■ Astăzi, 2 iunie 2021, Gheorghe Cojocaru din satul Bisoca împlinește 100 de ani!

■ Centenarul bisocean s-a întors din lagărul de la Sevastopol în ziua în care familia îi pregătea rânduila creștină la un an de la deces.
■ Timp de doi ani a luptat în linia întâi, iar încă doi ani, până la terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial a fost prizonier. 1944.
■ Primăria Bisoca prin primarul Florin Stemate i-a oferit centenarului un tort și un cadou în valoare de 2.500 de lei.
Multe și interesante sunt povestirile ce coboară dinspre Bisoca spre zona urbană a județului Buzău, iar momentul de astăzi ne vorbește despre eroii încă în viață ai uneia dintre cele mai frumoase zone montane din România! Un erou despre care familia sa credea în perioada 1946 că nici nu mai trăia, avea deja gata șase ani de război în Cel De-al Doilea Război Mondial, putea fi semn clar că a murit pe front. Numai că nu a fost așa! Doi ani fusese militar în prima linie de război, următorii doi prizonier în portul Sevastopol. În 1945 era eliberat, însă contonat în zona Argeș.

Concret, seniorul Gheorghe Cojocaru a fost astăzi sărbătorit de primii oameni din comunitatea Bisoca, primarul Florin Stemate, viceprimarul Ion Cătălin Cășaru, secretarul Constantin Moise și consilierul primarului Constantin Horhocica. Ultimul dintre cei menționați, are să ne povestească imediat fiul seniorului, cândva bun prieten cu Gheorghe Cojocaru care l-a și învățat să țină strașnic coasa în mână și să tragă brazdă muntenească, dar întâi să o ascută bine!

Așadar, întâi îl ascultăm pe primarul Florin Stemate care din februarie se gândește la omagierea primului centenar din cele două mandate de ale sale de edil al comunei Bisoca și din ultimii ani buni ai vieții la 900 de metri altitudine. Cu mai bine de 50 de ani mai tânăr, primarul bisocean vorbește așa despre fostul prizonier! Ascultăm!
Una dintre cele mai interesante părți ale povestirii despre centenarul din luna mai 2021 din județul Buzău se referă la perioada de prizonierat în lagărul de la Sevastopol, din fosta URSS. Potrivit istoricilor, 61.662 de prizonieri români fuseseră repatriați în 1945, unul dintre ei a fost în mod clar și veteranul de la Bisoca. 60.411 de militari români participaseră la formarea diviziilor de voluntari români din Diviziile „ Tudor Vladimirescu” și „Horia, Cloșca și Crișan”, iar alți peste 50.000 de prizonieri români se mai aflau încă pe teritoriul sovietic la momentul 1945.

Alți 163.015 de militar români au fost declarați dispăruți atunci. Într-una dintre liste s-a aflat și Gheorghe Cojocaru din satul Bisoca, județul Buzău care făcea parte din Batalionul 3 Vânători de Munte d ela Brașov. Numai că, după șase ani de plecat la oaste și fără să mai primească vreo veste de la el, familia a început să-i facă pomenile creștinești precum unui mort. Mama și rudele apropiate pregăteau parastasul care se face la împlinirea unui an de la decesul unei persoane când… ne spune primarul Florin Stemate continuarea!
Astăzi însă, bătrânul care strânge la piept 100 de ani dintre care doi în prima linie și doi într-unul dintre lagărele din portul rusesc Sevastopol a suflat cu drag în lumânările de pe tortul adus de conducerea Primăriei Biscoa.
BISOCEANUL DIN SPATELE TIMPULUI
Centenarul din Bisoca are o fată care locuiește în comună și un fiu care i s-a alăturat la casa părintească de câțiva ani văzând că puterea tatălui s-a redus, ba acesta a și pătimit un accident la 95 de ani în timp ce grebla o poiană, plus nepoți până la a patra generație.

Nelu Cojocaru spune că nu se gândește nicicum să trăiască 100 de ani bătuți pe muchie precum tatăl său care în lagăr a băut apă din grupul sanitar sau din urmă de animal, după cum povestesc alți veteran ai neamului! Nelu Cojocaru ne spune imediat și cum a scăpat cu viață din urgia sovietică tatăl său! Ascultăm!
Povestirile veteranilor de război din ce în ce mai puțini la nivel national, doar 67 în acest moment la nivel national, țin parcă timpul în loc și îi dau patina valoroasă, a carte de istorie la casa lor în care încă trăiesc. Tocmai de aceea, dar poate și pentru că eu, bunicului meu nu i-am păstrat cumva povestirea de la Cotul Donului, l-am descusut azi pe fiul centenarului Gheorghe Cojocaru despre eliberarea din prizonierat și întoarcerea acasa! Dați atenție sunetului care spune că militarul român a venit acasă în haine rusești! Se întorsese deja frontul!
Nelu Cojocaru povestește că a studiat livretul militar al tatălui său și iată ce a reieșit!
Centenarul Gheorghe Cojocaru are doi copii care la rândul lor au copii și nepoți. Despre cele patru generații ne detaliază tot fiul Nelu Cojocaru acre astăzi a trait prima omagiere a tatălui ajuns la 100 de ani de viață!
APLOMB
309.533 de militari români au luptat pe frontal rusesc în cel De-al Doilea Război Mondial! Unul dintre ei a fost Gheorghe Cojocaru din Bisoca – omagiat de conducerea și primarul Florin Stenate din Bisoca în mod deosebit, dar mai ales astăzi exemplu pentru noi toți care gândim că o zi de muncă este o povară în plus, care pătimim aprig când luăm prea în serios dezamăgirile și ne exultăm și de un simplu mesaj. Ideal ar fi să prețuim viața în formele ei simple, normale, morale! Să o potențăm cu ceea ce suntem! Pe centenarul din Bisoca, Gheorghe Cojocaru îl vom găsi în file de istorie pentru că mesaje de omagiere i-au adus și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, dar și militarii buzoieni!

Admirație eroului din spatele timpului!
fotografia cu centenarul Cojocaru îi aparține fiului, Nelu Cojocaru.
Felicitări !!! La mulți ani !!!