Argument

Fasolea solidaritatii din cartierul gradinarilor

La multi ani, buzoieni aparte!

Asa, la maxim 4 grade C i-am spus astazi Romaniei la multi ani si ne-am prins de cel mai fraged gand speranta ca si noi o vom merita asa cum este, si ca ea, asa cum reusim noi sa ne croim drumul pana la anul care va sa vina, adica pana la urmatoarea aniversare nationala, ne va ajuta sa indraznim sa fim mai puternici! Romania este toleranta, dar noi mai punem putin patriotism la asteptarea de 30 de ani si deschidem ochii tocmai spre orizont! Hai, Romania, impreuna putem sa fim solidari! Si lectia vine dintre noi!

Pentru al treilea an din cinci ani cati sunt de organizare al evenimentului de marcare a Zilei Nationale pe strada Luminii, mergem si noi la gradinarii Buzaului! Este ziua in care oamenii se solidarizeaza si fac unica petrecere romaneasca din orasul Buzau nesprijinta din vreun buget de stat! Pun mana de la mana si petrec impreuna tot cu fasole la ceaun innobilata cu ciolan tinut atent la cuptor de catre doamnele din comunitate, cu peste, caci suntem in Postul Craciunului si e zi de dezlegare la peste si, cu varful gastronomiei acestei comunitati: cu babic. Pe mesele din curtea fostului CAP, muraturile sarbilor gradinari stau in asteptarea lingurii cu fasole cu care sa lege hora gustului deplin!

Aproape de mijlocul zilei de astazi, suflarea de pe strada Luminii de la capatul cartierului Dorobanti II astepta preotul paroh sa binecuvanteze masa. Parte dintre organizatori robotea astfel incat sa le fie cu mare tihna tuturor la masa unica in an: cea care ii uneste, la care comunica si care le mentine vie amintirea ca sunt mostenitorii unei combinatii de culturi: cea romaneasca peste care s-a asezat la sfarsit de secol al XVIII-lea influenta bulgareasca si sarbeasca. Cand va veni vremea, condeiul scriitorului Viorel Francu poate ne va spune povestea comunitatii gardinarilor cu sange si bulgaresc si sarbesc, caci pare a fi singurul acre ii stie povestea. George Bizoi este insa astazi sufletul acestei mese a solidaritatii!

Ceaunul cu fasole este pregatit sa ofere portii si celor prezenti, dar si batranilor de pe strada care nu au cum sa ajunga la petrecere! Dintr-un sistem audio, muzica patriotica da sens intregii adunari! Sunt deopotriva si tineri, dar si mai trecuti de jumatatea vietii.

Pe poarta fostului CAP intra o doamna cu doua platouri: aduce la masa propriul aport. Sunt gogosi calde si felii cu zacusca de vinete. Este o fosta profesoara care are o mandrie aparte pentru apartenenta pe care o simte inca.

Se face hora dupa ce preotul paroh binecuvanteaza masa! Petrecerea prin care gradinarii Buzaului de pe strada Luminii ii spun Romaniei la multi ani! are sa tina cateva ore! Domnul Bizoi nu zice ca e deja prea in varsta, ci ca bine ar fi ca de la el si de la sotia sa, Vio, sa fie incet-incet predata stafeta tinerilor din comunitate. Zic eu ca oamenii sunt doar de pe strada Luminii, insa drept ar fi sa va spun ca si sotii Bizoi, dar si asa cum au zis si alti oameni ca anul acesta au venit si vecinii din jurul aestui cartier sa puna si ei mana de la mana si chiar de astazi, dar mai ales din 2020 sa fie parte a mesei de la gradinari! S-ar strica, doamna! imi zice parca putin trist sufletul evenimentului! Sunt aici, in curtea solidaritatii tineri mutati din comunitate in cartierul Dorobanti sau poate in alte zone. Astazi insa au venit acasa!

La multi ani, buzoieni aparte! Poate duceti si babicul sarbesc in cartea de onoare a Europei! Acolo unde au intrat deja carnatii de Plescoi! Si zic asa pana nu si-I adjudeca malaxorul industrial! Mergeti cu covata si bulionul de ardei facut si el special, dati reteta  la omologat si cautati sa primiti dreptul de a produce numai dumneavoastra acest produs traditional! Pentru ca, imi accentueaza George Bizoi, indiferent cine va incerca acasa tot nu-i va iesi!

Si as pune un zambet cat Romania de mare! Este in AND-ul sarbilor gradinari acest babic facut cu rost! Daca la sarbii gradinari este al cincilea an in care reusesc sa se solidarizeze si sa fie impreuna, in 2020 primim semne oare si din alt cartier al Buzaului?

 

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

 • Ce poate încânta sufletul mai mult decât “dăruirea de iubire”a acestor oameni,care fac cu dragoste ceea ce fac,dăruiesc din rodul muncii lor de peste an și din această zi de robotă, dăruiesc pt.ca stiu că cineva le va binecuvânta recolta anul viitor și le va fi alături în tot ce fac.
  Aceștia sunt ROMANII noștri dragi,așa ne dorim să fie ROMÂNIA noastră.
  Am fost azi în orașul nostru drag si mi-am încărcat bateriile privind defilarea, m-a încântat numărul f.mare de buzoieni veniți sa-i privească pe bravii noștri militari,n-am inteles de ce ne e greu să ne exprimăm bucuria aplaudând mai cu suflet.
  Am fost apoi în Crang la spectacol și ne-am mai ostoit putin dorul de parcul tinereții noastre.
  Da,aici era o coadă imensa la fasole cu ciolan și vin fiert,dar nu erau numai pensionari ci și tineri și oameni de vârstă medie.
  Da ,e o zi în care românul petrece,e o zi în care ne dorim să uităm de politică și vrajbă.
  E o zi în care toți, cu sufletul curat,ne spunem
  LA MULTI ANI!

Mai multe articole