Reportaj

Explozia demografica versus poligonul Armatei

Oamenii se retrag din munti, din satele fara conditii moderne de trai si aleg spre exemplu, Maracineniul.

De zile in sir ma uit la posibilul titlu pe care l-am aliniat frumos deasupra acestui rand si nu pot sa scriu. Documentarea este gata, a durat zile la rand, plus alte multe zile de asteptare si inca vreo cateva de gandit si de adaugat informatie. Ce ma tine pe loc? Un real conglomerat amplasat dincolo de podul Maracineni si pe DN2E85, dar mai ales pe o portiune din DJ203K Maracineni-Lopatari si pe dealurile incredibil de fertile, insa nedorite pentru agricultura, ci aproape exclusiv pentru ca aceasta localitate sa se dezvolte urbanistic. Nu vor oamenii simpli mai ales, nicidecum si va rog sa nu va duceti direct cu gandul la oamenii din prima linie a comunitatii Maracineni!

Dictionarul explicativ al limbii romane arata ca demografia ca stiinta sociala foloseste cu precadere metode cantitative care studiaza fenomene si procese privitoare la numarul, repartitia geografica, structura, densitatea, miscarea populatiei umane si compozitia ei dupa grupe de varsta, sexe si altele in acest sens. Nu va propun nicidecum vreo versiune scurta a Descriptio Moldaviae, in fapt Descriptio Maracineni, ci mai degraba zic sa va spun ceea ce se vede dinspre deal inspre drumul judetean care imparte inclusiv aceasta localitate in doua, nu doar judetul. Si in fiecare luna vad altfel aceasta comunitate despre care stiam mai ales ca detine cumva monopolul in legumicultura buzoiana – ca numar de fermieri, desigur. Vad de fiecare data ca notiunea pe care diverse autoritati incearca sa o faca si la noi cunoscuta – ma refer la ideea de smart community – este fix lipita de traiectoria Maracineni!

De sus in jos

Sub orice forma doriti tot acolo ajungem. Fie ca discutam despre avantul economic, fie ca punem la socoteala cei 20 de euro ceruti si primiti pentru metrul patrat de teren intravilan vandut ori ca ridicam discutia spre demografie exemplul numarul unu din toate cele 87 ale judetului Buzau tot comuna Maracineni caracterizeaza. Ani de zile, ca o tasnire a manifestarii propriei mandrii, comunitatea din Vernesti a lansat ideea potrivit careia cei mai multi oraseni aici s-au adunat, cel mai scump teren de aici se vinde si cele mai multe facilitati pentru ca urbanizarea sa aiba loc tot la Vernesti ar fi de gasit. In teren, in momentul actual este total eronat. Luna de luna bat judetul si spun clar ca avantul cel mai puternic comuna Maracineni il are. Toti factorii economici actuali – iar epopeea aductiunii gazelor naturale in zona este aproape de finalul fericit – nu fac decat sa scumpeasca terenurile putine care mai sunt de vanzare. De la acest punct plecam astazi cu expunerea unei probleme ce vizeaza diverse etaje ale vietii economico-sociale de la marginea orasului Buzau, din comunitatea Maracineni.

Cu planul urbanistic general al comunei pe masa discut in biroul county managerului Constantin Dumitru exact despre devenirea acestei asezari. De la an la an limitele ultimei case recent construite sunt impinse catre in sus, catre deal. Sunt amprente la sol cu zecile indiferent pe ce strada urci spre dealul Potoceniului. Sunt putini tineri ai locului, mai ales oraseni care inca aleg comuna cu cele mai multe facilitati la instalarea unei familii: reteaua de alimentare cu energie electrica este dusa efectiv pana pe deal in perioada recenta, drumurile sunt refacute in fiecare primavara si exista strazi asfaltate chiar si in zona pana nu demult de camp a comunei, apa potabila si canalizarea la poarta sunt un aspect normal de civilizatie, se construieste deja o rampa imensa si pentru colectarea gunoiului de grajd de la fermierii zonei sau primaria locala intervine cu utilajele din dotare ori de cate ori este nevoie. Mai pun la socoteala si un aspect judetean: se reface pe cate doua benzi pe sens numai pentru comuna Maracineni drumul judetean 203 K, pentru restul pana la Podu Muncii doar cate o banda pe sens, deci mai apoi sa discutam despre pretul mp de teren aici!

De sus, de pe deal, in jos inspre DJ 203K se vede asa: reteau electrica si strazile sunt deja formate, la fel si multe case parca desenate pe sol. Totul apartine cuiva! Nu exista teren liber sau teren de vanzare!

Ce spune planul urbanistic

Sa vedem in continuare expunerea situatiei din birou deocamdata. Cu degetul pe noul plan urbanistic al zonei Maracineni, county managerul Constantin Dumitru explica din start ca este o problema in acest ansamblu: prezenta poligonului armatei care acum duce la stagnarea evolutiei demografice.

Incep sa inteleg. De minim noua ani, comunitatea din Maracineni face demersuri, aduna acte si inainteaza solicitari pana in 2012 pentru ca 28 de hectare plus zona de siguranta din stanga si din dreapta Poligonului Maracineni sa fie eliberate de militari. In schimb, spune county managerul sunt pregatite suprafete echivalente tot in comuna Maracineni si chiar mai usor accesibil, am sa vad in teren cateva zile mai tarziu.

Harta cu planul urbanistic general al zonei tot da sa cada de pe masa de lucru, iar Constantin Dumitru vine cu explicatie dupa explicatie. Totul duce la un singur lucru: demografia care in fapt este intr-o explozie provocata de conditiile de trai din ultimii ani.

Constat asa: anual populatia comunei Maracineni creste cu cateva sute de noi oameni care vin sa se aseze in comunitate. Semnul v-am spus ca se vede oriunde in aceasta comuna. Deja sunt case pana sub deal si chiar unele cocotate pe dealul Potoceniului. Constantin Dumitru adauga ca sunt foarte multi care locuiesc inca in casa cu parintii si minim un frate si ca timpurile moderne impun alte standarde de viata. Batranii vin la primarie si intreaba de locuri pentru tinerii defavorizati. Ei, pentru indeplinirea prevederilor Legii 15/2003 spune administratorul public ar trebui suprafata poligonului care in momentul de fata este in interiorul satului!

Trec rapid pe strada care poarta numele acestui obiectiv strategic la nivel national. Este zi de tragere. In cateva secunde ajung la poarta poligonului si trebuie sa intorc si sa ies. Nu este voie. Corect! La prima casa, un domn isi lasa capul in jos cand vede aparatul foto. Il intreb cum e sa fii vecin cu poligonul si intinde mana spre mine: Eu sunt prea mic sa spun ceva. Il inteleg. Nici nu cer detalii absurde, ci stiu deja de la oamenii locului ca sunetul tragerilor se aude  de la kilometri buni distanta. Pe cealalta parte, o batrana ii da apa cainelui. Imi spune ca nici nu o incurca si nici nu-i e de vreun folos acest poligon. De la o curte vecina un tanar imi cere sa ma mut in locul lui cateva luni. E raspunsul lui! De fapt fiecare are o versiune din care inteleg destule aspecte, numai ca nu sunt nicidecum expert militar sau macar serviciul militar sa-l fi facut si poate as fi avut voie sa spun ceva. O sa caut curand raspuns la cei indreptatiti. Inainte insa il intreb pe Constantin Dumitru daca posibilul schimb de terenuri poate fi oricand realizat din punct de vedere local si administrativ.

Revin la ideea de demografie. Si va dau un exemplu. In articolul https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/martor-intre-dumnezeu-si-oameni/ va spuneam cu strangere de inima si in mod aprig cate case goale sunt in comuna Blajani – zona nu tocmai indepartata de Maracineni. Blajani, Lopatari, Bisoca, Sarulesti sau Chiliile, Scortoasa ori Canesti. In toate aceeasi poveste. Oamenii se retrag din munti, din satele fara conditii moderne de trai si aleg spre exemplu, Maracineniul. Daca in atat de multe situatii vorbim despre areale intregi lipsite de viata umana, aici vorbim despre densitate mare pe kilomterul patrat, vorbim despre procent crescut dincolo de 80 la suta al femeilor care au un loc de munca, vorbim despre natalitatea care da lupte aprige cu numarul de decese si despre intoarcerea acasa a expatilor. Nu fac pledoarie pentru o comunitate, ci spun comparativ ca altfel se pune in discutie explozia demografica la Maracineni si altfel “refluxul” demografic din minim un sfert din judet.

Terenul de schimb pentru noul poligon

Nu am cum sa nu merg pe teren sa vad cum arata arealul pus la dispozitia Armatei de catre comunitatea Maracineni in cazul fericit al unei decizii de comun acord in beneficiul oamenilor din sate. Minute bune traversam dealurile dinspre comuna vecina de pe DN 2E85. Toata coama mareata o trecem la roata. Sunt terenuri intinse pe care nu au trecut decat utilajele imense din agricultura. De-a dreapta se vede actualul poligon al Armatei, facem putin stanga si oprim. In zare, mica si incetosata rasare localitatea Potarnichesti, vecina cu linia orizontului comunei Maracineni. Constantin Dumitru imi arata imensitatea de teren pusa la dispozitie pentru schimb, ba mai mult indica si pregatirile pe care le face in intampinarea acestui demers. Spre exemplu niveleaza terenul de pe care ar urma sa traga militarii, plus asigurarea utilitatilor necesare. Incerc sa nu vorbesc si sa prind un moment de liniste. Caut sa aud zgomot de masini, de sat, de orice. Nimic. Se vede in zare, spre dreapta linia europeanului 85, insa nu se aude nicicum sunet de masini, desi e dimineata, deci trafic intens. Totul este securizat. Liniste deplina.

Domnul acesta imi arata imediat si un drum secundar pe care ar putea intra militarii cu un acces mai facil decat pe strada Poligonului din mijlocul satului. Pe aici se poate intra si cu masini mai mari – tehnica militara de anvergura. Nici tipenie de om, nici pic de zgomot!

Plecam din zona. Eu cu imaginea unui teren bine ferit de oameni, county managerul Constantin Dumitru cu ideea ca mutarea poligonului actual este imperios necesara pentru ca o comunitate de 15.500 de locuitori sa poata merge pe drumul ales: inainte!

Raspunsul armatei

Clar este ca aceasta comunitate se extinde alert si ca intr-adevar poligonul de trageri al alrmatei este efectiv in interiorul satului. Acum cred ca oportun este sa aflu si punctual de vedere al reprezentantilor Armatei. Nu am cum sa nu procedez corect si ii solicit lt. col. Dragos Axinia, persoana acreditata pentru relatiile cu presa la nivelul UM 01951, structura militara care detine acest poligon din Maracineni. Numai ca raspunsul a venit direct de la Ministerul Apararii Nationale – Directia Informare si Relatii Publice. Fac mentiunea ca este pentru prima data de cand exista acest subiect in spatiul public cand reprezentantii military ofera un raspuns detaliat. Iata ce spune acest raspuns scris:

Poligonul de tragere Maracineni se afla in administrarea U.M. 01951 Buzau, omologat in anul 1997 si reomologat in anul 2015. Cel mai apropiat poligon de tragere pentru armamentul de infanterie se afla la aproximativ 70 km in apropierea localitatii Bogza, judetul Vrancea.

Poligonul de tragere Maracineni este poligon automatizat permanent, de suprafata, deschis, pentru executarea tragerilor individuale si cu echipa/grupa cu armamentul de infanterie de calibru mic, ce deserveste atat unitatile militare din garnizoana Buzau cat si unitati apartinand MAI, SRI, STS si alte societati comerciale care au ca obiect de activitate servicii de paza si protectie, avand o incarcare medie, statistica anuala de circa 20.000 tragatori.

In urma unei solicitari adresate Ministerului Apararii Nationale, in perioada  2010-2012, au fost efectuate unele proceduri/corespondente intre Ministerul Apararii Nationale si Primaria Comunei Maracineni, avand ca obiect conditiile in care ar fi posibila relocarea poligonului de tragere Maracineni intr-o alta locatie propusa de autoritatea publica locala.

O comisie formata din specialisti ai Statului Major al Fortelor Terestre a verificat, la fata locului, facilitatile de care dispune terenul propus de Primaria Comunei Maracineni din punct de vedere al conditiilor specifice amplasarii si amenajarii unui poligon de tragere de garnizoana.

Terenul propus pentru schimb, de catre autoritatea publica locala, se afla in proximitatea localitatii Potarnichesti si a comunicatiei rutiere ,,E 85”, fapt care ar impieta siguranta tragerilor. De asemenea, relieful terenului propus este puternic framantat, prezentand viroage si denivelari, ceea ce implica un efort foarte mare din punct de vedere financiar pentru realizarea infrastructurii si a facilitatilor oferite de actualul poligon (cai de acces, foisor, constructii aferente, santuri laterale, biuta, locase de tragere, aliniamente de tragere, camine etc). Astfel, specialistii M.ApN. au concluzionat ca terenul propus nu intruneste conditiile realizarii si omologarii unui poligon de tragere, conform legislatiei in vigoare, iar demersurile dintre cele doua institutii au incetat.

Mentionam ca, poligonul de tragere Maracineni se afla in administrarea unei structuri din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre, fiind singurul poligon omologat pentru instructie si trageri din garnizoana Buzau, In care se executa sedintele de tragere cu armamentul specific de catre structurile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala. 

Biroul de presa

Aplomb

Nu fac cale intoarsa spre culmile Potoceniului, ci privesc din drumul judetean agitatia unei intregi localitati. Astazi incerc efectiv sa traversez aceasta cale de acces aflata in refacere pe teritoriul Maracineni. Astept in mod nefiresc trei minute gata ca sa pot trece de pe o parte pe alta. Masina dupa masina ies inspre oras ori urca pe Valea Slanicului. Pentru multe drumul se opreste in Maracineni. Rar vezi in fapt atat de multa aglomeratie. Sa nu spuneti ca asa e in prag de sarbatori pentru ca daca aveti curiozitatea sa probati si sa urcati o comuna mai sus, tot acest trafic slabeste. Apologia exploziei demografice poate fi demonstrata si cu statistici de la serviciile abilitate ale Primariei Maracineni, numai ca strada si satul vorbesc cel mai bine despre drumul ales de aceasta comunitate. Asa ca batalia demografiei cu poligonul este la punctul numarul unu: reluarea!

 

Preluarea acestui material se face in limita prevazuta de lege si cu specificarea sursei buzaulinreportaje.ro .

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole