Reportaj

EXCLUSIV. Centrală fotovoltaică pentru cel mai mare consumator de energie din Compania de Apă

Peste 3.000 de invitați, o capitală europeană care oricum scrie istorie în tot ce înseamnă domenii sustenabile și verzi ale vieții din prezent. Congresul Mondial al Apei a reunit specialiști din mediul de stat și privat care pun accent în prezent pe tot ce înseamnă prezervarea resursei care este echivalentul vieții pe pământ.

Ne alarmează vreodată vreo situație limită? Alarmare nu cu sensul de gălăgie, vaiet, ci proactiv, cu sensul de a acționa preventiv, în folosul nostru, al unei comunități, minim, astfel încât să nu ajungem pe marginea prăpastiei. Dar când suntem acolo, acceptăm să devenim parte a unei mișcări colective cu scop pozitiv?

… și-așa am început să rămânem fără resurse, spun specialiști din domeniul apei, energiei, medicamentelor… și câte alte domenii. Adică, e cod roșu, alarmă reală! Facem ceva?

România însăși caută să ridice în atenția publică idei și specaliști, iar proiectele apar îndeosebi punctual. Iar unu plus unu fac doi ș.a.m.d. Totul are însă un dușman feroce – clima în continuă schimbare peste tot în lume.

Subiect central al oricărei dezbateri din orice stat al lumii. Glisăm astăzi pe marginea subiectelor ce s-au aflat în dezbaterea participanților la Congresul Mondial al Apei, desfășurat la Copenhaga, în Danemarca, între 11 și 15 septembrie 2022. Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă este unicul reprezentant al județului Buzău la evenimentul mondial centrat anul acesta pe efectele schimbărilor climatice ce se răsfrâng și în domeniul apei.

Precizăm și că județul Buzău, prin acest operator regional din domeniul apei potabile intră în liga avangardiștilor în plan național și se pliază cu un proiect propus aici, acasă, la Buzău pentru buzoieni, înainte ca subiectul economisirii energiei să devină de maximă necesitate mondială! Aflăm imediat de la directorul CAB, prezent la Congresul Mondial al Apei de la Copenhaga.

Congresul mondial care ne privește

Peste 3.000 de invitați, o capitală europeană care oricum scrie istorie în tot ce înseamnă domenii sustenabile și verzi ale vieții din prezent. Congresul Mondial al Apei a reunit specialiști din mediul de stat și privat care pun accent în prezent pe tot ce înseamnă prezervarea resursei care este echivalentul vieții pe pământ.

Așadar, pornim discuția de la importanța acestei prime prezențe a CAB la un eveniment de o astfel de amploare. Directorul general Simona Săvulescu precizează din start că potrivit agendei evenimentului, la nivelul operatorului regional de apă și apă uzată pe care îl conduce sunt deja fie propuse și asigurată finanțarea, fie sunt deja aplicate proiecte care au aceleași scopuri cu temele în dezbatere în Danemarca. Le luăm pe rând, pornirea fiind axată pe economisirea energiei. Auzim detalii de la directorul CAB.

Inițial am marcat cu I acest prim articol, însă fiind mai multe teme puse în dezbatere, dialogul cu directorul general al CAB, integral valoros, revenim cu un alt subiect desprins din Congresul Mondial al Apei. De maxim interes și în România și soldată cu măsuri concrete chiar și în județul Buzău este tema economisirii energiei cu care se produce în acest caz apa potabilă. Iată ce spune Simona Săvulescu, directorul CAB vizavi de interesul din acest caz.

Centrala fotovoltaică de la marginea orașului

Așadar, economisirea resurselor energetice este cap de afiș în orice dezbatere mondială, iar la nivelul municipiului Buzău, aglomerarea cu cel mai mare număr de consumatori de apă și apă uzată din structura de operare a CAB, consumatorul de energie numărul unu este Stația de Epurare. În acest caz, spune directorul Simona Săvulescu s-a propus și deja se intră în șantier de execuție din octombrie 2022. Primim în mod evident informații de la interlocutorul nostru.

25%, reducere a amprentei de carbon a CAB

2.5 milioane de lei din capitalul CAB, 600 de kW = un sfert din consumul de energie al companiei buzoiene care dă apă potabilă pentru 33 de localități mari sau mai mici ale județului Buzău și epurează bună parte din aceasta. Un reper ce va pune CAB pe harta instituțiilor de stat ce contribuie la reducerea consumului de energie ce nu se regenerează. Revine directorul general Simona Săvulescu cu detalii.

Reținem așadar, că în structura CAB se studiază amplasarea de centrale fotovoltaice ori a altor sisteme inteligente de producere a energiei verzi în funcție de specificul geografic al punctului de lucru al operatorului.

Modelul danez

… greu de atins, desigur, însă nu imposibil dacă ar fi să ținem cont tocmai de natura care a început să lupte cu, poate cel mai mare dușman al ei, chiar omul. Poporul danez a dat un exemplu în calitate de gazdă a Congresului Mondial al Apei. Cum este firesc, directorul general al CAB, Simona Săvulescu, prezent la eveniment ne oferă informațiile necesare.

Probabil că vom fi forțați natural, dacă s-ar putea spune, să învățăm să respectăm din nou natura și tot ce ne oferă ea, că o să punem accent pe mediu nu doar pentru o poză în care trei copii adună într-un sac imens resturile de pe malul apei aruncate de adulți inconștienți. Probabil că vom trece masiv la proiecte precum centrala fotovoltaică ce va îmbrăca armonios frumoasa curte a Stației de Epurare a municipiului Buzău, loc din care vom porni și următorul articol pe baza problemelor dezbătute la Congresul Mondial al Apei din Copenhaga, la care Buzăul a fost prezent!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole