Comunitatea care se faleste cu un vin rosu de pomina si caruia i s-a dus celebritatea pana la inaltele curti de odinioara si cele de elita din prezent se pregateste in mod aparte pentru sarbatoarea zonei din acest an, 27 iulie – de Sf. Pantelimon. Nu aseaza la loc de cinste liliac din singura rezervatie naturala din Romania din care poti pleca fara amenda si cu bratul plin cu flori, caci, potrivit cercetatorului Floarea Burnichi de la Statiunea pentru Dezvoltare Legumicola din Buzau, liliacul are nevoie sa-i fie culese florile pentru ca in anul urmator sa fie mai splendid, ci comunitatea din Cernatesti scoate la inaintare 32 de elevi cu medii scolare anuale peste nota noua si le da intalnire pe platoul de langa Slanic radioamatorilor din judet si din tara.
Se pune la cale o sarbatoare de o alta facture decat tarabe fara numar cu tricouri si papuci din plastic, baloane, porumb fiert si gratare, multe gratare! Se anunta una care sa alinieze in primul rand al spectatorilor pe tinerii de la sat care au decis ca alegerea lor pentru viitor sa fie legata de carte, de invatatura! Mai apoi, spune primarul Petrache Marzea, oamenii sunt chemati sa aplaude la scena deschisa o pasiune a catorva dintre consateni: radiomatorismul. De la Cernatesti vor fi realizate legaturi radio internationale – acesta fiind si omagiul special al aestei zone in anul Centenarului Marii Uniri. De asemenea, localnicii din Cernatesti si satul, acum, Aldeni marcheaza jumatate de centenar de cand fac parte din aceeasi comuna!
Pe rand am discutat cu primarul Petrache Marzea, in calitate de organizator principal al sarbatorii de Pantelimon, dar si cu Ion Nicolescu, poate cel mai activ localnic din comunitate si omul care propune actiuni aparte intr-o zona minunata ce face trecerea lina de la deal spre munte pe Valea Slanicului de Buzau.
Cea mai veche sarbatoare de comuna din judet
Primarul Marzea zambeste larg cand vine vorba despre sarbatoarea care aduna toti localnicii plecati fie in zone diferite din tara, fie in strainatate si il intreb ce inseamna de fapt evenimentul pentru comunitatea aceasta: A reunit familii! Indiferent unde se afla vin la eveniment. Anul acesta avem a 126-a editie! Este cel mai vechi din judetul Buzau. Era facut la inceput cu scopul ca oamenii sa se aprovizioneze pentru toamna-iarna. Veneau la Cernatesti oameni de pe toata valea. Se facea schimb de produse. Abia din 2013 am facut acest targ sarbatoare a comunei. In acest an, cap de afis este Nicu Paleru si pastram colaborarea cu artistii de la Centrul de Cultura si Arta. Vom avea la prezentare produse ale cernatarilor – branza, tuica, compoturi si gemuri si altele.
La Pantelimonul din acest an de la Cernatesti se sarbatoreste si calitatea la invatatura! Cei mai buni copii de nivel primar si gimnazial au parte de o surpriza, spune primarul Petrache Marzea: 32 de elevi care vor merge in excursie in tara. Ne-am gandit la Iasi! Merita. Am aici lista cu elevii careau medii anuale scolare peste nota noua. Am fi vrut ca ei sa vada Alba Iulia in anul Centenarului, insa zona este extrem de aglomerata! Copiii sunt de la clasele I la a VIII-a. Nu am mai facut asa ceva pana acum pentru copiii din zona si deja mie mi se pare a fi foarte frumos! Noi vrem sa-i motivam sa invete! Sa aiba rezultate si mai bune!
Saptamana trecuta va pezentam in paginile buzaulinreportaje.ro un interviu-radiografie a comunei Cernatesti – Dinu Paturica prefera vinul de Cernatesti. Daca reveniti asupra textului aflati cate resurse demne de a fi prezentate la aceasta sarbatoare exista in comuna care nu spune mare lucru daca o traversezi strict pe drumul judetean 203 K. In amanunt, alta este situatia! Tocmai de aceea am apelat la Ion Nicolescu, fostul diplomat care locuieste acum in comuna Cernatesti si care pune in miscare comunitatea prin diverse actiuni de iesire din rand, as zice eu cu mare curaj. In primul rand caut sa aflu propriile amintiri ale copilului de odinioara Ion NIcolescu pe care parintii il aduceau in targ de Pantelimon: Orice copilandru care isi petrecea copilaria si adolescenta pe plaiurile Slanicului stia ca targul de Pantelimon oferea cea mai mare si diversa sursa de bucurii de la cocoseii de zahar alb/rosu, la fel ca si snurul martisorului ancestral, pana la comediile cu lanturi sau braga si suc, o zeama tulbure cu usoare arome de lamaie, ulterior sare de lamaie; mai tarziu, pe vrema comunistilor, la mare cinste erau berea si micii sau carnatii facuti de tot felul de antreprenori; nu este de uitat nici divertismentul cu papagalii si biletele prevestitoare de bucurii nesperate.
Astazi, lumea viseaza la gadgeturi la moda, tot felul de dispozitive de ultima generatie, profesioniste sau hobby care isi fac de zor treaba cautand senzationalul din mainile pricepute, ale oricarui tanc mai avut, creand astfel fenomenul ”wouuau”, care te da pe spate la orice pas, postat repede pe canalele de socializare sau chiar pe sticla unor televiziuni tabloide.
Cu greu poti imagina astazi ceva serios, cu minima finantare, care sa marcheze un eveniment memorabil si care sa gaseasca nisa promo corespunzatoare!
Asa a pornit lupta cu imposibilul; marcarea ”zilei comunei” astazi, intre traditional si modern, o provocare cu gandul sa scoti in evidenta o cale de reusita in acest babilonism cultural, intre manele si dansuri populare sau tineri care aspira la implinire profesionala sau asistati social specializati in politrucie ieftina, pe marginea santului de langa bodega sau bufet sau carciuma, cum s-o mai numi.
Radioamatoristi romani, la semnal, la Cernatesti!
Sentimentul ca in prezent copilul care vine la targ tine continuu telefonul pregatit sa faca selfie sau simple poze il am si eu cu fiecare ocazie de acest fel. Bucuria de a comunica in mod liber cu numerosi cunoscuti, de a afla si chiar a gusta din produse locale este apanajul varstei medii. Pantelimonul cernatarilor are loc fara exceptie strict pe 27 iulie. Ion Nicolescu are programul zilei si ne spune surprinzator ca in primul rand membrii Consiliului Local au fost deschisi la nou, in acest an radiomataorism: Vineri, 27 iulie 2018, an cu mari conotatii istorice pentru cei mai simpli sau chiar mai sofisticati oameni ai comunitatii, va demara maratonul cultural. Tocmai am iesit de la sedinta consiliului comunal si spre marea mea bucurie am gasit oameni dornici sa vada si altceva care sa schimbe un pic trendul ultimilor zeci de ani!
Daca la debut, copii scolii vor fi in mare forma, prezentand un moment artistic, dansuri traditionale sau chiar intrepretari de muzica populara, din randul celor mici, speranta tuturor la mai bine, vor urma momentele de premiere, acordare de diplome, vouchere pentru participarea la o excursie tematica organizata de Consiliul Local Cernatesti impreuna cu Scoala Generala pentru copii fruntasi. Dupa aceste momente, pe scena centrala va urma un concert al unor solisti mult apreciati de localnici, iar in parcul din fata Centrului Cultural Aldeni, toti participantii vor putea viziona expozitia cu produse traditionale, ale unor antreprenori sau producatori locali, semn al serioaselor resurse de care dispune zona noastra si care asteapta solutii de dezvoltare si antreprenoriat economic profitabil pentru toti. ”Valea parfumurilor”, de salcam, de tei, de floarea soarelui sau a trandafirilor creeaza oportunitatea prezentarii de sortimente apetisante de miere, dulceata si alte bunatati. Nici branzeturile nu vor lipsi, zona fiind cunoscuta pentru pasunile sale, multiplele turmele de oi sau de activitatile de ciobanie care se transmit din generatie in generatie.
Ineditul, pentru care nu se poate fara asa ceva, va fi reprezentat de Federatia Romana de Radioamatorism, prin prezenta presedintelui sau, domnul Constantin Neacsu sau multiplul campion de telegrafie YO3AAJ – domnul Capraru, precum si de domnul Ovidiu Burducea, presedintele clubului de radioamatori ”UNIVERS B-90” din Buzau si vicepresedinte al Federatiei, impreuna cu cei mai pasionati radioamatori din zona. Radioamatorismul, care cred ca poate fi considerat sportul cu cel mai ridicat nivel al hobbyului, ne va permite ca, de la Cernatesti, din preajma rezervatiei naturale de liliac, sa fie stabilite legaturi interne si internationale, cu operatori ai unor statii radio la nivel global, pe baza unor indicative de apel unice, folosite numai pe perioada Centenarului Marii Uniri. Exclusivitatea, unicitatea, ineditul sunt atributele cheie ale evenimentului, in care vor fi antrenati copii, asistati in primele lor legaturi radio de profesionistii prezenti la eveniment si care vor primi diplome de participare sau ”QSL”-uri de confirmare a legaturilor radio.
In speranta ca am trezit interesul pentru a marca ZIUA COMUNEI – PANTELIMONUL, precum si aniversarea a 50 de ani de convietuire a locuitorilor comunelor Aldeni si Cernatesti, unite in anul 1968, in luna iunie, dupa ”reorganizarea administrativa” a tarii, va asteptam cu drag sa ne fiti aproape!
De retinut este ca in mod unic de la Cernatesti se va comunica prin unde radio in tara si in strainatate, ca avem parte de o expozitie cu produse ale cernatarilor, ca 32 dintre cei mai buni copii ai localnicilor sunt premiati in premiera de conducerea Primariei si ca Pantelimonul este organizat in comuna cu liliac doar o singura zi, pe 27 iulie!
Add Comment