. Pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii, Primăria Municipiului Buzău prin Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman” și Televiziunea Română, fac următoarele precizări:
- Accesul în sală se face doar pe bază de invitație, între orele 19:30 și 20:15.
- Este interzisă intrarea în sală a copiilor cu vârstă mai mică de 7 ani.
- În locaţia de desfăşurare a evenimentului NU va fi permis accesul cu: băuturi şi produse alimentare achiziţionate din afara perimetrului locaţiei (se vor putea achiziționa în interiorul locației); spray-uri, lasere; arme, obiecte contondente, lanţuri; umbrele; animale de companie; bagaje voluminoase; selfie stick-uri, aparate foto profesionale, aparate de înregistrare audio-video de orice fel sau aparate GoPro etc.
- Spectatorii sunt rugaţi să se supună controlului corporal amănunţit, la cererea agenţilor de securitate.
- Pentru evitarea blocării traficului rutier, recomandăm sosirea la eveniment cu mijloace de transport în comun și taximetre, deoarece în zona Sălii Sporturilor nu vor fi disponibile locuri de parcare”.
FELICITĂRI PENTRU INIȚIATIVA, SĂ SPERĂM CĂ VA AVEA ȘI UN EFECT BENEFIC DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC PENTRU VIITOR ȘI NU NUMAI DE MOMENTE.