Argument

EXCLUSIV: Padure de pin de la Bisoca, pusa la pamant de vant

145 de km/h. Aceasta a fost viteza vantului masurata in cursul noptii la statia meteorologica din comuna montana Bisoca.

145 de km/h. Aceasta a fost viteza vantului masurata in cursul noptii la statia meteorologica din comuna montana Bisoca.

Florin Stemate, primarul comunei spune ca de mai bine de 12 ore, cei peste 2.000 de locuitori nu au racordate locuintele la sistemul de alimentare cu energie electrica. Sursa mentionata anterior precizeaza insa ca pe parcursul intregii nopti si astazi a batut puternic vantul.

Mai puternic decat oriunde in judetul Buzau pentru ca aici a fost inregistrat varful de 145 de km/h!

Nu sunt victime umane si nici case fara acoperisuri, ci o buna parte din padurea de pin negru, adica minim 300 de metri cubi de conifere din zona Rezervatiei Lacurile, rezervatie unica in judetul Buzau si printre putinele din tara, culcata la pamant. Mare parte din suprafata cu padure apartine statului roman, insa exista si proprietati private, printre care si a Colegiului National B. P. Hasdeu, si in care sunt pagube semnificative.

Florin Stemate apreciaza ca in acest punct s-ar fi putut forma un vartej care efectiv a smuls din radacina peste 60 de arbori. Aici, in fiecare vara are loc sarbatoarea locala a comunitatii montane numita “Pe plaiuri bisocene”.

Zona este de nerecunoscut astazi!

Padurea Lacurile se afla la aproape 1.000 de metri altitudine si reprezinta o istorie de 52 de ani de festivaluri jucate in costumul popular cel mai autentic al judetului Buzau, cel de bisocean!

Conducerea comunei Bisoca a realizat cu putin timp in urma o prima estimare a pagubelor de la Lacuri, insa in zona bate in continuare vantul, ce-i drept cu o intensitate scazuta. Primarul Florin Stemate a precizat ca dupa ce vor avea energie electrica in comunitate vor putea trece si la efectuarea pasilor legali intr-o astfel de situatie.

Preluarea fotografiilor si a informatiilor se face in limita prevazuta de lege!

Ilinca Moise

1 Comment

lasă aici un comentariu

  • Lupu Nicolae: Coniferele nu au un sistem radicular dezvoltat pe verticala, ci mai mult pe orizontala, din cauza ca solul este foarte subtire, la adancime mica radacinile imediat ajung la roca mama. La o densitate mare, brazii se sustin unul pe celalalt, iar vantul se opreste ca intr-un zid format din mii de copaci. Cand padurea de brad este redusa, curentii de aer patrund usor printre arbori si pun brazii la pamant unul dupa celalalt. Caderi la brad atunci se produc, cand densitatea padurii este prea mica.

Mai multe articole