Romania insasi va primi o noua sansa pentru a fi pusa pe harta stiintifica a lumii: la Buzau va fi infiintata in sistem public-privat banca de gene pentru care Ministerul Agriculturii dadea in septembrie 2019 hotararea 690 ce decidea ca aceasta va exista in orasul Buzau. Numai ca unitatea fanion care se dorea in urbea noastra si care avea drept scop prin actul nasterii explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea si conservarea resurselor fitogenetice a fost trasa rapid pe dreapta de catre noii ministri ai Agriculturii si alimentata fie cu promisiuni, fie cu raspunsuri insuficiente la singura intrebare care macima o comunitate intreaga: va functiona Banca de Gene de la Buzau?
Pentru ca judetul Buzau prin grupul fantastic de cerecetatori legumicoli de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, dar si prin vechea comunitate a legumicultorilor care inca detine un patrimoniu inestimabil de seminte de legume mostenite din tata in fiu in gradinile de pe malul raului Buzau sau prin legumicultorii din zonele Mihailesti, Glodeanu, Sageata si Vadu Pasii tin ridicata si vie stacheta domeniului special al judetului numit legumicultura, administratia municipala Buzau a decis sa faca propriile demersuri astfel incat sa fie infiintata o banca de gene in sistem public-privat.
Declaratia ii apartine primarului Constantin Toma care argumenteaza: Buzaul are nevoie de o banca adevarata de gene!
Pe de alta parte, primarul orasului Buzau exemplifica in cazul bancii de gene de la Buzau cu modelul irakian din recentul razboi prin care a trecut tara: in primul rand patrimoniul genetic si l-a salvat acest popor. Ca atare, orasul si judetul Buzau au obligatia de a contribui la pastrarea sutelor de soiuri de tomate, ardei, varza, ceapa, fasole, marar, patrunjel, cimbru, busuioc, morcov, vinete, flori chiar, celebrele rosii cherry care aici au fost plamadite si cate alte legume in siguranta intr-o banca de gene. Primarul Constantin Toma revine cu argument.
Banca de gene infiintata la Buzau prin ordin de ministru al Agriculturii in 2019 era estimata a costa peste 65 de milioane de euro. Totusi, interesant este ca in mai multe zone din tara s-a trezit brusc interesul pentru a detine o astfel de institutie de cercetare.
La nivelul Primariei Buzau se fac in acest moment analize administrative prin care se poate trece la derularea celui mai curajos proiect din istoria moderna a orasului Buzau.
Add Comment