Titlul nu explica si nici nu doresc sa ofer o explicatie. Aceasta vine din istorie, o istorie care a marcat intreaga Romanie datorita fortei si perseverentei omului politic Alexandru Marghiloman.
Istoria de odinioara pare sa fie reconstituita acum de urmasii omului politic sustinuti de catre autoritatile publice din orasul Buzau, in mod special. Ca atare, Irina Vladuca Marghiloman, nepoata excelentului negociator politic in plan international pentru tara noastra, a infiintat pe 18 octombrie 2018 Asociatia Alexandru Marghiloman cu sediul pe strada Plantelor nr. 8B la Vila Albatros din Parcul Marghiloman.
In acorduri clasice mai ales, acorduri iesite din instrumentele maiestrite de elevi ai Liceului de Arte Margareta Sterian, seara de infiintare a adus impreuna figuri nationale si locale ale lumii administrative, sociale, economice si culturale, oameni simpli care stiu si pretuiesc istoria Marghiloman si poate ca vor sa se si alature Misiunii Marghiloman, caci asa vad eu scopurile asociatiei, dar mai ales ale actiunilor culturale derulate pe intreg anul 2018 de catre Primaria Municipiului Buzau. Insusi primarul Constantin Toma a indemnat la lansarea asociatiei la recuperarea identitatii! Primarul a promis sprijin pentru ceea ce se intampla din acest moment inainte, dar si reconfigurarea intocmai ca odinioara a zonei Parcului Alexandru Marghiloman.
O parte din identitate sta partial inscrisa si in scopurile cu care apare aceasta asociatie condusa de Irina Vladuca Marghiloman, doamna faina cu influente germane care apare in peisajul buzoian aparent sensibila, insa o doamna bine instruita in lumea germana. Astfel, primul scop arata ca Asocitia Alexandru Marghiloman va crea un cadru organizat pentru sprijinirea copiilor aflati in situatii de risc, apoi va crea un cadru organizat pentru sustinerea studentilor care urmeaza facultatile de drept si mai apoi va coordona, organiza si dezvolta cresterea cailor de rasa.
Interesant! In mare parte, intocmai ceea ce avea insusi Alexandru Marghiloman drept scop al existentei, spun in seara lansarii istoricii Buzaului. Ca atare, am apelat la istoricul comandor in rezerva Marius Nicoara pentru a dezvolta o parte din ceea ce a realizat odinioara Alexandru Marghiloman.
Reporter: Dincolo de imaginea politica dainuie in memoria colectiva imaginea omului Alexandru Amrghiloman!
Istoricul comandor (r.) Marius Nicoara: Sunt celebre serile la Vila Albatros pe care le oferea musafirilor sai, iar pragul acestei vile a fost trecut de personalitatile de prim rang ale Romaniei. De numele sau se leaga si acea celebra cafea Marghiloman descoperita din intamplare, caci ramas fara apa de la uzina de apa, unul dintre angajatii sai a amestecat cafea cu rom si a aparut aceasta celebra cafea Marghiloman.
Ii placeau conversatiile, era un om de lume. Era totodata apropiat de oamenii aflati in slujba sa pe mosiile sale, participa la treieris, iubea foarte mult florile. Era celebra gradina sa de trandafiri orientali! Domeniul era mult mai mare! Acolo era si herghelia de cai de la Vila Albatros. De altfel, vila poarta numele unui cal al sau, cel care a castigat 27 de derby-uri ale Romaniei. Albatros. Un alt cal celebru fiind Zori de zi! …
Ce spunea Regina Maria despre bucuriile pe care i le aduceau caii de rasa lui Alexandru Marghiloman ascultati in postarea audio buzaulinreportaje.ro care urmeaza acestui paragraf! De asemenea, istoricul Marius Nicoara vorbeste si despre rolul omului politic din Buzau in conducerea in perioada cea mai dificila din istorie a Crucii Rosii din Romania.
Caracterul omului bun care apare pe deplin prin faptele pe care el le face este reliefat in fiecare etapa a vietii lui Alexandru Marghiloman!
Revenim in sala din Vila Albatros unde oaspetii isi arata la final de eveniment sprijinul neconditionat fata de misiunea Marghiloman prezentata de Irina Vladuca Marghiloman prin asociatia pe care o va conduce chiar de la Buzau, in scurt timp.
Se poate ca la Frankfurt?
Profit de ocazie sa aflu. In exclusivitate, pentru ziarul nostru!
Reporter: Este prima asociatie din judetul Buzau care vine cu scopuri atat de precise. Este dificil sa-ti asumi o astfel de misiune – de a ajuta printr-un centru de recuperare copiii bolnavi de cancer!
