Interviu

Expoziție pe gard. ″Nu putem lăsa arta să zbiere în noi!″

Stau pe vârfuri și caut cu privirea ziua de mâine. Ana Maria Bogleș, dascălul care formează talente spunea că ar fi bine ca sufletul privitorului să-și rupă o floare din tablou, semn al întâiului de Martie, știți cel cu fir roșu și alb – un triumf al artei în pandemie! Potrivit tradiției zic metaforic să ne legăm șnurul fermecat de suflet și să ne aducă noroc în crunta bătălie pe care o ducem deja de un an de zile!

■ 1-8 martie 2021 cea mai frumoasă expoziție din Buzăul anului în curs – pe gardul Liceului de Arte Margareta Sterian.

■ Expun elevii clasei a XI-a B – e modul lor inedit de a-și prezenta talentul.

■ Buzoienii, noi cu totii, avem așadar obligația să primim mărțișorul minunat admirând tablourile expuse, ba și gândind că ar putea fi ale noastre ca formă de susținere financiară a artei!

INVOCAREA PASIUNII – UN CROS FRUMOS

Că elevii Liceului de Arte Margareta Sterian din orașul Buzău sunt exemplul cel mai frumos de exprimare deopotrivă și a libertății, dar și a creativității nu trebuie să o spun eu ca fiind un aspect inedit, ci este în fapt o normalitate a fiecărei ore de curs. Elevi mai fericiți că merg la școală ca în acest liceu nu am găsit – iertare – niciunde în județul Buzău. Este o bucurie pe care nu o pot defini decât atunci când stau de vorbă cu ei și cu dascălii lor.

Motivul întâlnirii de astăzi este … ziua de mâine, 1 martie. Desigur, un 1 martie exprimat de artiștii cu carnet de elev în mod aparte și rezumat ca fiind ″Armonii de primăvară″.

Veți avea bucuria ca mâine dimineață, trecând spre serviciu, rutina fiecărei zile, sufletul să tresalte în zona Liceului de Arte pe al cărui gard vor fi expuse lucrările celor 30 de elevi de la clasa a XI-a B coordonați de profesorii Ana Maria Bogleș, Silviana Văleanu și Valeriu Șușnea.

În sala de spectacole și festivități a liceului care cândva era cea mai frumoasă scenă pentru artiștii la început de drum, ba și pentru cei care deja probează talentul pe scene de spectacole consacrate în plan public era larmă. Azi, liniște profundă!

O doamnă care are grijă de ordinea și curățenia în liceu deschide rapid două ferestre. Liniștea este spartă de comenzile date de profesorul de sport care lucrează pe terenul din spatele liceului cu o clasă de elevi. O auzim imediat și pe înregistrare, căci caut detalii de la profesorul Ana Maria Bogleș, diriginte al clasei a XI-a B care expune mâine, luni, 1 martie în inedita locație. Dați ascultare!

″NU PUTEM LĂSA ARTA SĂ ZBIERE ÎN NOI″

Armoniile de primăvară ale elevilor de la a XI-a B sunt lucrate pe jumătate acasă, în timpul școlii online, perioadă dificilă care a făcut ca arta efectiv să zbiere în ei, cum atât de frumos spune dascălul Ana Maria Bogleș. Ascultați!

Doamna profesoară a lăsat o amprentă puternică asupra reporterului pasionat de cuvinte, desigur: sufletul iese ca o paletă dătătoare de liniște și frumusețe și spune că în Liceul de Arte Margareta Sterian arta are două componente. Pe unul vi-l spun eu, este devotamentul, pe celălalt îl identificați dvs imediat ascultând!

În câteva minute, prof. Ana Maria Bogleș iese din sala de specială, alături de mine rămân doi mici artiști cu privire clară. Salut măiestria vorbelor calde care ne ajută să înțelegem de ce arta este despre frumos, libertate, viață și … descoperiți dvs mâine dimineață toate valențele vieții surprinse într-un tablou.

DEMONSTRAȚIE DE LIBERTATE

Simt asta de multe ori când privesc atent, minute în șir chipul majorității elevilor din acest liceu, iar aspecte din viața lor în procesul de educație puteți citi și aici.

Azi, la prezentare sunt doi dintre cei 30 de elevi de la clasa a XI-a B, Maria Jipa și Roxana Iuga.

Maria are un zâmbet care trece dincolo de masca de protecție sanitară până sus, în ochi. Roxana este deținătoarea unei priviri atât de limpezi de parcă aș avea aproape un copil la început de drum în viață. Mâine, dimineață, vin amândouă, alături de restul de 28 de colegi ai clasei a XI-a B pe care azi i-au reprezentat minunat, cu emoția artistului care expune în fața a sute, sperăm mii de oameni care vor trece timp de opt zile pe lângă liceul buzoian și poate vor aplauda artiștii care le predau lecția libertății și a frumosului în pârdalnica pandemie de COVID-19.

Fetele au și un mesaj pentru vizitatorii expoziției de pe gard. Ascultați!

APLOMB PENTRU ARTĂ

Stau pe vârfuri și caut cu privirea ziua de mâine. Ana Maria Bogleș, dascălul care formează talente spunea că ar fi bine ca sufletul privitorului să-și rupă o floare din tablou, semn al întâiului de Martie, știți cel cu fir roșu și alb – un triumf al artei în pandemie! Potrivit tradiției zic metaforic să ne legăm șnurul fermecat de suflet și să ne aducă noroc în crunta bătălie pe care o ducem deja de un an de zile!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole