Interviu

Finantare istorica in domeniul apei potabile

Proiectul finantat prin POIM are a doua valoare la nivel national dupa proiectul operatorului similar din Constanta. Pe podium, pe locul trei este Clujul cu 200 de milioane de euro investiti in domeniul apei.... INTREG MATERIALUL IL PUTETI CITI AICI!

In 2017, judetul Buzau primea finantare prin PNDL II pentru 131 de proiecte provenite din aproape toate comunele sale. 747,6 milioane de lei ajungeau in aceste proiecte. Dintre ele, doar 15 cereau sisteme de apa potabila curenta si numai noua (9) canalizare pentru locuitorii lor. O alta statistica nationala arata ca in judetul Buzau are in acest moment numai 11 localitati in care functioneaza sistemul de apa uzata. Romania reala are si ea doar 52,7 la suta dintre comunitati racordate la astfel de sisteme de canalizare, iar 10 la suta dintre oraseni inca viseaza la o viata lejera si din acest punct de vedere.

Daca tabloul national si interesul judetean arata asa inseamna ca lupta pentru apa potabila curenta in gospodarii, dar si pentru canalizare are loc in etape si este de anvergura. Sa nu uitam insa ca in lista de promisiuni a majoritatii candidatilor din alegerile din septembrie 2020, canalizarea a fost refren desigur necunoscut de catre candidat, insa dorit de votant.

Numai ca vestea anului 2020 pentru judetul Buzau pune in lumina defavorabila o parte imensa dintre comunele teritoriului care nu fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, iar mai departe dusa ideea, si care nu vor beneficia de finantarea imensa de 340 de milioane de euro atrasa si primita de catre Compania de Apa Buzau prin cel mai valoros program national cu opt axe de dezvoltare, Programul Operational de Infrastructura Mare. Aspect greu de inteles intr-un judet care ar fi trebuit sa aiba grupate macar 90 la suta dintre comune in ADI astfel incat dezvoltarea domeniului apei sa aiba loc unitar. Adaug si transportul, gazele, apoi probabil multele categorii de energie verde.

Asadar, Compania de Apa Buzau scrie in aceasta perioada din 2020 istorie in domeniul infrastructurii apei in judetul Buzau si va moderniza intr-o prima etapa sistemul din 12 la suta din teritoriul judetului si circa jumatate din zona in care aceasta opereaza. Este un lucru cert: aceste localitati vor face un pas in fata in doar cateva luni, in timp ce minim jumatate din judetul Buzau va ramane exclusiv cu admiratia fata de schimbarea celor din prima categorie. In mod concret, 17 localitati vor avea gospodarii de apa noi, iar 18 localitati – unele se si suprapun – vor trai momentul infiintarii sistemelor de canalizare.

Proiectul finantat prin POIM are a doua valoare la nivel national dupa proiectul operatorului similar din Constanta. Pe podium, pe locul trei este Clujul cu 200 de milioane de euro investiti in domeniul apei…. INTREG MATERIALUL IL PUTETI CITI AICI!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole