- UN SPECTACOL INEDIT A FOST FILMAT DE UN BISOCEAN PE GRANIȚA DE NORD-EST A GEOPARCULUI ȚINUTUL BUZĂULUI, ÎN COMUNA BISOCA.
- ZONA ALPINĂ CU CEA MAI MARE DIVERSITATE DE OBIECTIVE TURISTICE, FAUNĂ ȘI FLORĂ – BISOCA AȘTEAPTĂ INTRAREA ÎN PRIMA LIGĂ A TURISMULUI ROMÂNESC, DAR DUPĂ TERMINAREA ȘANTIERULUI DE MODERNIZARE A DJ 204 C VINTILĂ VODĂ – BISOCA.
Seara trecută, la întoarcerea acasă, un bisocean a surprins în apropiere de Dealul Zmeieștilor din comună, un spectacol inedit – doi lincși ( Lynx Lynx sau râs): aceștia se pare că finalizau lupta de marcare a teritoriului. Acesta a avut curajul de a filma, ba mai mult, imensele feline nu i-au dat munteanului nici pic de atenție, continuându-și disputa în lumina farurilor mașinii locuitorului din comuna Bisoca.
Lynxul sau râsul este unul dintre animalele răpitoare carnivore din România. Nuclee mai importante sunt în Munții Gurghiu, Harghita, Ciuc, Buzău, Retezat, Făgăraș, Carpații nordici sau Apuseni. Lynxul iubește regiunile de munte cu păduri, dar liniștite.
Râsul are de la 80 până la 150 cm (inclusiv capul) lungime, coada de 12-25 cm, înălțimea la greabăn de 45-85 cm, greutate 11-38 (dar și până la 48) de kg. Cap rotund, scurt și masiv, împodobit cu fauri (favoriți) la fălcile de jos, urechi drepte și ascuțite, terminate cu un smoc de păr lung și întunecat, gheare retractile ca la pisică, picioare lungi și vânjoase, labele dinainte foarte puternice. În prezența rivalilor pufăie și mârâie ca pisica, întocmai ca în filmarea bisoceanului de aceea se merge pe ideea că sunt doi masculi care își marchează teritoriul.
Apariția este una inedită, bisocenii find obișnuiți în ultimul an mai ales cu apariția ursului la marginea drumului județean, a mistreților chiar în saivanul oilor în satul Pleși sau cu vulpi și căprioare ieșite la promenadă după o ninsoare.
România are cea mai numeroasă populație de răși din Europa, circa 1.500 de exemplare, dintre care în județul Buzău circa 90 de exemplare. Râsul este un animal ocrotit prin lege, iar vânarea lui are loc exclusiv când acesta atacă animalele domestice din gospodării. Cea de a treia filmare suprinde cele două feline în mod clar. Nici una dintre pumele Carpaților nu este interesată de prezența în apropiere a omului.
Specialiștii spun că alături urs, cerb carpatin, căprioare sau vulpi lincșii sunt obiective naturale aflate în patrimoniul comunei Bisoca, primul areal buzoian care a intrat în Geoparcul Ținutul Buzăului! Interesant este că în comuna Bisoca sunt și cele mai numeroase obiective turistice – numărul 1 fiind Masa lui Bucur – despre care v-am relatat pe rând în paginile ziarului buzaulinreportaje.ro și asupra cărora vom reveni, mai ales că zona este una dintre cele 18 membre ale Geoparcului Ținutul Buzăului, până în prezent trecută însă cu vederea de către autorități în drumul de dezvoltare turistică.
Casaru Getuta
Toată toamna l-am auzit rîzînd în pădurea din apropierea casei mele. Seara în amurg și dimineața la revărsatul zorilor. 🤔
Paun Ionut
Da … pare frumos dar trebuie sa ne intrebam care este cauza pentru care se afla asa aproape de asezarile omenesti ! nu cumva din cauza defrisarii padurilor ?
Interesant articol. Păcat că autorul nu a făcut și o corectare a textului la final . Poate ar fi observat că turismul este românesc și nu “românescu”, că munții sunt Făgăraș și nu “Făgărași” și că după punct se scrie cu literă mare.
multumesc frumos!
Foarte frumos dar aceste animale nu se apropie de gospadariile oamenilor ci noi le invadam teritoriul lor si de ce claxonezi ma sa le sperii
Comportamentul acestor doi rasi pune multe semne de intrebare .
La inceput sunt tentat sa dau vina pe om , care a patruns in locurile unde aceste animale aveau liniste deplina .
Asa cum ursii se gasesc de multe ori aproape de zonele locuite de om ,din acelasi motiv , plus inmultirea exagerata , asa si acesti rasi au coborat aproape de sat .
Dupa comportamentul lor , la lumina farurilor , ma face sa ma intreb de cea mai urata treaba -TURBAREA .Cuvantul RABIE , vine din latina rabiere – A fi violent .
Si-au uitat simtul de autoaparare in fata omului .
Va vorbeste un fost padurar , care a trait printre animale 38 de ani si care ,, se lauda ,, ca in intreaga activitate a avut doar sapte -opt intalniri cu rasul . Au mai fost si cateva fulgeraturi galbui la mare distanta .