Interviu

Eveniment de anvergura de Ziua Nationala a Sfintilor Martiri Brancoveni

Orasul Buzau ofera cetatenilor urbei pe 16 august, incepand de la ora 7.00 si pana spre mijlocul zilei o serie de trei evenimente care se vor desfasura in zona Catedralei Sf. Sava de pe Bulevardul Unirii. Toate cele trei evenimente sunt dedicate in premiera la nivel national Sfintilor Martiri Brancoveni, ca zi nationala.
  • Cultura pe nisa in pandemie: expozitii permanente in pasajele subterane din Buzau.
  • 16 august – prima zi nationala dedicata Sfintilor Martiri Brancoveni marcata si la Buzau.

Suntem inca in perioada pandemica de COVID-19. Asadar, evenimentele culturale au loc si in mediul virtual, insa exista si curaj si dorinta de a fi palpabile pentru public, iar autoritati publice locale, dar si asociatii culturale ori organizatii cu specific ies din online in fata consumatorului de cultura in spatii cat mai diverse, dar la care si acesta poate fi partas. Specialistii arata ca romanii sunt avizi dupa evenimentele de odinioara care adunau mii de participanti.

Orasul Buzau ofera cetatenilor urbei pe 16 august, incepand de la ora 7.00 si pana spre mijlocul zilei o serie de trei evenimente care se vor desfasura in zona Catedralei Sf. Sava de pe Bulevardul Unirii. Toate cele trei evenimente sunt dedicate in premiera la nivel national Sfintilor Martiri Brancoveni, ca zi nationala. Astfel, spuneam ca de la ora 7.00 si pana spre 10.30 are loc Sfanta Liturghie de sfintire a Catedralei Sf. Sava in prezenta ierarhului intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane in zona noastra, IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei. La 10.30 va fi prezent la catedrala si presedintele Camerei Deputatilor, buzoianul Marcel Ciolacu.

Imediat, oficialitatile conduse de primarul Constantin Toma vor lua parte la sfintirea Parcul Sfintii Brancoveni din imediata apropiere a Catedralei Sf. Sava. Este intersanta constructia acestui parc nou din orasul Buzau: parcul are amprenta la sol a Catedralei Sf. Sava. Prezent in zona santierului care ar mai avea de primit doar o statuie aparte, primarul Constantin Toma explica in detaliu.

Din punct de vedere social, as pune ca prim eveniment deschiderea oficiala a pasajului subteran de pe bulevardul Unirii. In acelasi timp cu intrarea pasajului in trafic pietonal va fi vernisata expozitia permanenta “Buzau- oras deschis de istorie” ce aduce o premiera prin pozitionarea ei in acest loc, pasajul subteran de pe bulevardul Unirii.

Primarul Constantin Toma a supervizat indeaproape lucrarile de refacere a pasajului ce a stat in conditii improprii – mucegai, mizerie de nedescris si inuzitat – timp de 25 de ani cel putin. In zona pasajului subteran, langa expozitia panotata ce va fi tovaras de trecere pentru fiecare buzoian care folosind aceasta cale de traversare va uita in scurta vreme de numarul de amenzi primite in timp de la politistii rutieristi care  nu au permis accesul peste cele sase benzi de trafic pe doua sensuri ale marelui bulevard, acolo, spuneam, edilul a fost prezent zilnic in ultima saptamana, cea de dinainte de inaugurare.

In mod evident, buzoienii isi pot odihni pasii si pot privi franturile de istorie ce imbraca modern peretii pasajului sub forma unei expozitii. Primarul Constantin Toma ne prezinta si ceea ce contine expozitia panotata.

Desigur, pasajul este folosit deja de circa doua saptamani de cand efectiv s-au terminat lucrarile de modernizare.

  •  “Am redat speranta!”

Vorbim asadar, in Buzau despre asezare a unor lucruri care ar fi trebuit sa fie normale cu ani multi in urma, dar si despre inovare si modernizare. Notam si retinem ca urmeaza inca un pasaj subteran al orasului care va deveni loc de expozitie permanenta, dar si un aspect interesant: in patru ani buzoienii au reprimit speranta!

Ca atare, il intreb pe primarul Buzaului, Constantin Toma – edil aflat la finalul primului mandat ce inseamna acest aspect pe care nu cred ca l-ar fi spus cu atata normalitate orice primar in functie si, in acelasi timp, candidat pentru un alt mandat: am redat speranta!

Interesant este ca orice buzoian aflat in functie publica primeste desigur si critici aspre, insa exista si masa mare de oameni care chiar vad ca urbea de pe raul Buzau se schimba si incepe sa arate ca un oras modern cu aspiratii europene din care ideal este sa se intoarca poate nu toti cei 30 la suta dintre copiii nostri plecati in strainatate, insa si jumatate dintre ei ar fi poate cel mai mare castig al ultimilor 30 de ani.

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

Mai multe articole