Irina Vladuca Marghiloman: Stiu! Este greu, este foarte mult de munca si am nevoie de mult suport! Atat financiar, cat profesional mai ales. Ori construim ceva nou ori o casa veche reabilitata… totusi sunt copii si aceasta boala necrutatoare ii marcheaza o viata intreaga. De aceea m-am gandit in afara de oamenii mari care ne ajuta, la elevii care si ei sunt din tineret, sunt sanatosi si ii pot ajuta sa treaca peste momentele acestea. La fel si treaba cu animalele care sunt la dispozitie, cum ar fi.
Reporter: Pe de alta parte este modelul german cel pe care incercati sa-l aplicati?
Irina Vladuca Marghiloman: Nu. Am adunat ce a facut familia mea. Bunica mea pentru copiii orfani, unchiul meu iubirea pentru cai si partea de avocatura. Probabil ca pe vremea bunicii mele cancerul… Noi am facut o astfel de actiune in Germania. Am strans bani si nu se poate crede ca la un spital universitar din Frankfurt copiii nu aveau paturi. A fost o actiune foarte usor de facut, de fapt… un mic carusel de Craciun. Au mai fost si sponsori, bineinteles. Si am reusit sa adunam o suma frumoasa pe care am dat-o spitalului care a cumparat de exemplu paturi. Multumire sa stii ca poti sa aduci…. Va spun, oamenii mari… e greu si pentru ei cu cancerul, dar cred ca vad altfel cancerul decat copiii acestia pentru care viata nu se stie cat …
Hipodrom la Buzau
Reporter: In Romania nu cred sa fie o alta asociatie care sad ea atata importanta cailor de rasa. Stiu clar ca sunt strict cinci centre in tara noastra in care sunt crescuti in sistem de stat cai de rasa. Doua sunt la Buzau. Scopul este unic, asadar. Se stie ca Alexandru Marghiloman avea aceasta pasiune…
Irina Vladuca Marghiloman: Mai exista la Cislau …( n.r. un urmas al cailor crescuti odinioara de ilustrul om politic buzoian) am fost si eu si l-am vazut. Dar, ma rog, asta nu conteaza, ma intreb ce se intampla acum la Rusetu – daca le ia sau nu le iau pamantul, ce se intampla cu caii? Eu am vrut sa acopar – in afara de politica – sa acopar ce au facut ei, pentru ca unchiul meu a fost si presedintele Crucii Rosii pana la moarte si presedinte la Jockey Club pana la moarte…
Reporter: Veti aduce aici, in zona Vilei Albatros, acel cal urmas ai cailor crescuti candva de Alexandru Marghiloman?
Irina Vladuca Marghiloman: Il aduc in momentul in care se fac grajdurile. Asta nu depinde de mine. Eu nu pot sa spun decat ca ma bucur. Am fost si eu acum pentru prima data inauntru. Este frumos ca exista si este frumos inauntru. Si daca le va reface vom aduce si cai si ponei si de aceea m-am gandit ca o casa de recuperare ar merge foarte bine. Aici a trait el, aici a avut caii si de ce nu!00?
Reporter: Veti ajunge si la cursele de cai de odinioara?
Irina Vladuca Marghiloman: Daca avem sprijin… am adus oameni de la hipodromul din Ploiesti care a inceput sa-si dea drumul. Avem foarte multi interesati in directia aceasta si vrem sa … cum sa spun, eu doresc sa cooperez cu absolut oricine, orice fel de asociatie, orice fundatie pentru ca eu inteleg ca impreuna se face mai mult decat fiecare pe partea lui. De aceea vom avea o colaborare cu ei! Dorinta mea a fost sa fie un hipodrom aici, dar nu stiu daca este locul potrivit din cauza ca Ploiestiul este asa aproape … dar aceasta este dorinta mea sa avem si la Buzau un hipodrom! Si candva de la Buzau sa plece la Sorbona un bursier in avocatura. Exact! Acestea sunt telurile … dar e munca! De aceea ne si intoarcem in Romania.
Reporter: V-as ruga sa-mi spuneti o amintire despre familia dvs.!
Irina Vladuca Marghiloman: Nu am nici o amintire pentru ca nu am trait timpurile, iar familia mea, va spun sincer si am spus la toata lumea, din cauza de nume familia mea… tatal meu a spus: nu foloseste la nimic sa stii cine ai fost si ce ai avut ca acum nu mai avem nimic. Si mama si tata au murit inainte de 1989. M-am reintors in 2007 cand a intrat Romania in Uniunea Europeana si am descoperit peu-a-peu toata istoria! Si astazi suntem aici! Dupa zece ani!
Add Comment